Психичноболен преби медицинска сестра, тя съди болницата

В Центъра за психично здраве имало паник бутони, но не и охрана на място
32
Психичноболен преби медицинска сестра, тя съди болницата
Снимка: БГНЕС

Пациент от Центъра по психично здраве е нападнал медицинска сестра и е счупил ръката ѝ. Случаят е от миналата година, а към днешна дата жената съди болницата. Тя решава да разкаже за случилото се на фона на трагедията отпреди седмица, когато мъж с психични проблеми в Бургас нападна и уби майка си. И в двата случая нападателите са дългогодишни пациенти на Центъра за психично здраве в града, редовно хоспитализирани.
Маргарита Хаджирусева е медицинска сестра с 24-годишен стаж, като през последните осем работи в Центъра по психично здраве. Разказва през сълзи, че добре е съзнавала риска в професията си. Напуска лечебното заведение миналата година, след като е нападната от пациент, многократно настаняван за лечение там.

"Сега работя за 300 лева по-малко, но имам чувството, че съм преродена", сподели тя пред Нова телевизия.
В деня на нападението Маргарита спасява живота на пациент, който страда от тежка форма на шизофрения. Намерила го припаднал в стаята и глътнал езика си.

"Беше бял, син и вдървен, краката му стърчаха напред. Аз за секунди инстинктивно си извадих химикала и му помогнах. Той се освободи и скочи. Гони ме в продължение на 40 секунди по коридора, а две лекарки подтичваха зад него. Аз се молех и бягах. Когато ме настигна, ме блъсна зад една врата и започна да ме рита в ребрата. Два месеца не можех да се мръдна. Китката ми беше натрошена, поставиха ми имплант", разказва Хаджирусева.
Тя претърпява операция и дълго време носи гипс. А мъжът за пореден път е изписан от болницата само часове след нападението. Центърът за психично здраве заплаща лечението на жената. Тя обаче завежда дело за обезщетение за неимуществени вреди заради претърпяната трудова злополука.

"В случая какви мерки ще предприеме конкретно работодателят, това е в неговата отговорност. Ако той не ги изпълни, после отговаря, че е допуснал това да се случи", коментира адвокат Живко Бойчев, адвокат на Маргарита Хаджирусева.

По данни на медицинската сестра в болницата има паник бутони, но не и охрана на място, освен един възрастен портиер на входа. Разказва още, че в лечебното заведение на една медицинска сестра се падат между 30 и 40 пациенти, някои от които - потенциално опасни, настанявани многократно в отделението.

От болницата изпратиха писмено становище, в което подчертават, че предвид естеството на заболяване на пациентите се работи във „вредна среда”, на 7-часов работен ден, а всички служители преминават обучение и инструктаж. Ръководството на болницата не отрича и за други случаи на нападнати медици. В документа се казва още, че сигурността във всички 12 центъра за психично здраве в България е пряко свързано с финансирането на лечебното заведение.

Според българското законодателство Маргарита не може да съди нападателя, който е освободен от наказателна отговорност заради болестта си. Срещу пациента няма постъпили сигнали в прокуратурата за принудително лечение. А многократното му хоспитализиране в центъра в Бургас засега не е довело до излекуване.
От Центъра за психично здраве в Бургас са категорични, че има ръст на заболеваемостта, като в последните години е завишен броят на хората с остри психози след употреба на наркотици, както и след периода на пандемията от COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
До Цъ 14 преди 2 месеца
Не знам за коя религия става дума, но смятам, че не можете да квалифицирате хората, които търсят Бога и Божественото (в православието Христос) като луди.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Продължение - отделно от това проблемите идват оттам, че все пак тези болни имат права, "не може цял живот да са в болница", в действителност тежките случаи постоянно влизат от болница в болница. Отпадна и воденето на отчет/регистър - диспансеризация заради "правата", сега поради същата причина правосъдният министър предлага да отпадне и запрещението. Иначе никой не е застрахован, знам за човек, развил шизофрения от падане при разходка на Витоша. Но и да няма нищо, пак може да се отключи!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шизофренията не се лекува! Стигне ли се до тази диагноза, това е хронично състояние. Лекарствата се прилагат за цял живот, не са много като видове и в цял свят са едни и същи! Следва лекарите да определят правилната терапия за всеки отделен случай и пак гаранция няма. Ако лечението работи, пациентът си е уж добре, ходи си на работа, но не се знае какво може да стане във всеки един момент. И наистина всички лекарства имат странични ефекти, един от които е невъзможността за полово влечение.
16
2
 
4
 
! Отговори
Бау преди 2 месеца
Прочетох с усилие и доза отвращение коментарите Ви! Всички сте /сме/ за болницата! Но и там, както се вижда са напълно безпомощни! Само путин може да спре тази повсеместна ре гресия!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То точно такъв ни беше премиер 12 години, а и сега определя политиката...
14
2
 
6
 
! Отговори
Цъ преди 3 месеца
А религиозният фанатизъм не е ли масова шизофрения, която има нужда от лечение? Колко хора трябва да умрат, за да се квалифицира това като откровена, много опасна лудост???
13
1
 
6
 
! Отговори
Психолог преди 3 месеца
АМИ ТОВА Е ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО КОЛКО НЕАДЕКВАТНО И НЕУСПЕШНО Е "ЛЕЧЕНИЕТО".
12
2
 
2
 
! Отговори
Преди време прочетох преди 3 месеца
книга, публикувана в първите години след промените и посветена на проституцията у нас. Авторката се беше срещнала с много жени от този бранш и беше записала историите им. Потресе ме една от тях. Гимназистка отличничка била ударена от майка си по главата с дъска за рязане на хляб. Вследствие на това развила шизофрения, зарязала учението, започнала да практикува древния занаят, но се запознала с арабин, занимавщ се у нас с търговия на дребно. След като се омъжила за него, престанала да проституира
11
1
 
6
 
! Отговори
До 9 преди 3 месеца
Човек от семейството на мои познати си беше напълно нормален, но след силен удар в главата по време на инцидент вече е шизофреник и създава проблеми. Жалко, защото са свестни хора, а той самият е женен и има деца.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Второто нещо с което може да си докарата психически проблеми е небалансирано хранене, примерно екстрмно веганство което води до липса на съществени витамини като B12 и други важни хранителни елементи което също за някои хора може да им отключи.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да ви светна, има неща от които масово хората развиват психически проблеми, първото е дрогата която ги отключва, има и други.
8
1
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 месеца
До Цецо КинжалаХапчетата не са решение, защото нито ги вземат, нито им подобряват състоянието. Няма открит начин за рестарт на нормалност от ненормалност. И не се знае точно в кой момент ще им падне пердето и ще те накълцат на салата. Затова трябва да има лудници, но няма, защото държавата няма пари, а няма пари, защото всички ресурси са заграбени за жълти стотинки на заробващи концесии или изкупени на безценица. Има плосък данък и т.н. недоумения как социално "слаби" на практика са богаташи
7
0
 
8
 
! Отговори
До Цецо Кинжала преди 3 месеца
Така е. Знам семейство, в което има млад, здрав мъж, страдащ от шизофрения. Когато си взима редовно хапчетата е възпитан, ходи на работа, не създава никакви проблеми на никого. Но периодично спира да ги пие и причината е, че докато е под въздействието на медикаментите няма желание за полов живот и това не му харесва. Спре ли да ги пие, редовно пребива някой от близките си, включително и своята майка.Дори съседите му се страхуват от него. Оплаквали са се в РПУ, но и оттам нищо не могатда направят
6
1
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
име и адрес на болния как може да ги укривате хората трябва да са уведомени ида се пазят сами
5
2
 
13
 
! Отговори
Нова преди 3 месеца
А машинка за електрошок защо не са й дали за самозащита или инжекция с успокоително. Като почне лудия да те гони, трябва да има начин да се защитиш. После го пускат навън и може и вас да ви подгони или близките. Защо изобщо му е помогнала, щом вече е бил на половината път към Свети Петър?
4
0
 
23
 
! Отговори
!!!!! преди 3 месеца
40 секунди не са малко време. Знам какво разстояние мога да пробягам за 40 секунди. Значи в здравно заведение, в което са настанени и опасни психичноболни, в продължение на 40 секунди няма кой да се намеси достатъчно ефективно, за да отърве жертвата на буйстващ лyд, който в момента я пребива и й троши костите? Здравният министър какво ще ни чуруликне по въпроса? Онази Десислава не беше ли и тя по едно време здравен министър? Знае ли изобщо какво е дереджето в психиатриите?
3
4
 
13
 
! Отговори
Цецо Кинжала преди 3 месеца
Проблема със психясалите е сериозен.Незнам на какво се дължи но и млади и стари масово изперкват.Можеш да ги срещнеш навсякъде.Затова хапчетата са единственото решение.
2
0
 
36
 
! Отговори
Това е страшното: преди 3 месеца
"... мъжът за пореден път е изписан от болницата само часове след нападението", той е дългогодишен пациент на Центъра за психично здраве и редовно бива хоспитализиран там. Направете си извод какви типове свободно се разхождат между нас.
1
16
 
4
 
! Отговори
Няма преди 3 месеца
такова нещо като ,,гълтане на език,,! Аман от простовати хора!