Китайски съд осъди на смърт австралийски писател и блогър

Ян Хънцзюн бе задържан в Китай на 19 януари 2019 г.
5 фев 2024 10:24, Елка Василева
54
Китайски съд осъди на смърт австралийски писател и блогър
Снимка: архив, БГНЕС

Пекински съд осъди днес на смърт австралийския писател и блогър Ян Хънцзюн, пет години след като той бе задържан за първи път в Китай по дело за шпионаж и три години след съдебния процес при закрити врати срещу него, предаде Ройтерс, като се позова на негов семеен приятел.

Ян е осъден на смърт, но изпълнението на присъдата е отложено.

Австралийските власти заявиха, че са ужасени от условната смъртна присъда, издадена от Китай срещу Ян, предаде Асошиейтед прес. Австралийската министърка на външните работи Пени Уонг заяви в изявление, че това е "потресаваща новина за д-р Ян, неговото семейство и всички, които са го подкрепяли".

Ян Хънцзюн бе задържан в Китай на 19 януари 2019 г. при пристигането си на международното летище в Гуанчжоу от Ню Йорк заедно със съпругата си и доведената си дъщеря.

През май 2021 г. срещу него бе започнат съдебен процес при закрити врата в Пекин по обвинения в шпионаж. Подробностите по делото срещу него обаче все още не са неизвестни. Ян напълно отрича обвиненията и твърди, че не е работил като шпионин за Австралия или САЩ.

В Китай отложените смъртни присъди обикновено се заменят с доживотни след определен период от време, отбелязва АП.

Ян е роден в Китай и е бил дипломат и агент на разузнавателните служби, преди да премине към частния сектор в Хонконг, а по-късно и в Австралия. През 2002 г. става австралийски гражданин. Китай не признава двойното гражданство, отбелязва АП.

В Австралия става известен като автор на шпионски романи, блогър, защитаващ демокрацията, и политически коментатор.

Първоначално Ян е арестуван под формата на задържане, известна като "жилищно наблюдение на определено място", по време на която му е отказван достъп до семейството и адвокатите му. Това е често използван метод на задържане в Китай, особено при случаи на лица, застрашаващи националната сигурност, при който арестуваният е настанен в охранявано жилище, което е под постоянно наблюдение. По-късно Ян е преместен в център за задържане в Пекин.   

В писмо до синовете си през август миналата година Ян заявява, че не е виждал пряка слънчева светлина повече от четири години. Той казва на семейството си, че се страхува да не умре в ареста, след като му бе открита киста на бъбреците, което накара поддръжниците му да поискат освобождаването му, за да може да премине медицинско лечение.

Уонг заяви, че Австралия "ще съобщи отговора си по най-категоричен начин" и ще продължи да настоява за интересите и благополучието на Ян, включително за предоставянето му на подходящи медицински грижи.

През октомври миналата година австралийският журналист Чън Лей бе освободен след повече от три години в ареста в Китай за нарушаване на ембаргото за телевизионно предаване по държавната телевизионна мрежа.

През последните години съдбата на Ян и Чън често е била в дневния ред на срещите на високо равнище между Австралия и Китай, отбелязва АП. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Козяк преди 2 месеца
Така се прави , а тук в англо-краварската колония от Козяк ги номинират за депутати и министри .
35
1
 
8
 
! Отговори
Другарю Глистов, преди 2 месеца
Никой не ти пречи да излезеш от ЕС, а като го направиш - пътища много. Китай, Северна Корея, Куба, СеСеСеРе-Рассия и логично трудов лагер в Сибир, за да вкусиш от Великата пост-комунистическа демокрация, а ако оживееш, след това ще се движиш като съветски НУРС (НеУправляем Реактивен Снаряд). Успех по пътя! ;);):)
34
1
 
5
 
! Отговори
Prosecutor преди 2 месеца
Тъй като е гражданин на цивилизована държава, а не руски гражданин, чайниците ще попърдят за известно време и ще го освободят, защото и САЩ, и Обединеното кралство ще се намесят. А на форумните за.дунайци ще останат само мераците и съскането през задния ***.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Китайците от комунизма да свикна ли на уплаха и страх от Власта. При тях свободно мислене и действие е непозволено . Камо ли доктор на частна практика та и от Хонконг. Всички тия китайци от апаратната на Пекин си правят кариера за власт. Щото с власт имаш всичко без труд и отговорност
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Австралия щяла да съобщи отговора си по най-категоричен начин. Кой я е питал?
31
6
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До 32 "В момента в който 10 човека овиснат на въжето, и ще видите каква приказна страна ще станем......." - ама трябва първо да излезем от ЕС...
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България ще се оправи тогава, когато върнем обратно смъртното наказание! Това беше второто нещо което отмениха след чл.1 от Конституцията тогава, за да може да тръгнем по новия неолиберален строй и разграбването на България да започне...законно! В момента в който 10 човека овиснат на въжето, и ще видите каква приказна страна ще станем.......
29
1
 
7
 
! Отговори
007 преди 2 месеца
Дали не е бил? Няма бивш шпионин.
28
5
 
8
 
! Отговори
До агент 28 преди 2 месеца
Били сме там, другарю китайски пропагандист. Опорките ви не съвпадат много с действителността. По-точно никак. Годишно изчезват около милион жители. Мостове, пътища и сгради се разпадат от убийствено ниското качество. В градовете е бъкано с камери за наблюдение и с патрули. Повечето сгради встрани от "изложбените квартали" са със зарешетени прозорци от първия до последния етаж - понеже няма престъпност, нали?
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 19: Забравих да кажа че това убийство е станало в центъра на София и никой от българите или ливаеия не са имали нож.
26
7
 
11
 
! Отговори
До 27 преди 2 месеца
Може би е добре да отидете в Китай за да видите какво представлява днес. 1. Перфектна инфраструктура .Железници който няма никъде в света .2.Чистота навсякъде 3.Абсолютна сигурност . Да се разхожда сама жена в градовете в раните часове на ноща е просто нормално за всички.4. Никакви наркотици,бездомнци,просяци итн...5. Никакви емигранти който да тормозаят хората .6. Полицията е в пъти по-малко от тази в САЩ и престъпленията също.Още много може да се пише ама ,идете и вижте
25
8
 
9
 
! Отговори
По-леко бе, дрогаре преди 2 месеца
Като гледам, тук е пълно и с почитатели на Китайската "народна" република, което се дължи или на сериозни интелектуални затруднения, или на още по-сериозни психични проблеми. Ако знаеха малко повече за мизерния животец на 80% от населението там и за тоталната партийно-бюрократична полицейщина, нямаше да се възхищават чак толкова на лъжливия "социализъм с китайска специфика", който се бори с Бразилия и Русия за световната титла по корупция.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Дървен Шоп Не е с АК. Гърмят ги с пистолет в тила!
23
9
 
21
 
! Отговори
КъФ австралиец1 преди 2 месеца
Еее къФ австралиец е тоя?! Чисто и просто китаец сменил резбата. Ми да си плаща за хитруването.
22
6
 
25
 
! Отговори
Зевс преди 2 месеца
Всички знаем, че китайците са гадни комунисти, но не е лошо да напишете какво се случи с аналогичните случаи на Едуард Сноудън, Джулиан Асандж и Челси Манинг, и какво направиха с тях новите ни братя демократи от САЩ и Малобритания.
21
11
 
19
 
! Отговори
Км преди 2 месеца
Браво на китайците!Така се пази държава.!!!!!
20
9
 
17
 
! Отговори
Дървен Шоп преди 2 месеца
Евала на китайците ! Няма 1 ва , 3 та , 5 та инстанции , на стадиона и АК 47 !
19
7
 
7
 
! Отговори
Относителност преди 2 месеца
Ако не си властта си предател. Ако властта се смени, тези от предишната власт стават предатели. Всичко е относително.
18
7
 
24
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
А у нас един австралийски ... го пуснаха за убийство! Но така е, когато си еврохейска и хамериканска колония.
17
15
 
6
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 2 месеца
Ако Света не унищожи Китайските комунисти, те ще унищожат Света!