Кремъл не се притеснява от смяната на Залужний

Нямало да промени хода на войната
15
Кремъл не се притеснява от смяната на Залужний
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Кремъл заяви, че назначаването на нов главнокомандващ от страна на Украйна няма да доведе до никакви промени в продължаващия близо две години конфликт между Москва и Киев, предаде АФП.

Киев отстрани от длъжност висшия си командир, популярния началник на въоръжените сили Валерий Залужний, в най-голямото сътресение във военното ръководство от началото на конфликта през февруари 2022 г.

"Не смятаме, че това е фактор, който ще промени хода на специалната военна операция", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, използвайки предпочитания от Москва термин за нейната офанзива.

Украинският президент Володимир Зеленски назначи Олександър Сирски за нов командир на страната - опитен генерал, отговорен за две от най-големите военни постижения на Украйна.

В началото на конфликта той ръководи успешната отбрана на Киев, осуетявайки плановете на Русия да превземе столицата за няколко дни.

По-късно той командва светкавичната контраофанзива на Украйна през есента на 2022 г. в североизточната част на Харковска област, която прогонва руските войски от обширни територии, което е неудобен за Москва провал.

Песков също така заяви, че Русия ще продължи военната си кампания "докато не бъдат постигнати целите ни".

Фронтовата линия почти не се е изместила за повече от година сражения, а двете страни са загубили десетки хиляди войници.

Песков заяви също, че все още не е разгледал оповестеното вчера изследване на "Хюман райтс уоч" за това колко души са загинали в град Мариупол, но обвини украинските сили, че са отговорни за смъртта на много мирни жители в града, съобщи Ройтерс.

По данни на международната правозащитна организация най-малко 8000 души са загинали пряко в сражения или по косвено свързани с войната причини при продължилата месеци наред офанзива на руските сили в Мариупол, едно от най-големите сражения в почти двегодишната война на Русия в Украйна.

В коментар по повод на изследването на "Хюман райтс уоч" говорителят на Кремъл обвини украинските сили, че са използвали мирни граждани като жив щит в Мариупол и са ги застрелвали в гръб.

"Все още не сме имали време да се запознаем с него (изследването - бел. ред.) и не знаем доколко тази информация може да бъде надеждна, отбеляза Песков пред журналисти, говорейки чрез видеоконферентна връзка.

"Но знаем, че много цивилни са загинали от ръцете на неонацистите, които се опитваха да защитят Мариупол по това време. Те използваха мирни граждани като жив щит, застрелваха ги в гръб. Това го знаем и се знае със сигурност", добави говорителят на Кремъл.

Песков не посочи доказателства в подкрепа на това негово твърдение, което преди това е било отхвърляно от Киев, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: кремълПесков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Естествено. Да си махнеш ти най-успешните генерал щото не те кефи как мисли.Даже ще им е по-лесно на Руснаците без Залужни.
12
1
 
0
 
! Отговори
никой преди 2 месеца
може да се притесняват ако срещу тях има армия а не като ония зависими и неадекватни същества...Зеленката тества всичко и после останалите го последват ама не да ходят на фронт ами да стават все по-зависими и все по-зависими....*** работа
11
0
 
0
 
! Отговори
НА СНИМКАТА преди 2 месеца
Слава алкохолу.
10
3
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
Сирски е агент на Путин Сега ще видите, как ще извърти нещата и Украйна да загуби войната, а после ще обвини Зеленски за това
9
3
 
3
 
! Отговори
карачанаков преди 2 месеца
Мараба ПЕСков от какво да се притесняват Кремълските плъхове скрили се бункери. Притесняват се тези на фронта и близките че може и да не се върнат.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво има да се притеснява Кремъл от Сирски? Нали майка му, баща му и брат му дивеят в Русия. Нека той се притеснява.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А какво става с Герасимов?
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кремль е доволен от смяната на Валерий Залужний с Александр Сирский. Руснаците наричат последния "генерал 200". Майстор бил на месните атаки.
5
0
 
3
 
! Отговори
Цар на войната преди 2 месеца
За какво да се притесняват в Кремъл? Техните синове не са на фронта. Нали им върви търговията с оръжия. От една страна Русия, а от друга САЩ и ЕС наливат милиарди във военната индунстрия. Вместо да решават проблемите на обикновенните хора. Скапана история
4
8
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 2 месеца
"В началото на конфликта той ръководи успешната отбрана на Киев, осуетявайки плановете на Русия да превземе столицата за няколко дни.По-късно той командва светкавичната контраофанзива на Украйна през есента на 2022 г. в североизточната част на Харковска област, която прогонва руските войски от обширни територии, което е неудобен за Москва провал."Важното е че Путин оня ден похвали великата червена армия че е завзела 19 къщи в Авдеевка
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че какво да ги притеснява, за 3 дена взимат Киев, максимум за 10.
2
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Със Залужни или без,Кремъл пак ще яде хурката.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо да се притеснява? Сирски има доста несполучливи операции, още от 2015 край Дебалцево. Всъщност според мен смяната на Залужни със Сирски е подарък за руснаците. Но ще поживеем и ще видим дали съм прав.