Бразилският президент заформи скандал, сравни войната в Газа с Холокоста

Това предизвика бурна реакция от Израел
18 фев 2024 20:40, Красимир Ангелов
206
Бразилският президент заформи скандал, сравни войната в Газа с Холокоста
Снимка: БГНЕС

Израел обвини бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва, че омаловажава Холокоста и обижда еврейския народ, след като бразилският лидер сравни войната на Израел срещу "Хамас" в Газа с геноцида на нацистите по време на Втората световна война, предаде Ройтерс.

"Това, което се случва с палестинците в ивицата Газа няма връзка с други исторически моменти. Всъщност, такъв момент е имало, когато Хитлер решава да убие евреите", каза Лула пред репортери по време на 37-ата среща на Африканския съюз в Адис Абеба.

Министерството на външните работи в Йерусалим каза, че ще извика бразилския посланик, за да порицае изказването, което израелският премиер Бенямин Нетаняху определи като "неуважително и жестоко".

"Това е омаловажаване на Холокоста и опит за нападки срещу еврейския народ и правото на Израел да се защитава. Сравненията между Израел, нацистите и Хитлер са прекрачване на границата", каза в изявление Нетаняху.

Президентската канцелария и министерството на външните работи на Бразилия за момента не са коментирали въпроса.

В изявление организацията на евреите в Бразилия заяви, че изказването на Лула е "извратено изопачаване на действителността" и "обижда паметта на жертвите на Холокоста и техните наследници", и обвини правителството му в "екстремна и небалансирана" позиция в конфликта.

По-рано днес Лула осъди спирането на хуманитарна помощ за Службата на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, като призова да се извърши разследване на нередностите, без да се спира финансирането в помощ на засегнатите от "геноцида".

"Това не е война между военни и други военни. Това е война между силно подготвена армия и жени и деца", заяви той. (БТА, Анелия Пенкова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи, ей така от нищото ти хрумва да влезеш в чужда държава, да избиеш 1200 човека по брутален начин и за света всичко е ОК. После, когато ти набият канчето, заедно с канчетата на онези, които викаха Алахуакбар по улиците, и празнуваха по време на убийствата на онези питеци от Хамаз,, правиш геноцид. Ами ако македонците нахлуят в Благоевград и избият 1000 българи!? После кой ще е добрият и кой лошият?
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 59 ами всъщност държава Израел има от 1948г. И днес също е има. Нещо си имал 2ка по история. Недей се меси в разговора неук.
53
3
 
3
 
! Отговори
Пловдив преди 3 месеца
То,и държава Израел не е имало,няма и в момента.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След Първата Световна война англичаните обещават Обетована земя да я върнат на Евреите . Идва Втората Световна война -ООН и заграбването на земя която се обявява за наследствена еврейска като постепенно палестините са изтиквани от земята върху която живеят късето заселват поканени евреи от цял свят . Араби и Евреи са една кръв от Авраам , Сара и нейната наложница и от 5000 г водят спорове и бам бадева за пролятата кръв ...
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Реално името палестина идва от римската империя. Ако не се лъжа. Преди това са им викали юдея. Това са племена по него време. И тези племена си остават така до 19... някоя .. ВСИЧКИТЕ. Сирия Ливан Йордания Израел Палестина Ирак и тн. Всички са създадени с войни помежду си. Че не виждам какво имаш против Израел. Сирия също се е била са велика Сирия и е властвала там в тези земи. Много избирателно гледаш на историята ?
50
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Израел не е съществувал. Няма доказателства за това.
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"До 50 ПИЧ за последен път ти казвам. Държава "ПАЛЕСТИНА" НЕ Е имало нито преди 1300 години, нито в древна Гърция , нито в модерна Гърция. " - Ахахахахаха! То никой не е казал, че е преди 1300 години, а преди много повече. :) И никой не е казал, че Палестина е била в древна Гърция. :))) Виж колко ти е акълчeтo.
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Точка на спора. Очевидно е че говориш лъжи и неможеш да го докажеш." - Чети Библията! :))) Там отдавна са ти сложили точката! Написали са ти го, че земята е на палестинците! :))) Ти можеш ли да докажеш, че е имало евреи там? Нали аз ти доказах, че не е имало. :))) Написано в книга от преди 2000 години ти го доказах!!! Книга която милиарди хора по света имат в дома си! А ти какво доказа досега? :)))
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 50 ПИЧ за последен път ти казвам. Държава "ПАЛЕСТИНА" НЕ Е имало нито преди 1300 години, нито в древна Гърция , нито в модерна Гърция. Не ми говори празни приказки. Имало е племена. Които са живели там и я един ден е трябвало да решат, кой какво ще има. Това е просто е. За 5 път ти казвам държави се правят с ВОЙНА , а не с четене на история: ))
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Евреите се опитаха да убият Исус по изключително садистичен начин .. но не им се отдаде ! Те мразят християните от дъното на душата си и искат всички християни да ни видят убити , заклани ,разфасовани и закопани на два метра под земята . В Евангелието когато Пилат ги пита кого да освободи -убиеца Варава или Исус защото не вижда причина да съди невинния Исус те отговарят крещейки нека кръвта на този човек тежи върху нас , нашите деца и техните деца вовеки веков .. Сами са си го изпросили от Бога
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И друго да те питам бай хуичоо. Като си голям защитник на палестина . Защо не викаш на Гърция или Сърбия същото което викаш на Израел.? Ако не знаеш беломорието е Българска земя ? Както й част от Сърбия? Ами вземай пушката и да вземаме беломорието да видим дали някой щи го даде без кръв , А? :) Клоун
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пич, Палестина съществува още от преди периода наречен "античност". Да питаш в кой ден месец и час е основана е признак за мaлoyмиe. Все едно да питаш Древна Гърция кога е основана. И след като никой не може да ти каже, ти още малко ще започнеш да твърдиш, че Древна Гърция не е съществувала щом никой не знае дали някой се е подписал и е сложил печат и в кой ден месец и час ги е сложил тия подпис и печат. Ти виж Царство Израел от кога е. То в кой ден е основано? А при нотариус ходиха ли?
43
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вън евреите от окупираните територии. Свобода и държава за палестинския народ.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някакво зомби твърди, че БРИКС е съюзът на злото.
41
4
 
9
 
! Отговори
УМЕН преди 3 месеца
Смъърт за садиста Нетаняху избиващ деца.
40
5
 
3
 
! Отговори
До лула... преди 3 месеца
Гадният запад е дал досега милиарди за палестинците, а Добрич която лула...колко пари е дала Бразилия, а арабските монархии, а рашистан? Мълчите,а?...
39
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 42 Покажи на всички кога е създадена държава палестина ? Държава палестина НЯМА преди държава Израел. Точка на спора. Очевидно е че говориш лъжи и неможеш да го докажеш.
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"До 35 Лъжеш като манггоо. държава палестина НЕСЪЩЕСТВУВА от 1300 години." - казал съм, че Палестина съществува 1300 години преди първата еврейска държава, а не че съществува от 1300 години! Виж колко ти е акълчетo.
37
2
 
6
 
! Отговори
Шикългрубер преди 3 месеца
Биби циониста на саапуун и абажур!
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нетаняху тотално се изложи. Дори на Запад никой вече не го иска. Байдън, Борел и други постоянно го критикуват.