Товарен кораб, пътувал за Варна, е бил атакуван край Йемен

Екипажът е напуснал плавателния съд, който вече е на котва
19 фев 2024 07:48, Елка Василева
13
Товарен кораб, пътувал за Варна, е бил атакуван край Йемен
Снимка: архив, БГНЕС

Товарен кораб под флага на Белиз, плаващ от Обединените арабски емирства за българското пристанище Варна, е бил подложен на атака в неделя в пролива Баб ел Мандеб, който свързва Аденския залив и Червено море и разделя Йемен от една страна и Джибути и Еритрея от друга, съобщи Ройтерс, като се позовава на британската компания за морска сигурност „Амбри“ (Ambrey).

Организацията за морски търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) обяви, че е получила доклад за инцидент на 35 морски мили южно от йеменското пристанище Мока. Според информацията е била регистрирана експлозия в близост до кораба за общи товари, регистриран в Обединеното кралство и под управлението на ливанска компания. При взрива са били нанесени щети, но екипажът е невредим.

„Частично натовареният плавателен съд за кратко е намалил скоростта си от десет на шест възела и се е отклонил от курса, като се е свързал с военноморските сили на Джибути, след което се е върнал към първоначалния си курс и скорост“, се казва в съобщението на „Амбри“.

Рано сутринта в понеделник обаче UKMTO съобщи, че по сведения на военните власти екипажът е напуснал кораба, който е застанал на котва.

От средата на ноември йеменските бунтовници хути предприеха многократни атаки с дронове и ракети срещу търговски кораби в Червено море и Баб ел Мандеб, като твърдят, че действията им са в солидарност с палестинците във войната между Израел и „Хамас“.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
SkyNews Arabia е съобщила , че по информация на хусите кораба е потънал. Кораба е пътувал с товар от ОАЕ към Варна.
10
0
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
Не пише името на кораба който е бил за Варна , но кораба Rubymar ,атакуван от хутите е потънал. Британска собственост е .
9
2
 
3
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Праштаите нашите военните кораби незабавно с най модерното Нато- вско въоръжение, ще пердашим хуситите.Денкоу, Тагафенко, алоооу къде сте бре?
8
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Модерно пиратство. Цоцкане на персийски и катарски милиарди, от терористи в пижами и сандали, под вечния предлог "фром дъ ривер ту дъ си". Нали уж солидарност с колегите от Газа? Нали уж само ционисти борим? Евтини бандити в ръцете на ислямистите налагащи световен Халифат. Европа, както винаги в кома.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
*** - военни кораба
6
2
 
6
 
! Отговори
за еден преател пита преди 2 месеца
Хутите са въоръжени с камъни, тояги и тук там някой лък. Срещу тях бяха изпратени най-модерните кореаби с най-модерните ракети и самолети на САЩ у ОК. На хутите им бяха нанесени невероятно тежки удари, със супер модерни ракети, както и със самолети. И сега пишете, че хутите пак нанесли удар. Интересно ми е как точно се получава така, че тези изостанали диваци разполагат с оръжия изобщо, способни да думкат кораби?А разследване направено ли е с какви точно ракети?На зелен ски ракетите ли са?
5
9
 
6
 
! Отговори
Коцето преди 2 месеца
Единствено хутите имаха смелостта да се опитат да помогнат на Палестина както могат.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 3. Щом казват че курсът му е до варненско пристанище значи е така. Кой знае кво е возил. А каботажния кораб плава само покрай крайбрежието на една и съща държава.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От сичкото не се разбра кой го е атакувал и кво е возил. А последния абзац може да се приеме само и единствено като пропаганда след като не е известен нападателя.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези кораби нямат линия до Варна. Има каботажен кораб в Средиземно до Черно Море. 1 или 2 пъти в месеца.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бе наще не си ли научиха урока да не пращат оп тоя маршрут кораби с наши екипажи, въпреки "големите" пари?