Войски на НАТО пресичат река Висла в рамките на голямо военно учение

Целта е подготовка за възпиране на руската агресия
Обновена: 4 мар 2024 09:48 | 4 мар 2024 09:36, Елка Василева
245
Войски на НАТО пресичат река Висла в рамките на голямо военно учение
Снимка: архив, БГНЕС

Около 20 000 военнослужещи от 10 страни от НАТО се подготвят днес да пресекат най-дългата река в Полша в рамките на учение, което има за цел да подготви силите на алианса за възпиране на руската агресия, предаде ДПА.

Учението "Дракон 24" ще се състои близо до град Коженево, разположен на около 100 километра северно от Гданск.

Пресичането на река Висла с изграждането на понтонен мост ще провери способността на сухопътните, морските, военновъздушните и кибернетичните сили да работят заедно по време на голяма военна криза, заявиха полските въоръжени сили.

Все повече европейски официални лица предупреждават, че в близките години Русия може да подложи на изпитание солидарността на съюзниците от НАТО.  Въпросът за това доколко алиансът е готов за война предизвиква все по-разгорещени дискусии след началото на руската инвазия в Украйна, отбелязва ДПА.

Полша е една от най-отдадените поддръжнички на Украйна и освен това прие близо 1 000 000 украински бежанци от източната си съседка. Освен това Полша е логистичен център за западната военна помощ.

В последно време Варшава направи сериозни инвестиции в придобиването на модерни оръжейни системи и изразходва около 4% от своя БВП за отбрана.

Премиерът Доналд Туск неотдавна заяви, че заплахите на руския президент Владимир Путин към Запада трябва да се възприемат "убийствено сериозно".

"Дракон 24" е част от по-голямото военно учение "Непоколебим защитник 2024", което НАТО в момента провежда по източния си фланг. Това са най-мащабните военни маневри на алианса от края на Студената война.  

Река Висла извира от планините в Южна Полша и се влива в Балтийско море, преминавайки през някои от най-големите градове в страната.  
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Време за действия 102. Още ли не си в окопите в Украйна ? Само с писане на глупости не става. Действувай !
97
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Българин 94. Направо хващай влака за Украйна да склюиш споразумение и да се биеш с Русия. Просто не знам какво чакаш още ?
96
7
 
3
 
! Отговори
Време за действия преди 2 месеца
Трибуналът *** на вратата , путин прав е на стената, дай ми пушка и граната, ще го съдя у главата ! Всичко той ше си плати ! Запомни го ! Запомни !
95
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 99. И да им ги присвоят ти пак няма да намажеш.
94
2
 
8
 
! Отговори
Аха оная Висла преди 2 месеца
Дето беше в Германия, а сега е в Полша. Щото едни други войски я пресекоха..да не се окаже скоро в Русия горката Висла..
93
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вън руснаците от България и присвояване на имотите им!
92
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Войски на НАТО форсират река Висла, а *** се опитват да ме заблудят, че това било с цел възпиране на руската агресия. Войските извършват форсиране на реки не когато възпират агресия, а когато агресивно нападат. Това е закон на военната наука.
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Време за действия. Щом е време действувай.
90
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
...gyм gyм gyм, щe cи kynя aз Capмaт...
89
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Българин 95. Брадчед пий аповете.
88
13
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Българите не трябва да се страхуват от война с Русия, Русия е само 3% от БВП, Русия е Нигерия със сняг. България трябва да подпише двустранно военно споразумение с Украйна за да победим Путин който без никакъв повод и без причина нападна мирна и демократична Украйна, която мирно си седеше и нищо не правеше.
87
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До завода за ракетите "Таурус" от руска територия са 900 км. Точно в обхвата на евентуален удар с ракета "Кинжал". Заводът е разположен в гора и около него няма цивилно население.
86
8
 
4
 
! Отговори
Време за действия преди 2 месеца
путин нападна Украйна предполагайки , че тя може да нападне русия ! Ами тогава НАТО да напада путин , предполагайки , че той ще нападне НАТО ! ЕС, САЩ , ООН и НАТО се оказаха страливи - ако ще е войната Z да бъде ! Но путин трябва да бъде ликвидиран а европа прочистена от руски агенти те са навсякъде . Лесно се познават - децата им учеха в русия !!!!!
85
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Започне ли надпревара във въоръжаването, ЕС губи по всички линии. Защото 1. няма суровини, трябва да внася, а някои компомемти се добиват само в Китай или в Русия; 2. досега си позволяваше лукса да няма практическа армия, което е голям харч, а няма как да си боеспособен само с оръжие на склад; 3. Европейците са , меко казано, разгевезени, няма начин да съберат хора. Вчера в Германия раглеждали вариант а рмията им да служели хора БЕЗ немско граждансво.. 4. Липсата на опит е липса на технологии.
84
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако НАТО се включи във войната , то тогава и Китай ще натисне към Тайван. Запада залязва колкото и да не им се иска на елитите.
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Макрон отново потвърди тезата си за необходимостта от изпращане на войски на НАТО в Украйна.
82
10
 
3
 
! Отговори
Споко преди 2 месеца
Споко, шефа на Пентагона Лойд Остин обяви, че НАТО започва война с Русия. Дойде време НАТО да пусне атома и две нови слънца да изгреят на Москва за да бъде окончателно решен въпроса с Русия. НАТО не трябва да се страхува да започне ядрена война с Русия, ракетите на Русия летят само във мултфилмите на Путин.
81
6
 
4
 
! Отговори
САРМАТ преди 2 месеца
И ето, Европа я няма, всичко е в пепел. Няма повече Европа, унищожена е. И сега какво - САЩ ще натиснат ли ядрения бутон и ще започнат ли ядрена война с Русия за да бъдат и те унищожени.
80
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само да внимават да не пресечат украинската граница, че тогава светът ще утихне за следващите 1000 години.
79
11
 
9
 
! Отговори
Бай Хой преди 2 месеца
Фашистите от НАТО все някой ги напада и простолюдието все ги подкрепя, а никой от тези смешницЕ не вижда, че славяни не нападат без причина.