Forbes: Как руските ПТУР станаха главния убиец на непробиваемите танкове Abrams в Украйна

Challenger-2 и Leopard-2 са другите приоритетни цели
14 мар 2024 17:30, Петър Бойчев
219
Forbes: Как руските ПТУР станаха главния убиец на непробиваемите танкове Abrams в Украйна
Снимка БГНЕС

Украинските танкове западно производство – Challenger-2, Leopard-2 и M-1 Abrams – са приоритетни цели за руските войски в Украйна. Всяко попадение в западен танк става лакомна пропагандна хапка за тях, пише Forbes.

Както отбелязва изданието, украинската армия е загубила три от 31 американски танка M-1. Поне още един Abrams е повреден. Не е ясно колко членове на екипажа - по четирима във всяка машина - са оцелели.

В момента руските противотанкови управляеми ракети изглежда са главните убийци на украинските М-1. Ако е така, има убедителен аргумент за оборудването на Abrams със система за предупреждение за ракети, но има много други начини за унищожаване на танкове.

47-а механизирана бригада е единственият оператор на Abrams в украинската армия. Бригадата влезе в битка северно от Авдеевка, мястото на руската зимна офанзива, в късната есен на 2023 г., а M-1 пристигнаха известно време по-късно, заменяйки малкото останали Leopard 2A6 на бригадата, припомня Фокус.

М-1 се озоваха в разгара на сраженията, когато украинците се оттеглиха от руините на Авдеевка и заеха нова отбранителна линия на няколко километра на запад. Там 47-ма бригада и съседните части спират настъплението на руснаците.

47-а бригада загуби първия си М-1 около 26 февруари, когато руски FPV дрон удари бойното отделение на танка и предизвика пожар, който в крайна сметка го унищожи. Възможно е в момента на удара да е била отворена врата, която обикновено предотвратява навлизането на пламък в отделението и детонацията на боеприпасите на 120 мм оръдие, но е трудно да се каже със сигурност.

Втори Abrams беше деактивиран на или преди 3 март, този път според съобщенията от лазерно насочвана противотанкова ракета "Корнет“, която удари сравнително слабо защитената страна на корпуса на танка и проби монтираната експлозивна броня M-19. Корнетите имат тандемни бойни глави: първият заряд прониква в бронята, вторият експлодира вътре в танка.

Куполът беше ударен от втора ракета, последвана от FPV дрон, но именно първата ракета и произтичащият от нея пожар унищожиха 69-тонния M-1.

Третата потвърдена загуба на Abrams, настъпила седмица след втората, също очевидно е била причинена от попадение на противотанкова ракета, което е предизвикало пожар и детонация на основните боеприаси на оръдието в бойното отделение. Взривните люкове и външният панел на отсека трябва да са повредени.

Лазерна система за откриване можеше да спаси два Abrams, станали жертва на "Корнет“ или подобни ракети, но нямаше да предотврати други загуби. Нито би предотвратило това, което почти сигурно щеше да се случи през следващите седмици и месеци, докато войната продължаваше и останалите 28 M-1 продължаваха да се бият: загуби от мини, артилерия и може би дори други танкове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още по темата: УкрайнаAbramsПТУРкорнет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
20
 
10
 
! Отговори
Ланцет преди 2 месеца
Анонимен ,не си прав.Аз закривам всякакви марки натовско и въобще вражеско оръжие ахаахахахах
167
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 162 я стягай куфара и бягай от Белгород дорде има коридор олгиното )
166
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гледах клип на танк Абрамс със знамето на НАТО пред Белгород, това какво значи?
165
5
 
8
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 месеца
Няколко набори се споминаха, когато Пригожин тръгна към Москва! За жалост не видяха триумфа на Путин!
164
27
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много си активна натовке?! Русия си играе няквс игра с вас ,която само те си знаят. Факта е че Русия закри марките -джавелин,абрамс, Пейтриът,Брадли, м777, леопард а по-рано и байрактар.Това са фактите аахахахахах
163
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А колко танка е загубила Русия?
162
18
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
бе как пак дори една снимка не пуснаха рашките пак са пили боряшник и са видели розови слонове
161
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Автор:Конешенко....
160
25
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Голем смех онзи ден с родните ***,дето се таралежеха вечерта с прословутата украинска атака на руска територия.А на другия ден дълбока тишина по тая тема.Дето се вика големия изваден пак по мек от памук се оказа.
159
18
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Брадли да опука и то с оръдирто Т90 пробив видяхме )) Леопат да да помете два броя Т72 М ))) видяхме ама Абрам с на Фронта нЕ видяхме Сигурно защото 47 бригада Е с 4еленджъри а Абранса е в 93 която е в стратеги4ески резерв от 2022 на сам
158
27
 
8
 
! Отговори
Банкеръ преди 2 месеца
На война се гледа на коя територия се води и кой настъпва и кой отстъпва.В случая Ушанките въпреки загубите,редуцират броя на Киро нацистите всеки ден въпреки помоща военна и финансова.Да не се окаже накрая,че запада има да взима натрупания от него дълг от несъществуваща държава.Колкото до Русия ще карат на водка и сельодка както винаги.
157
11
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Въпрос към "всезнещи и авторитетни" проруски военни стратези сред коментиращите тук. Каква е причината руски черноморски военен флот да се премести от Севастопол в Новоросийск? Нали уж Крим беше наш, ама май става не съвсем наш.
156
7
 
23
 
! Отговори
Хм преди 2 месеца
До Анонимен Първо не са мои десантчици и второ, това са руски батальони! А може ли да кажете, защо бежанци напускат Белгород и Курск?
155
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе толкова кютек,колкото отнесоха този месец от рашките,натовците не бяха отнасяли общо откакто са се създали.Голям срам.Мухахаха...
154
4
 
22
 
! Отговори
реалист преди 2 месеца
ами НИКАК най малкото защото Абрамс още не е използван в бой В Украйна ))))
153
21
 
21
 
! Отговори
Руснак преди 2 месеца
Хахахаха абръмс , челинджър,леопард,Брадли,М 77, Пейтриът все гръмки имена !стана тя каквато стана от тези *** нищо здраво на бойното поле не остана, Русия им разби тавана и разби тотално прехвалена западна СКРАБ от която нищо нищо не остана .....Ясно ли вие вече *** нато и сащ защо треперят от Путин и Русия !!!
152
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нова рецепта печено на американска тенекия
151
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Хм Има ги на видео твоите укри десантчици,,избити до крак на границата с Русия хаахахахахсх
150
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 147 Е виждаме ги тия бели танка гори ,а екипажа ,а екипажа леко изпечен съвсем леко
149
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хохохо...Рашките разкатаха този месец говеждите тенекета Абрамси,Патриоти,Химарси и тям подобни холивудски оръжия.