Готвачи и шивачки са търсените професии на борсата

Голям е дефицитът и за медсестри, лекари и учители
3 апр 2024 13:25, Петър Бойчев
16
Готвачи и шивачки са търсените професии на борсата
Снимка БГНЕС

Машинни оператори, шивачи и готвачи са най-търсените специалисти с професионална квалификация в момента. А сред тези с висше образование или правоспособност, най-голям е дефицитът при медицинските сестри, лекарите и учителите, информира NOVA.

Повече от половината работодатели през изминалата година са признали, че срещат затруднения в намирането на служители. Близо 40% от тях посочват като причина за това липсата на квалифицирани или пък на образовани кадри. Данните са на Агенцията по заетостта, а анализът на Института за пазарна икономика го потвърждава, като показва как незаетите работни позиции за миналата година са със 110 000 повече от хората, които търсят работа.

Най-много незапълнени работни места има в индустрията, прогнозите са да продължи и в бъдеще. Близо една трета от свободните позиции в момента са там. Все повече се усеща недостигът на хора в сферата на търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството. Експерти отдават това на възстановяването на тези сектори след пандемията. Една четвърт от търсените служители са именно там.

Дефицит има и в държавното управление, в образованието (главно училищата) и в здравеопазването (главно болниците). На четвърто място по търсене е строителството, като това са по-скоро отворени нови работни позиции, тъй като този отрасъл не спира да се развива. Групата на първите пет завършва селското стопанство - с 5% търсене.

При квалифицираните специалисти най-дефицитни са машинните оператори. Според изчисленията на Агенцията по заетостта, свободните места са близо 15 000. Търсят се и близо 9 хиляди шивачи и почти толкова готвачи. Групата на първите пет най-дефицитни специалисти затварят строителите и сервитьор-барманите.

При специалистите с висше образование или правоспособност най-много свободни позиции има за медицински сестри – близо 5000.

Според съсловните организации реалната нужда от тях е в пъти по-голяма и може би именно тази професия ще очертае най-сериозния проблем пред държавата що се отнася до недостига на кадри. Следват лекарите и учителите – с по над 4 хиляди души дефицит.

После са шофьорите и водачите, които извършват международни превози. Определено е новост, че се наблюдава спад в търсенето на специалисти по информационни и комуникационни технологии, които доскоро бяха най-търсени заради развиващия се до впечатляващи мащаби сектор.

Търсенето на работна ръка се различава доста в отделните области на страната – и като количество, и като професии. Най-много незаети работни места има в Бургас – 10% от цялото търсене е там. Следват София и Варна, като и на двете места търсят по около 26 хиляди работници.

Пловдив, където досега имаше най-голям глад за кадри главно заради индустрията, вече е на четвърта позиция. На повечето места липсват служители основно в туризма, търговията и транспорта.

В Бургас и София липсите са в строителството, а от кадри в образованието и здравеопазването има нужда навсякъде. Впечатление прави, че области доскоро известни със слабо търсене, вече се изкачват по-нагоре в класацията, най-вече заради развиващата се преработваща промишленост по тези места. Пример е Смолян, който вече е на шесто място в страната. Последната позиция е за Видин, където се търсят малко над 1000 души.

През 2023 година най-много нова заетост е създадена в здравеопазването и социалната работа – наетите там лица са с близо 10% повече спрямо година по-рано. Най-голям спад, пък, е регистриран в административните дейности, като експертите отдават това на промените в аутсорсинг индустрията.

По места в страната най-много спрямо 2022 година е нараснал броят на наетите в Плевен – с 5% и половина. Спад има в близо половината области, но най-осезаем е той в Търговище, с близо 3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от Войната в Украйна
Съпруги в Украйна молят: Демобилизирайте изтощените ни мъже
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 4: програмист в България взима 3000 до 5000 лв на месец. В Америка 130 000 дола на година или 10,500 на месец долара. В Германия е по малко от Америка но е 3 пъти повече от България. Тук ние се крепи икономически на работещите пенсионери.
15
5
 
1
 
! Отговори
КопирайтърПрограмист преди 3 седмици
Хич не ми дреме кой какво търси и за какво се бори. Хората като мен, занимаващи се с интелектуален труд и програмиране, отдавна имат по 5-6 апартамента и са милионери.
14
0
 
10
 
! Отговори
Goshos преди 3 седмици
с тия заплати има да си търсите :Д
13
1
 
4
 
! Отговори
Ганьо Цончев преди 3 седмици
А шофьори не търсите ли? В този сектор има колосална липса на кадри. Даже ще тръгвам да карам камион из Европа, три месеца каране 15 бона в картата.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А нещо шефчета или политици търсят ли се? Има ли свободни работни места за шефчета?
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Работа за роби винаги ще има.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 5 год ИИ ще ги изчегърта и тях
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пуснаха една обява за министър-председател. Трудно намериха.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най търсени са евродупитати и бгдупитати шефове на централна банка кметове министри и то на смешни министерства все по измислени например на - Регионалното развитие . Излесте извън София да видите как са ги развили регеоните обаче бе министър не мой да се развиват щото постовете са малко а тарикатите хрантутници все повече . В ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА ЗАПЛАТАТА КАЗВА КОИ СА ,,ТЪРСЕНИ,, а не журналистите или политиците .
7
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е фалшиво търсене. Има голямо предлагане на бизнесмени, които търсят балами да им работят без пари ишлемето на Запада.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
берачи на банани нещо? а забравих ние даже бананова република не сме. просто една магистрала за да си карат фашистите от ЕСССР и Хамерика бомбите до черно море и 5 милиона гладни и алчни *** които крадат един от друг и си разбиват държавата за без пари...
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ходил съм на няколко интервюта за работа, заплатата е близка до минималната,но шефовете ти представят работата все едно ти даряват черен дроб за трансплантация, която чакаш от години. Хем нямат работници, но претенции безброй. Даже на едно място ми каза да си взема документите от Бюрото по труда и като отидох на другия ден ми каза, че чакали и други кандидати. И да не ми мучат за демография - кака Лена снесе!
4
0
 
14
 
! Отговори
:-) преди 3 седмици
Какво стана с търсенето на програмисти или и този балон се спука?
3
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как пък един път не потърсиха директор със заплата 20000лв. Всеки път им трябват само роби за по 750лв.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нямам нищо против готвачите и шивачките, но така ли виждаме бъдещето на човечеството?
1
0
 
22
 
! Отговори
Аз съм z преди 3 седмици
Такива кадри търсят и в банановите републики .