Огнища на коклюш в София, как да се предпазим?

Заболяването започва като настинка, но може да ни докара до пневмония
16

Главният държавен здравен инспектор съобщи за огнища за коклюш в четири училища в София. Какво може да направим, за да се предпазим?

"Коклюшът се разпространява по въздушно-капков път. Намира най-добра почва в колективи, в които хората са заедно дълго време. Точно такива са училищата, детската градина или пък вкъщи. Според публикации 50-55% от случаите децата се заразяват от родителите си, до 25% от случаите - от братчетата и сестрите си, в 8-10% - от баби и дядовци", разясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в "България сутрин".

Коклюшът започва като обикновена настинка и това пречи да бъде навреме диагностициран, обясни специалистът.

"Може да засегне всички възрасти, но 71% от случаите са при деца под 5 години, а 38% са при деца под 6 месеца. Кърмачетата са уязвими, защото при тях все още поставянето на ваксини и имунизацията не е напълно приключила. Те имат недостатъчно развита защита. За да бъдат предпазени те в първите месеци от живота им, се препоръчва бременните жени през триместър от бременността да бъдат ваксинирани, за да може изграденият от тях имунен отговор да се предаде на бебето и антителата да го предпазват в първите месеци", каза проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

Вирусологът от БАН разясни и какво може да се направи за ограничаване на заболяването.

"Много добра хигиена. Всеки да е сигурен, че всички необходими ваксини са поставени на детето му, в това отношение и за коклюш. Когато не се чувстваме добре, да се изолираме. Възрастните хора в семействата, при които има и бебе, също могат да се ваксинират. Проблемът е, че имунитетът, който ваксината създава, започва да намалява след петата, особено след десетата година. Хора, които са на по-голяма възраст, не са защитени, могат да бъдат инфектирани. Може да протече и безсимптомно, но това не им пречи да заразяват", заяви проф. Александрова.

По думите ѝ коклюшът може да предизвика много сериозни усложнения, особено при малките деца.

"Кашлицата е изключително неприятна. Може да се стигне до пневмония. В някои случаи да се стигне до сериозни усложнения от страна на централната нервна система. На 3-5 години има по-широко разпространение на коклюш. В световен мащаб се регистрират 24 млн. случаи годишно, от около 160 000 смъртни случая. 96% от смъртните случаи са при малки деца", посочи гостът.

Стрептококи бактериите са навсякъде и през последните години зачестиха, отбеляза тя.

"Случващото се в Япония не е нещо непознато. Това е т.нар. свързан със стрептококите токсичен шоков синдром, който е познат в медицината и се случва рядко. Увеличиха се случаите на стрептококови инфекции след отпадането на мерките. Може да бъде овладяно с антибиотици", посочи още проф. Александрова.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от Русия
Как Дронов се превърна от селско момче в Шаман - любимият певец на Путин?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как е възможно като е задължителна ваксината за коклюш?Освен ваксината да е била с изтекъл срок друго обяснение няма.Моля,в коментарите да не намесвате експрименталните бъркочи срещу ковид!Всички така наречени от вас "антиваксъри" си имат всички задължителни ваксини!Прекалявате!!!Може да са пуснали някой щам на коклюша,който нв се влияе от ваксините.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 12, последното нещо, което бих ме притеснило е необразован индивид да ми казва кое е нормално и кое не :) Всъщност прос тите са точно анти-ваксърите и е доказано :)
12
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И какво повече можем да направим, след като отдавна не подлежим на ваксиниране за коклюш? Последната е на 12г, и то за първи път я въведоха за набор 2009, а предните нямат, последно на 6 г. На 17г и натам, само ДТ. Ако е толкова опасно, защо не замените ДТ с буустрикс за вдички? О, сетих се, за да си я купуваме, както си купихме и тези за варицела. Ако може всичко да е на разноските на пациента, а птограми - само за ограничени групи.
11
4
 
1
 
! Отговори
маика христианка преди 4 седмици
вав ваксинити има пет жи.знаем ги тия работи искат да контролирват масити!а масата е свештена за балгаринат и никои нияма право да я контролирва заштото балгаринат там се храни.ние сме умни хора балгарити и няма да позволим контрол нат масити каквото позволяват глупавити еврупеици.а ваксинити това правият контрол нат масити.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Алтерниращ веганист, всъщност има липса на ваксината :) И това е в основата на огнищата. Синът ми е на 14, трябваше на 12 да му сложат ваксината... но няма :)
9
3
 
3
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 4 седмици
Просветлената майка да бъде разследвана за съзнателно застрашаване на здравето и живота на детето със съответните последствия - напр, отнемане на родителските "права" (заедно със социалките и деЦките), че и пандиз. Наскоро на една такава "майка" й додоха 8 години за убийство по невнимание..
8
4
 
7
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 4 седмици
Как да се предпазим? На практика всички родени в българия са предпазени. Една от ваксините от имунизационния календар е именно против коклюш, защитата е доживотна и сто пpоцентнта. Ако някое коnеленце на просветлена майка, която ЗНАЕ ФАКТ!ите, се разболее въпреки че е "ваксинирано" следва да се направи разследване кой "лекар" е попълнил документ с невярно съдържание, защо, кога и дали да му бъде отнето разрешителното завинаги, дали да бъде вкаран в затвора или да му се размине само с глоба.
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 5, не различни хора сме. Конспираторите като теб не могат да различат стил на писане. И просто си поредния необразован.
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 5, конспи, аз не съм номер 3 и 4, но от свое име мога да ти кажа че до сега нормално конспи не съм видял! Само като заговориш за чипове във ваксини, и вече знам че си луд!
5
4
 
5
 
! Отговори
До 2,3,4 преди 4 седмици
Пак ли звездите ти говорят бе***
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ваксинирайте се! Моля, започнете да мислите! Има задължителни ваксини. Не се връзвайте на акъла на някой всичколог! Не рискувайте живота и здравето си заради необразовани! Имате лекари! Говорете с тях!
3
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Антиваксъри, сър! Колкото повече антиваксъри, толкова по-малко антиваксъри, сър! ВЪН от обществото подобни и дечурлигата им!
2
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Айде конспита, вие сте - такова заболяване коклюш не съществува, и целта е да ни чипират, да ни свържат към 5-g, да ни изпият мозъка (дето го нямате) или да редуцират населението, нали така? А може и всичко това наведнъж?
1
4
 
7
 
! Отговори
Люк Скайуокър преди 4 седмици
Джаба пак на екран? Тц, тц.... Преди пландемията щях да я слушам по един начин, сега вече ИЗОБЩО НЕ Я СЛУШАМ! Загуби си това право да бъде чута!