Хърватия е новото огнище на коклюш

Отчетени са 6381 случая за първите два месеца и половина
9 апр 2024 11:51, Инна Ангелова
4
Хърватия е новото огнище на коклюш
Снимка: Gerd Altmann от Pixabay

След края на пандемията от коронавирус на стария континент се появиха заболявания, които бяха по-разпространени в миналото. Коклюшът е едно от тях, но в европейските страни се наблюдават все повече такива случай. "Политико" определя Хърватия като новото европейско огнище на инфекциозното заболяване.

В Хърватия, Дания, Чехия, Белгия, Великоритания и Испания броят на случаите със заболели от коклюш рязко скочиха. В Хърватия към момента са отчетени 6381 случая за първите два месеца и половина от тази година.

В повечето европейски страни, сред които и България, децата получават първите две дози комбинирана ваксина против коклюш, дифтерия и тетанус, когато са на възраст между два месеца и една година. Втората доза се поставя преди навършване на две години, а третата – между третата и седмата година.

Част от причините за разпространението на коклюш в Европа към момента е спадът на процента ваксиниращи се. Инфекциозното заболяване е най-рисково за новородените. За възрастните е основно неприятно, но при най-малките може да се стигне до редица усложнения, а в някои случаи изходът може да е фатален.

Инфекцията, описана още от Чарлз Дикенс, е последната от поредица „викториански болести“, завърнали се на Запад след нарастването на случаите на морбили, сифилис, подагра, проказа и малария, отбелязва още “Политико”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от Свободно време.
Как да разберем дали сме урочасани?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Последното преди 3 седмици
е България. Просто в страната на мутрите, ченгетата, Путиската чалго-ДС-мафиотска-дезинформационна пропаганда, в която Covid било измислица, в която никой не се изследва, а народа масово се лекува с ракия, и хората пият сироп против кашлица ще ни дойде като гръм от ясно небе. Очалвайте над 50,000 заразени скоро. Но така е простият бездуховен народ, който Банкя ската мутра и Шиши ще *** за пореден път се е запътил към изчезване.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Огнище на африканска треска.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Антиваксърите са промити мозъци. Не си ваксинират децата умишлено, има лични лекари, които обаче ги пишат "ваксинирани" и така тепърва ще се завръщат всички тези болести. Задължителните ваксини в детска възраст, нямат нищо общо с ваксините за ковид и грип. А това с увеличените проценти на аутистичните деца е добре да се проучи дали пък случайно техните родители не са употребявали нар*отици.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Заради фалшивите ковид ваксини хората спряха да се имунизират с истински ваксини. Това направи ковид пропагандата в медиите и говорещите "учени" глави от телевизора; трибунал за всички продажни слуги на фармамафията.