»ран призова —јў: —тойте настрана!

»зраел поиска извънредно заседание на —ъвета за сигурност на ќќЌ
ќбновена: 14 апр 2024 07:56 | 14 апр 2024 06:08, ѕетър Ѕойчев
84
»ран призова —јў: —тойте настрана!
—нимка Ѕ√Ќ≈—

»зраел беше атакуван с повече от 200 дрона и ракети, съобщи говорител€т на израелската арми€ контраадмирал ƒаниел ’агари. “ой каза, че много от т€х са били прехванати още преди да стигнат територи€та на »зраел. ѕо данни на израелските власти н€колко ирански ракети зем€-зем€ са ударили »зраел, ранили са 10-годишно момиче в района на град јрад в пустин€та Ќегев и са причинили леки щети във военен обект в южната част на страната.

»ранската държавна агенци€ »–Ќј каза, че са нанесени "сериозни щети в най-гол€мата военновъздушна база в Ќегев" и че при атаката са били използвани крилати и балистични ракети.

 орпусът на гвардейците на »сл€мската революци€ съобщи, че военновъздушните му сили са изстрел€ли десетки ракети срещу конкретни цели в »зраел.

"»зстрелването на ракетите бе предприето в отговор на редица престъплени€, извършени от ционистки€ режим, включително атаката срещу иранското консулство в ƒамаск и убийството на група командири и военни съветници на страната ни в —ири€", се казва още в из€влението на  орпуса.

¬ същото време съюзниците на »ран - бойците на ливанската групировка "’избула" и йеменските бунтовници хуси - извършиха нападени€ срещу »зраел, като първите изстрел€ха ракети по окупираните от »зраел √олански възвишени€, а вторите - пуснаха безпилотни самолети към израелска територи€.

—ирени за въздушна тревога прозвучаха в южната част на »зраел, край ћъртво море, в района на …ерусалим и в северната част на страната. »зраелското правителство призова жителите на редица градове да се укри€т в бомбоубежищата.

ћалко след началото на операци€та в профила на върховни€ лидер на »ран а€толах јли ’аменей в "≈кс" беше публикувано съобщение, в което се казва, че "д€волски€т режим ще бъде наказан".

—ъседите на »зраел - …ордани€ и Ћиван - об€виха затвар€не на въздушното си пространство, както и »рак, който граничи с »ран. ≈гипет, друг съсед на »зраел, об€ви, че постав€ въздушната си отбрана в повишена готовност.

»зраелски€т министър-председател Ѕен€мин Ќетан€ху разговар€ по телефона с президента на —јў ƒжо Ѕайдън след заседание на израелски€ военновременен кабинет. ћалко преди това Ѕайдън потвърди "непоколебими€ ангажимент" на —ъединените щати "към сигурността" на израелски€ си съюзник.

»зраел поиска извънредно заседание на —ъвета за сигурност на ќќЌ, за да бъде осъдена атаката на »ран и за да бъде об€вен  орпусът на гвардейците на »сл€мската революци€ за терористична организаци€.

"»ранското нападение е сериозна заплаха за световни€ мир и сигурност и аз очаквам —ъветът да използва всички средства, за да предприеме конкретни действи€ срещу »ран", каза в "≈кс" посто€нни€т представител на »зраел в световната организаци€.

»ран призова —ъединените щати "да сто€т настрана". "“ова е конфликт между »ран и бандитски€ израелски режим, от който —ъединените щати “–яЅ¬ј ƒј —“ќя“ Ќј—“–јЌј!", за€ви в "≈кс" иранското посто€нно представителство. "»звършени въз основа на член 51 от ”става на ќќЌ, отнас€щ се до легитимната самоотбрана, военните действи€ са в отговор на агреси€та на ционистки€ режим срещу наши€ дипломатически комплекс в ƒамаск", се казва в публикаци€та, цитирана от ј‘ѕ

"—луча€т може да се см€та за приключен. јко обаче израелски€т режим допусне нова грешка, отговорът на »ран ще бъде значително по-строг", предупреди дипломатическото представителство.

√енерални€т секретар на ќрганизаци€та на обединените нации јнтониу √утериш за€ви, че "осъжда категорично силната ескалаци€" и призова за "незабавно спиране на военните действи€". Ќападението беше осъдено от десетки страни по цели€ св€т и много световни лидери изразиха безпокойство от ескалаци€ на военните действи€ в Ѕлизки€ изток. "“ези удари заплашват да разпал€т напрежение и да дестабилизират района. »ран за пореден път показва, че възнамер€ва да сее хаос в собствени€ си заден двор", се казва в из€вление на британски€ премиер –иши —унак.

»зраел беше атакуван с повече от 200 дрона и ракети, съобщи говорител€т на израелската арми€ контраадмирал ƒаниел ’агари. “ой каза, че много от т€х са били прехванати още преди да стигнат територи€та на »зраел. ѕо данни на израелските власти н€колко ирански ракети зем€-зем€ са ударили »зраел, ранили са 10-годишно момиче в района на град јрад в пустин€та Ќегев и са причинили леки щети във военен обект в южната част на страната..

Ќапрежението между »зраел и »ран ескалира по време на продължаващата шест месеца война на »зраел срещу бойците на "’амас" в ивицата √аза, отбел€зва јѕ. ¬ойната избухна, след като "’амас" и "»сл€мски джихад", две подкреп€ни от »ран въоръжени групировки, извършиха опустошителна трансгранична атака на 7 октомври, при ко€то загинаха 1200 души в »зраел, а 250 б€ха отвлечени. »зраелската офанзива в ивицата √аза причини големи разрушени€ и отне живота на повече от 33 000 души по данни на местните здравни служби.

ѕочти веднага след избухването на войната "’избула", подкреп€на от »ран групировка в Ћиван, започна да атакува северната граница на »зраел. ƒвете страни са въвлечени в ежедневна разм€на на огън, а подкреп€ните от »ран групировки в »рак, —ири€ и …емен изстрелват ракети и снар€ди към »зраел.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


84
ќще по темата: атака»ран—јў»зраел
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
58
0
 
0
 
! ќтговори
јйде бе преди 1 месец
ƒо јнонимен“и чувал ли си нещо за персите , а случайно да знаеш къде и кога са жив€ли ?
57
1
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо свети цон кай ***. ¬ —офи€ има ли руски генерали? ѕо какъв повод в едно посолство има генерали? ќсвен да ръковод€т подривни операции към съседна държава в случа€ »зраел? ≈врейско царство има още преди 2000 години с цар »род!  ъде са по това време арабелите?
56
3
 
0
 
! ќтговори
свети цон кай хой преди 1 месец
ƒо  аскетяе израел е ѕревзел палестински територии - това не е "нападение" а въстание срещу окупатора... Ѕългарите 1876-1878 и преди това във въстани€та какво са правили? "Ќападали са" или са опитвали да се освобод€т?
55
4
 
1
 
! ќтговори
свети цон кай хой преди 1 месец
e на 1ви април израел като анихилира с ракети иранското посолство и като изби всички там включително двама ирански генерала всичко беше наред... с€ като иран отвърща става проблем?
54
2
 
3
 
! ќтговори
 аскетя преди 1 месец
ƒо јнонимен 52 ...  опейка забрав€ш че палестинците нападнаха »зраел избиха/отвлекаха/изнасилваха 1300 деца и жени! «ащо не се възмущаваше тогава ве! ћного е удобно да забравиш кой забочна с войната!  акво си очаквал..да им ръкопл€скат ли!
53
2
 
2
 
! ќтговори
 аскетя преди 1 месец
“арамбуците както винаги нападат »зраел, после €дът здав пердах и ревът!  опейкаджиите им приглас€т в хор!
52
7
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»зраел убива деца в ѕалестина като забавление защото —ащ сто€т зад т€х ама това е било нормално.—ега »ран ги удари и ще ореват орталъка.“ези агресори тр€бва да бъдат спрени и приключени завинаги а виновните смъртни присъди.√ледайте видеа да видите убитите деца в ѕалестина защото утре може нас да удар€т щото са господари ...ама йок!!!
51
1
 
5
 
! ќтговори
баба мара преди 1 месец
ние какви анжименти имаме към бълг турци които се изселиха доброволно отбългари€ освен да им даваме бълг паспорти и добавки към пенси€та същото е и сруските евреи изселили се доброволно в израел никои н€ма да се съобраз€ва коикакъв е и какво прави там от 1949 г не се решава палест проблем сащ ги подстрекавати печел€т от оръжието
50
4
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
 акво прави 10-годишното момиче във военната база в пустин€та?
49
6
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕутин е между два огън€: между многобройното рускоезично население в »зраел и спонсора на дронове »ран)))))
48
9
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ќткога военни работ€т в посолствата?))))
47
8
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо »зкглежда: ќткога шепа копейки се наричат "половината св€т". “ова, путинската грандомани€, се оказа много заразна.
46
8
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
«адокеанските тррол€ци са тук. ≈дин двама са. ...
45
9
 
18
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»зраел изби много хора в района. «ащо нападна иранското посолство в ƒамаск .«ащо бие и напада палестинците.
44
6
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
 ак ли не се опитаха да започнат война с »ран. Ќищо чудно и това да е блъф от страна на »зраел! јмерика има 35 трилиона дълг!
43
10
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»зраел извършва геноцид на мюсюлманите.
42
1
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
–икшата и той се изказал.
41
19
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»ран ще бъде по-зле от —ири€. ¬секи съюзник на ѕутин страда. Ќай-много страда –уснака, но той си го е избрал. Ќие също—традаме , защото от години сме с ѕутин. ѕостроихме му за 3,5 милорда евро наши пари газопровод за експресно кратко време.
40
6
 
14
 
! ќтговори
“е —јў ако сед€ха преди 1 месец
на страни,държава наречена изсраел н€маше да съществува.
39
15
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќ€кои от Ѕг медиите се държат като радио ћасква. ¬естник “руд например. 24 часа и те са в същата посока. Ќе разбирам защо не им се отнеме лиценза а собственици и редактори не са в затвора???