Как алкалната диета ни прави по-здрави?

Тя класифицира храните според това колко киселина произвеждат
14 апр 2024 22:08, Михаела Лазарова
5
Как алкалната диета ни прави по-здрави?
Снимка: Istock

Привържениците на алкалната диета вярват, че диети с високо съдържание на определени храни (като месо и зърнени храни) и с ниско съдържание на други (като богати на калий зеленчуци и плодове), могат да причинят дисбаланс в pH на кръвта, който да доведе до различни здравословни проблеми. Това е известно като киселинно-пепелна хипотеза, поради което алкалната диета понякога е наричана киселинно-пепелна диета. Ето и малко повече информация за нея.

Как действа алкалната диета?

Алкалната диета класифицира храните според това колко киселина произвеждат, когато се усвояват. Киселиннообразуващите храни водят до pH по-ниско от 7, докато алкалните храни водят до ниво на pH над 7.

Всички храни, които са около 7, се считат за неутрални. Имайки това предвид, диетата препоръчва избягване на храни, образуващи киселина, като месо, млечни продукти, риба, яйца, зърнени храни и алкохол. В този режим се наблягана консумирането на много алкално образуващи храни, като плодове, зеленчуци, ядки и бобови растения.

Неговите поддръжници препоръчват и ограничаване на неутралните храни, като нишестета, захари и естествени мазнини. Важно е да знаете, че все още липсват изследвания, които да показват, че pH на храната има някакво въздействие върху цялостното здраве, като същевременно има и много доказателства, които показват, че просто не е възможно да се промени pH на тялото чрез диета. Всъщност нивата на pH варират в зависимост от областите на тялото – например стомахът е силно киселинен.

Бъбреците и белите дробове са до голяма степен отговорни за поддържането на балансирано pH в тялото, а различните нива са много строго регулирани. „Рh на кръвта варира от 7,2 до 7,45“, това споделя Дженифър Фицгибън, регистриран диетолог по онкология в Раковия център на университета Стони Брук в Ню Йорк.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Организмът сам произвежда необходимата му солна киселина. Понякога погрешна се правят алкална диети, които го затрудняват. Понякога погрешно се ползват алкални лекарства, когато е необходимо подкиселяване!
4
0
 
1
 
! Отговори
... преди 2 седмици
4uvala sum za takava zavisimost
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нищо не се разбира!
2
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Естествено, че може с храна и пиене да се про ени пХ на организма. Я направете едно пречистване на черен дроб.после 3 дни клизма и после спрете да се храните за 7 дни и си мерене всеки ден пХ ( Има специални лентички) и накрая отидете на лабораторни изследвания.... ще имате пХ над 9 . Аз поне съм имал. Правил съм го с цел онкологичен проблем. После 6 месеца Веган диета и няма и помен от онкологичния проблем
1
9
 
5
 
! Отговори
Край преди 2 седмици
Който ви обяснява че с манджа можете да промените pH на тялото си ви лъже ...