Устата срещу Джон Малкович: Подиграва се с българите!

Рапърът е против постановката му в Народния театър
21 апр 2024 14:19, Петър Бойчев
147
Устата срещу Джон Малкович: Подиграва се с българите!
Снимка БГНЕС

Рапърът Устата публикува протест в социоалните мрежи срещу пиеса на световната звезда в театъра и киното Джон Малкович, която той поставя у нас.

Ето част от скандалните думи на Иван Динев - Устата:

"Вчера попаднах на редица статии в официални български медии, че американският актьор Джон Малкович е провел кастинг в България за български актьори в пиесата, която той като режисьор ще постави в Народен татър „Иван Вазов“.

Дотук няма нищо лошо, дори напротив........но пиесата, която той планира да постави през месец Ноември е по творбата на Бърнард Шоу „Оръжията и човекът“, която съвсем открито се гаври с българите като нация и то по време на Сръбско-Българската война през 1885 година.

Бърнард Шоу е носител на Нобелова награда за литература но е „абсолютен невежа по география и история“ – това не са мои думи, а на самия него.

Нямам представа дали заради „шоуто“ в името си избира Българо-Сръбската война за действие на своята пиеса, но в нея въпреки непознаването на България и българите, което самият той никога не е крил, съвсем целенасочено се обижда българската нация от онова време с изтъкването на нелепи факти като това, че цял живот не се къпят, че в България има сериозна съпротива на сапуна, че домовете им са обзаведени безвкусно, че липсата им на хигиена ги прави варвари, че имат една единствена библиотека в цялата страна само с два рафта и няколко оръфани книги на нея.

С всички тези внушения в точно тази пиеса Шоу налага в световен мащаб представата за един мръсен и незаслужаващ уважение народ.

Тази пиеса не е превеждана на български език близо 130 години (първото и издание е през 2018та) и е забранявана многократно в световен мащаб. През 1903г е забранена във Виенския "Бургтеатър", а през 1921 година наши студенти освиркват "комедията" във Виена.

Където в последствие спектаклите са свалени от репертоара. Тогава Бърнард Шоу обвинява българите в липса на чувство за хумор и неспособност да се надсмиват над себе си. Разбира се не е прав, но мога да го оправдая, тъй като освен българския народ не е познавал и българската литература с творби като „Бай Ганьо“ и „Криворазбраната цивилизация“.

Проблемът с Бърнард Шоу тогава, а и с Джон Малкович днес, е че те се гаврят с една нация и нейните национални герои. Но най-големият проблем е за Директора на Народния Театър и за всички нас като българи – това ли трябва да аплодираме в салоните?

Замислете се чие име носи Народният Театър и какво е написал Иван Вазов по същото това време в „Новото гробище над Сливница“: "Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха..." А достойна ли е според вас тази пиеса за Народния театър? Знаете ли каква война е това за България?"

Иван Динев-Устата, който от няколко години се изявява и като стендъп комик, остана наскоро без виза за САЩ. По този начин му пропадна насроченото турне през април и май. Както е известно, миналата година той снима клип "Свободата на словото" в Москва. И вероятно това е причина да получи черен печат за Страната на Свободата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
18
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Устата е абсолютно прав. Гаврата с българите е съвсем целенасочена и не е случайна. Западняците доста си ни мразят, защото сме друга цивилизация за тях и то доста по-развита културно и духовно. Това ги вбесява. Поради същата причина мразят и Русия.
2
7
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шоу е бил социалист. Другите му пиеси изобилстват с подобни гадости - религиозни обиди, осмиване на морала и пр. Правят го известен само за да популяризират либералните гадости, които бълва. Оттам му е и "Нобела".
1
11
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютно прав е Устата, само дето не следва политправилният път. С уважение към таланта на Малкович, избраната пиеса на Шоу не е подходяща.