Кубинци се бият на страната на Русия за пари и паспорти

Те не се нуждаят от визи и има директни полети до Москва
5 май 2024 12:30, Петър Бойчев
215
Кубинци се бият на страната на Русия за пари и паспорти
Снимка БНР

Русия вероятно е вербувала кубински граждани да се бият в нейната армия в Украйна, показва проучване на Би Би Си.

През септември и октомври 2023 година паспортни данни на над 200 кубинци, за които се твърди, че са се присъединили към руската армия, изтекоха онлайн по проукраинска платформа InformNapalm, съобщи БНР.

Данни са получени, според сайта, чрез хакване на имейлите на руски военен служител в Тула, южно от Москва. Проучване на Facebook показа, че 31 от имената, споменати в изтичането на информация в Украйна, съвпадат с акаунти, чиито собственици изглежда са в Русия или са свързани с руската армия.

Някои например са публикували свои снимки, облечени в руска военна униформа, или на места с улични табели на руски език или с руски номера.

Други посочват Русия като текущо място на пребиваване. Набирането на чужденци, които да запълнят големите загуби в жива сила, също помага на Кремъл да избегне рисковете, свързани с опитите за насилствена мобилизация на руснаци, коментира Би Би Си.

Когато Русия обяви частична мобилизация през 2022 г., стотици хиляди мъже напуснаха страната. Довеждането на кубинци в Русия е сравнително лесно. Двете страни са съюзници от времето на Студената война, кубинците не се нуждаят от виза, за да пътуват до Русия, а директните полети до Москва улесняват пътуването.

Междувременно изгодните военни договори, предлагани от Русия, привличат кубинските мъже, които отчаяно се опитват да избягат от влошаващата се икономическа криза на санкционирания от САЩ остров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още по темата: кризавойнаКубаРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подскачат рибки.Сигерно ловят водни паяци.
68
4
 
12
 
! Отговори
Макрон преди 1 месец
И какъв е проблема? Който иска нека се бие. Нали е демокрация.
67
7
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонимен72 ам щото армиите на нато са унифицирани последните 30 години. на наще също им дадоха 300 милиона евро за унификация, те ги отчетоха с кораб трета употреба и радиостанции от али експрес. а руската дисциплина е ясна, като са повече "Стоять, сykин турка", като е сам "братче ела памагни ча падладявам"
66
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А за какво се бият на страната на Украйна и Запада разни наркоси? Не е хич за пари, нали? Леле колко сте жалки с такива статии, че и снимката кърти.
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сигурно са с руско оръжие и дисциплина. Обратно, не съм сигурен как украинската армия постига съвместимост при толкова много различни оръжейни системи. А вероятно и едва ли чуждестранните им части се съобразяват с ръководството.
64
4
 
2
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 месец
До Евгени имаше един друг мазен татарин, дето си беше пуснал снимки в фейса че бил доброволец в донбас, привикваха го една седмица за справки и после изчезна от радара. ти си обикновен ши3ак дето треска коментари за хонорар, ама ше е тъпо жена ти и други твои роднини да останат без работа що си импровизирал в ефир.
63
4
 
12
 
! Отговори
Гнида преди 1 месец
В Украйна в активна фаза протича "пендосомор". Хегемонът чрез своята марионетка нарко-фюрер унищожава генофонда на страната (основно мъже). Вероятно, за да се създаде обетована земя 2 за рошави аидо-хазари.
62
8
 
5
 
! Отговори
Евгени преди 1 месец
Браво на кубинците. На 10-ти май заминаваме аз и брат ми, да се сражаваме на страната на Русия. Аз го правя предимно за фън и да отpeпя някоя и друга укра. Ще ме следите в Тикток.
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълно затишие!
60
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кубинците не се нуждаят от визи, за да пътуват до Русия, както и руснаците не се нуждаят от визи, за да пътуват до прекрасните курорти в Куба и Доминикана.
59
3
 
11
 
! Отговори
До невежия 63 преди 1 месец
Президентът Линкълн, който предвожда Севера е РЕПУБЛИКАНЕЦ! Прочети малко история, преди да пишеш глупости в нета! Всичко зло идва от Демократите!
58
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами в коя армия да се бият? Нали управниците им са авери-другари с Путларха, Кимчо, Еритрея и им подобни. Това ни искат да насадят и такива неразумни юроде като Костя, Руменчо и Корни.
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още една!
56
6
 
7
 
! Отговори
Другарят Путин преди 1 месец
Колкото повече продължавате тая безсмислена война, толкова повече жертви ще понесе бъдещата руска провинция Украйна! Или пък може би точно затова го правите?!
55
14
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
НА СВЕТА ИМА И ДОБРИ И ЛОШИ ХОРА! ЗНАЕТЕ ЛИ , ЧЕ ВОЙНАТА НА СЕВЕРА И ЮГА Е ТОЧНО ЗАРАДИ РОБСТВОТО! ЕДНИТЕ СА ИСКАЛИ ТО ДА ОСТАНЕ ТОЕСТ РЕПУБЛИКАНЦИТЕ СА ГО ИСКАЛИ ДА ОСТАНЕ! РЕПУБЛИКАНЦИТЕ СА ЗЛО! ТЪЙ, ЧЕ ЩЕ СЕ НАМЕРЯТ ТАКИВА КОИТО ДА СЕ БИЯТ И ЗА САМОЗВАНИТЕ ПУТИН НЕ САМО ЗА ПАРИ, А ЩОТО СА ЗЛО!
54
16
 
7
 
! Отговори
До руския бот преди 1 месец
В Одеса руските терористи ако не бяха убили двамата украинеца зад уличката на Профсъюза,нямаше да изгорят в него. Спрете да се правите на жертви,окупатори нагли!
53
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде тия са паспорти ,с тия в Украйна за какво се.бият Нато ЕС,сащ , в Русия ))гадове фашисти
52
12
 
9
 
! Отговори
И в Куба вече знаят преди 1 месец
Мистър Хаймърс и Свети Джавелин са строги,но справедливи.
51
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Куба от глад изгризаха и черупките на кокосите,ама Света ще оправят.
50
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голяма новина,при прошляците наемниците вече са едно към едно спрямо местните!