Путин запали червена свещ в храма "Христос Спасител"

Патриарх Кирил се помоли "свещените граници" на Русия да бъдат защитени
5 май 2024 10:30, Петър Бойчев
298
Путин запали червена свещ в храма "Христос Спасител"
Снимка БГНЕС

Президентът Владимир Путин и десетки московски миряни присъстваха на празничното пасхално богослужение за Възкресение Христово, отслужено от главата на Руската православна църква Патриарх Кирил, твърд поддръжник на руския лидер и неговата война в Украйна, предаде Ройтерс.

Путин, облечен в тъмен костюм, с бяла риза и тъмночервена вратовръзка, беше в катедралния храм "Христос Спасител" в Москва заедно с кмета на столицата Сергей Собянин, като всеки от тях държеше запалена червена свещ, показват видеокадри от службата.

Руският лидер се прекръсти няколко пъти по време на богослужението, което започна в късните часове на вчерашния ден и продължи в първите часове на днешния. Когато Кирил обяви "Христос воскресе", Путин и другите вярващи отвърнаха с "Воистина воскресе". В останалото време той не е говорил.

Кирил категорично подкрепя войната в Украйна, която навлезе в третата си година, отбелязва Ройтерс. Десетки хиляди хора бяха убити, а милиони прогонени от домовете си, откакто през февруари 2022 г. Путин нареди нахлуването на територията на по-малкия съсед на Русия.

По време на службата патриархът се помоли "свещените граници" на Русия да бъдат защитени и изрази надежда, че Бог ще сложи край на "междуособната бран" между Русия и Украйна, съобщи ТАСС.

Путин, в чийто мироглед православието заема основно място, винаги присъства на богослуженията за големите църковни празници. На Рождество той обикновено посещава по-малки храмове край Москва в по-тесен кръг.

На Възкресение руският президент обикновено отива в златокуполната катедрала "Христос Спасител", която е построена наново след разпадането на Съветския съюз и се превръща в символ на симбиотичните отношения между държавата и Православната църква в Русия, отбелязва Ройтерс.

При Кирил Църквата затегна контрола върху инакомислието в редиците си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
6
 
2
 
! Отговори
Юлиян до 182 преди 1 месец
Къде ги нацистите в Украйна питаш.По-лесен въпрос няма.Събираш членовете на всички футболни агитки,командваш:сваляй тениските и неонацистките татуировки лъсват.Тръгваш подир тях и те ще те заведат направо в неонацистките свърталища-"Азов","Айдар","Десен сектор"и т.н.Оттам отпрашваш към украинския парламент и президентството.Там,който и да влезе и да излезе,пиши го нацист.В тези"държавни учреждения" други не "държат".За "инакомислещи" там място няма.
184
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Насмукало се рептилчето с православна кръв и изпълзя в Храма.
183
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сатаната пали свещичка за Кримския мост.
182
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как върви тридневната спецобосрация на Путин? Мие ли вече кълките в Ламанша?
181
3
 
7
 
! Отговори
До 169 преди 1 месец
Пълни глупости! Къде ги тези нацисти? Като не искаш да завземаш нечия територия, не ходиш в комшиите с танкове или да им казваш как да живеят. Малкия гном явно не може да си представи, че някой може да му се опълчи. Никой не е тръгнал да гони и гори някой тук! Това за Ердоган беше пример защото много *** тука. А да не отварям темата, че много от тези за които говориш не знаят една дума на български, но ги допускат да гласуват!!!
180
4
 
1
 
! Отговори
Юлиян до"Юлиян& преди 1 месец
Вижда се,че никога не си бил в Русия.Поне не в последните няколко години.Да кажеш,че обикновените московчани живеят по-зле от софиянци,скопяни и другите там,които си писал,е чиста проба,да не кажа свърхлекомислие,а направо излагация.Това и аз не бих постигнал с такава лекота.
179
3
 
7
 
! Отговори
Юлиан до Юлиан преди 1 месец
Фашистката хунта на Кремъл се разпада. Безумно богатите олигарси тънат в разкош , а обикновените крепостни тънат в мизерия. Обикновения московчанин живее по-зле от обикновения столичанин от България, Сърбия, Северна Македония, Румъния.
178
4
 
8
 
! Отговори
Фашисткото преди 1 месец
Жуже трепе наред и свои и чужди. Няма милост . Вече 300 000 крепостни наториха украинския чернозем
177
4
 
1
 
! Отговори
Юлиян до 177 преди 1 месец
Със сигурност не са.А интересно какви биха били в ръцете на този,който за да го изберат за президент каза,че само за седмица ще реши по мирен начин конфликта в Донбас и който,за да запази властта си за още малко,продължава да хвърля безжалостно в"месомелачката"и последните останали там мъже в активна възраст.
176
3
 
7
 
! Отговори
Сигурно преди 1 месец
Свещите са почервенели от срам, че ще бъдат в ръцете на тия кръвопийци !
175
7
 
3
 
! Отговори
Юлиян до 174 преди 1 месец
Не се опитвай да казваш на черното бяло.Неонацистка"хунта"(това е правилното название) има,но не в Русия,а точно в Украйна.И тя върлува и даже управлява там вече почти десет години.Не е трудно да се забележи.Нейните членове даже не се крият.С гордост демонстрират татуировките със свастики по телата си.Трябва да си нещо повече от лицемер-безсрамник за да се правиш,че не си я видял.А може и ти самият да си такъв.
174
6
 
2
 
! Отговори
Юлиян до 171 преди 1 месец
А това,което се опитваш да представиш като"истина"си е просто лицемерие и л-ъ-ж-а.За каква"западна демокрация"може да става въпрос в страна където се забранява правото на самоопределение,на майчин език,където неонацистки"шпицкоманди" изгарят живи хора заради опита им да упражнят правото си на протест ,пращат срещу тях танкове и стрелят срещу техните градове с тежка артилерия.А може би това е истинското лице на западната"демокрация"!Това май е истинската истина.
173
3
 
7
 
! Отговори
Кагебеецът преди 1 месец
Гадняев - поп Киро извикал терориста Владко в църквата. кГБ-ГрУ агентите Киро и Владко -150 см разбиха православнатв Вяра в Русия . Там вече никой в нищо не вярва . Има само страх от национал-фашистката хунта на Кремъл.
172
4
 
9
 
! Отговори
Тоя преди 1 месец
антихрист що търси в православен християнски храм.
171
3
 
2
 
! Отговори
Юлиян до"лицето преди 1 месец
А вашето"лице",председателят на Атлантическия клуб Мони Паси,кога ще влезе да запали свещичка на това място,за което каза "Майната му".Него какво?Ще го "следвате ли" или ще го "приплюете", както се полага на хулителите на православието?
170
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не е точно така, 169!Това е пропагандната версия на Москва - неутралитет, денацификация и бла бла бла. ИСТИНАТА е, че Кремъл иска проруско правителство и проруски премиер в Украйна и на практика Путин да си управлява Киев както по времето на СССР. А Украйна иска да е прозападна демокрация и не иска Русия да й се меси в политиката и живота. Няма как да е неутрална!
169
3
 
10
 
! Отговори
Лицето преди 1 месец
Владко Путин е търсено от международния наказателен съд -МНС за отвличането на хиляди деца . Лицето е антихрист и е анатемосано от Върховната Православна църква.
168
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 161. Забравяш че руснаците не са искали да завземат Украйна. Искаха Украйна да е неутрална и да не се подклажда нацизма. Ако някой взапочне да избива и гори българите мюсюлмани редно е нашето правителство да се намеси и спре това, не мислиш ли. Ако правителството подкрепя такива действия значи е фашистко и аз ще тръгна против такова правителство. Както и сега съм против досегашното правителство спуснато от посолството.
167
3
 
6
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
В чест на Червения звяр ,на когото служи !
166
4
 
3
 
! Отговори
ATACMS преди 1 месец
Пейтриът и ако може ядрени удари върху Москва