Мутафчийски е притеснен от липсата на медсестри

Свободните позиции са около 29 хил.
Обновена: 13 май 2024 14:43 | 13 май 2024 14:43, Нели Христова
38
Мутафчийски е притеснен от липсата на медсестри
Снимка: БГНЕС

Ние сме искрено разтревожени за очертаващите се тенденции. Около 29 000 медицински сестри липсват, каза пред журналисти началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. Много често се акцентира на това коя болница е закупила нов скенер, ядрено-магнитен резонанс, изкуствен интелект, робот, но основата на нашата професия е здравната грижа, коментира той. Основният човешки фактор е в основата на тази грижа, напомни Мутафчийски.

Медицинските сестри са най-близко до пациентите. Те усещат техните болки и страдания, те са медиаторът между лекаря и пациента, заяви също началникът на ВМА. Във всяка болница има недостиг на медицински сестри, посочи Мутафчийски. Въпреки че ВМА е привлекателно място за работа заради социалните придобивки, заради доброто заплащане, заради самата идея, че работиш в най-престижната болница, ние забелязваме "прегаряне" при нашите сестри, защото те са недостатъчни, посочи също той. По думите му обаче никакви пари не могат да компенсират това "прегаряне". И добави, че сме в дълг на медицинските сестри. Мутафчийски отбеляза и друг проблем, че на година около 170 лекари напускат системата.

По-рано днес в столичния храм "Свети Александър Невски" бе отслужен първият молебен за здравния служител. Това стана по предложение на генерал Мутафчийски, а от Светия синод са приели датата 12 май да бъде вписана в православния календар и всички епархии да отслужват молебен ежегодно на този ден. Датата е във връзка с Международния ден на сестринството, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Внасяйте от Непал, Бхаратската република, таджикистан и кот дивоар" - да внасят ама тия цитираните не искат да бачкат на мутретата без пари !
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Внасяйте от Непал, Бхаратската република, таджикистан и кот дивоар
14
2
 
26
 
! Отговори
az преди 1 месец
важното е ,че военни , полицаи и другата камара държавни служители почват на 2к базова , пък медицинските сестри кучета ги яли
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми няма мед.сестри ама пък има банани и т.хартия - нали !
12
4
 
10
 
! Отговори
ИЗБИРАТЕЛ преди 1 месец
Всички,които ще гласуват за ГЕРБ да не скачат,че няма сестри,няма специалисти в много области,че институции,регулатори,прокуратура,съд и пр.не работят.Всички,които гласуват за мутрата това заслужават.Как не проумяха,че колкото и да крадат трябват хора,за да се върши работа.Но и тя не се върши както трябва.По срещите му с екзалтираните гербери само плюе по ПП.Промяната искала да е в опозиция-нали ти не искаш да управляваш с тях?Какво те интересува те на кое място ще са?
11
2
 
8
 
! Отговори
Тоя сигурно преди 1 месец
има медал за храброст... от Бил Гейтс.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какъв е тоя, че ще е притеснен? Или то всеки може да е притеснен, но този нещо някакъв фактор ли е и защо трябва да ми пука за неговите притеснения?
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бойко Борисов 2011 година:"Като нямаме какво да изнасяме, ще изнасяме лекари." Питайте го сега накъде ги изнесе т да отидете там да се лекувате.
8
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Една приятелка беше станала мед сестра на някакво Джи Пи през 2001 г., когато ги създадоха. Плащаше й 150 лв заплата тогава. Казал й, че събира за апартамент и затова й дава толкова малко. Е как мислите, кой ще седи при такова отношение, особено млад човек?
7
1
 
29
 
! Отговори
РАБОТЕЩ преди 1 месец
Мутафчийски защо не каже кои са причините да има такъв дефицит-12г.управляваше Борисов.Трябва да се казва истината.Години наред ги държаха на ниска заплата,лоши условия на труд,пренебрежително отношения на лекарите към тях.Когато те управлява мутра,която повтаря само магистрали,зали и пр. няма какво друго да се случи.ББ нито веднъж не е посочил стратегията си за развитието на страната.Социолозите твърдят,че пак ще спечели-тогава да не скачат българите,че няма това и онова.Няма и да има.
6
0
 
24
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 месец
и как ще има като у БГ се краде яко в здраевопазването а заплатите на медсестрите са мн ниски .... а шефовете на големите болници милионери от далавери ! и това върви от години. логично по -образованите бягат навън - където 1во не може да се краде , 2ро базата е мн по -добра и 3то труда им се цени и заплащането е мн по-високо .... при това положение кой ще остане у БГ ?!!?!? а за това положение огормна вина имат точно такива като Мутафчисйки които 30 години нищо не правят само плямпат ...
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
сестрите намаляват депутатите се увеличават за партиите без коментар.Болен здрав носи.Тва са ви реформите последните 36г. А за свободата на изразяване без коментар в това отношения победихте и Комунистическата цензура!
4
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е как да има като им давате по 1000 лв. и ги трескате нонстоп.
3
2
 
20
 
! Отговори
Съдбопредсказател преди 1 месец
Последният емигрант от България, да загаси лампата...
2
1
 
15
 
! Отговори
Майната Ви преди 1 месец
Нито Мутафчийски, нито някой от популацията на Задунайская буверния е притеснен от липсата на медицински персонал. Когато преди време пак имаше подобна статия целокупнатата популация напълни форума с изблици на мозъчни върхове като: " да съ мащат!!". Сега плачат, че няма кой да ги лекува и умират. Ами ... да мрът!
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак извадиха лъжльото на Тиквата.