Енергиен експерт прогнозира до 5% поскъпване на тока

Имало сериозни сигнали от АЕЦ "Козлодуй" за увеличение на енергията с 30%
27
Енергиен експерт прогнозира до 5% поскъпване на тока
Снимка: Pixabay

До 5% увеличение на цената на тока прогнозира енергийният експерт проф. Георги Касчиев в интервю пред БНР.

"Едно от усилията беше правителството да преведе 32 млн. лв. във Фонда за сигурност на енергийната система. Откъде ще се вземат и кои ще бъдат ощетени? Резултатът е напрегната обстановка сред потребителските очаквания - недоволство. И когато се появи по-малко увеличение, с облекчение ще въздъхнат и ще кажат - ето,  управляват ни умни хора", шеговито коментира енергийният експерт.

Защо цените на борсите намаляват, а ние плащаме повече за електроенергия? Той обясни:
"Все пак има процеси, които трябва да се отчетат – инфлационните. Защото поскъпнаха много компоненти и материали, важни за производството на енергия. Така че едно увеличение от 3 до 5% е обосновано".

"Има сериозни сигнали от АЕЦ "Козлодуй" за увеличение на енергията с 30%, от 63,5 лв. до 82,5 лв. за мегават/час. Не се казаха причините, а се правят само хипотези. Виждам следните неща, че американското гориво, което бе първоначално в определените цени, бяха по-скъпи от руското. Това би довело до 2 – 2,5% повишаване разходите на АЕЦ "Козлодуй". Откакто Шести блок е в работа, по някакви причини не може да достигне пълната си мощност, работи с 50 мегавата по-малко. Следователно разходите на този блок ще се увеличат с 5% за цялата централа. Причината там е сериозна и ще доведе до сериозен ремонт, който също ще оскъпи продукцията", посочи той.

Според проф. Георги Касчиев е възможно Пети блок да не заработи 100%, защото за първи път го зареждат с американско гориво и бавно ще се извършват операциите по достигане на мощността.

"Склонен съм да смятам, че ще използват възможности за това, проекти и дейности, които трябва да се реализират за изграждането на Седми и Осми блок, ще се представят като необходими за сегашните Пети и шести блок. Това също ще повиши разходите на централата. 30% увеличение са 250 - 300 млн. лв., не е лесно да се обосноват такива проекти", предупреди енергийният експерт.

Той обясни, че проблемът с вноските във Фонд "Сигурност на енергийната система", както са били прогнозирани, не достигат, "тъй като условията рязко се промениха, спаднаха цените на въглеродните емисии под прогнозираните".

"Другото е, че намалява производството на електроенергия от централи, които плащат такива вноски. И стигат дотам, че се налага или липсващите средства да се вземат от потребителите, или да се комбинира с увеличение на вноските от производителите. И се избра най-лесният вариант от държавния бюджет", обясни проф. Касчиев.

И посъветва хората да питат за парите от бюджета, а политиците малко да помислят върху законодателството.
Той препоръча да се промени законът, да се спрат субсидиите за фотоволтаични паркове, които вече са изплатени.
"Политиците изкривяват пазара, а би трябвало да се приеме закон и да се задължат производителите от фотоволтаици да инсталират батерии. Като гледам честота на електросистемата и как скача цената, показва, че електроенергийната система у нас трудно се балансира", каза проф. Касчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: токКасчиев
Още от Свободно време.
Какво ни носи пълнолунието в Стрелец на 23 май?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Заради поредните предсрочни избори ви отложиха голямото поскъпване за другото лято. Не се притеснявайте. Тока от другата година става между 50-60 стотинки за киловат. Не говорим за проценти, а ще се увеличи с пъти. Да благодарим на сглобки, шарлатани и подобни
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма ли някоя мисирка да попита управляващите, защо изведнъж АЕЦ-а вдига цените с 30% . . . Или не иска да се шуми, че причината е новото демократично гориво от уестингаус
23
0
 
6
 
! Отговори
ЕДУАРД МЪРФИ преди 1 седмица
АКО ЕКСПЕРТИТЕ УПОРИТО ВИ УБЕЖДАВАТ,ЧЕ ЦЕНИТЕ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА НЯМА ДА НАРАСНАТ,ЦЕНИТЕ ПО НЕИЗБЕЖНОСТ ЩЕ НАРАСНАТ С КРИТИЧНИ ТЕМПОВЕ; КОЕТО Е ЕЛЕМЕНТАРНО ПОТВЪРЖДЕНИЕ НА ЗАКОНА, АКО НЕЩО НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ СЛУЧИ,ТО ПО ЗАДЪЛЖЕНИЕ ЩЕ СЕ СЛУЧИ И ТО В НАЙ-КРИТИЧНИЯТ МОМЕНТ!!!...
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какви са тези "експерти"!? Един каза онзи ден увеличение с 30 до 50%, днес друг - с 5%!? На кого да вярваме!? Как ги правят тези сметки - с хвърляне на боб или поглед в тавана, делено на две!? Смешници!
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След затварянето на Марица Изток от променкаджиите е нормално токът да започне стремглаво да расте.
20
0
 
7
 
! Отговори
Казума преди 1 седмица
Вместо, Белене досега да се е изплатило половината, те копаха 5 години една дупка, окрадоха сума пари и сега ще подарят каквото беше купено на Украина. Слушал съм хора да обясняват. че ще подаряват техниката за да не мове да се провери колко от "купените" неща всъщност са само на хартия за да се усвоят парички.
19
0
 
5
 
! Отговори
ВСЯКО УВЕЛИЧЕНИЕ преди 1 седмица
Е САМО ЗА ТЕЗИ, КОИТО ПЛАЩАТ > ромите и олигарсите ток и вода не плащат
18
0
 
5
 
! Отговори
Фед Красивия преди 1 седмица
До 13 само да та светна че бизнеса ни компенсираха Кирчо за 2-3 месеца с по 40 лв някъде.Тва е ЦЯЛАТА компенсация на приказки.В Боженци едно спане е 115 лв.Ай,лека вечер.
17
0
 
9
 
! Отговори
Петър преди 1 седмица
Гласувайте пок ,за ПП и ДБ буахахаха
16
0
 
11
 
! Отговори
Т.е преди 1 седмица
Пишете го 50%.КЪПЯТ НИ С ГОЛЕМИЯ ЧЕРПАК,ВЪН ОТ ЕС И САЩ ВЕДНАГА ТОВА СА ЛЪЖЛИВИ ТРЕТОПОЛОВИ ***, КОИТО НИ ИЗЯЖДАТ ОТ ВЪТРЕ НА ВЪН!!!
15
1
 
10
 
! Отговори
Сиромах преди 1 седмица
Четох и слушам,че ЕРПетата щели да ни искат пари независимо дали имаме консумирана Ел енергия!Ами то народа да започва да иска заплати без да работи!Тия управници да си направят заплатите до 2-3 средни заплати и според дохода си да заплащат по-висока цена на вода,ток и всякакви други битови консумативи и услуги!
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Почти всяка нощ имам спирания на тока последните 6 месеца, това на нищо не прилича.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи бизнеса може да го компенсирате ако цената на тока скочи над 200 лева за мегават,на Гутьо обаче трябва да му опразним джобчето с пет процента увеличение?Де дърво,Де,ама явно докато не заиграе по вашите гърбини няма да мирясате!
12
0
 
9
 
! Отговори
За тричане преди 1 седмица
Касичев е един от крупните съсипватели на енергетиката и е за тричане.
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е нали като се либерализираше и щеше да поевтинее, освен това непрекъснато пишете за отрицателни цени на тока, КО СТАНА? От де туй увеличение?
10
0
 
24
 
! Отговори
Така се Вари Жаби преди 1 седмица
по 5%, но редовно и хоп неусетно цените станали 300% отгоре!
9
0
 
6
 
! Отговори
Умберто Тоци преди 1 седмица
Ще ви гонят енергийни смоци.
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НЕК се води от търговец на ток от частния бизнес, какво друго очакват. Човек който се е занимавал с производство на стъклени бутилки, пак частник е техн. директор. Алчни капиталисти които се грижат за собствения джоб, през правилните фирми ще мине всичко. HR е пенсионерка, която също е от частния бизнес и тъпче безумни количества хора без опит в сектора, но пък роднини, близки и деца на правилните хора. Трагедия е,а за капак и Марияна на В.Сиемонов дето беше на туризма и вице и тя се вихри.
7
3
 
11
 
! Отговори
до 1 преди 1 седмица
спокойно, ще додат ортаците от сглобката и ще го хасфалтират фонда, нема се притестняваш. ще продадат добруджа и тракия на блек рок, планините на вангард и после ще ни чемиширят и ще заселят израелците по нашите земи.
6
2
 
11
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 седмица
А реално 30.