Бунт в Палма де Майорка срещу туристите

Над 10 000 души вдигнаха плакати "Вървете си вкъщи!"
27 май 2024 09:25, Петър Бойчев
9
Бунт в Палма де Майорка срещу туристите
Снимка БГНЕС

Над десет хиляди души излязоха на улиците на курортния град Палма де Майорка на най-големия от испанските Балеарски острови - Майорка, за да протестират срещу наплива от туристи под наслова "Туристи, вървете си вкъщи!", предаде ДПА.

Мнозина носеха плакати с надписи "Нека кажем "Стига!" и "Майорка не е за продан" по време на протестно шествие снощи, отбелязва агенцията. Според организторите към протестите са се присъединили двадесет и пет хиляди души, които осъждат нарастването на броя на гостите на острова и на туристическите апарткомплекси на фона на жилищната криза, съобщи БТА.

В шествието можеха да бъдат видени много семейства с малки деца, ученици, студенти и възрастни хора, както и представители на синдикати, природозащитници и хора от други граждански организации, отбелязва ДПА.

Туризмът е жизненоважен за остров Майорка, но според преобладаващата част от населението от това перо се облагодетелстват малцина, докато мнозинството от местните, работещи в туристическия сектор, преживяват с ниски заплати при недостиг на жилищна площ, улични задръствания, шум и боклук по улиците, посочва ДПА.

Постоянно живеещи на Балеарските острови са близо 1,2 милиона души. Миналата година броят на туристите е скочил до близо 18 милиона, като 14,4 милиона от тях са били чужденци.

Вчерашният протест беше организиран, след като в четвъртък четирима души загинаха след срутване на част от двуетажния ресторант „Медуза Бийч Клъб“ на плаж в Палма де Майорка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от За да се разбираме
Шестте женски поведения, които отблъскват всеки мъж
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Имах един колега в английска фирма. Жена му от Палма де Майорка. Бил първо оператор на машина, а там във фирмите после ги издигат в отдели по качество и търговия. В Йоркшир имат паметници подобно на нашите от Балканската и ПСВ. А точно оттам са били полковете и жертвите им при Дойран. Но това не пречеше да черпи по няколко бири в Престънските пъбове. Бирата беше по 3.50 - 4 паунда.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тъкмо се чудих дали да не ги посетяи да хвърля една торба пари на острова. Вече знам със сигурност - отивам на евтинко в Бг.
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ми то и тука е така . Няколко мутри праят пари а Варна е пълна с бездомници . Даже някой ходят до Аспаруховия мост без да се върнат . В Испания много се бяха нагушили с кредити по 200 000 евро на калпак без да са мутри и банките 2008 ги изхвърлиха от къщите . И тука ще стане така само почакайте . Само няколко мутри правят пари . Някой мъкне туристи с пластмасови самолети друг виетнамци . Всеки мъкне нещо да богатее а банките ще станат крупни собственици на имоти .
6
0
 
16
 
! Отговори
Значи преди 3 седмици
Каквото тук, това и по света. Шепа хитреци богати, масата нека Оди боса! И една дама, която препоръчала - като няма хляб яжте пасти! Продължението е известно
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако местните са сервитьори, камериерки и охранители, а морето е изкупено от едни чичковци!
4
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Наритват си хлебеца....
3
0
 
17
 
! Отговори
999 преди 3 седмици
Чия собственост са тези апарткомплекси,че хората протестират под надслов ,,Майорка не е за продан"?
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бунт или протест? И все пак е по повод конкретен смъртен случай.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бетер турска работа