Пенсиите в ЕС са 12,9% от БВП, в България – 7,95%

Съотношението е най-високо в Гърция - 16,4% от БВП
11 юни 2024 13:30, Елка Василева
29
Пенсиите в ЕС са 12,9% от БВП, в България – 7,95%
Снимка: архив, БГНЕС

Страните членки на ЕС са изплатили през 2021 г. 1,882 трилиона евро под формата на пенсии, което се равнява на 12,9 на сто от БВП на Общността, съобщава Евростат.

Въпреки че общите разходи за пенсии нарастват с 2,8 на сто спрямо 2020 г., съотношението им спрямо БВП спада с 0,7 на сто, тъй тогава е възлизало на 13,6 на сто.

Разходите за пенсии варират сериозно сред страните членки.

Съотношението е най-високо в Гърция, където достига 16,4 на сто от БВП, следвана от Италия (16,3 на сто), Австрия (15,0 на сто) и Франция (14,9 на сто).

На обратния полюс е Ирландия, където пенсиите съставляват едва 4,5 на сто от БВП, следвана от Малта (6,4 на сто), Унгария (7,0 на сто) и Литва (7,1 на сто).

Съотношението в България възлиза на 7,95 на сто, посочва БТА.

През 2021 г. 27,2 на сто от жителите на Европа са получавали пенсии. Най-голям дял заемат пенсиите за възраст (79,9 на сто) при 80,3% от бенефициентите. Наследствените пенсии са втората по големина категория, представляваща 12,0% от разходите и 21,3% от бенефициентите, следвани от пенсиите за инвалидност (7,9% от разходите и 12,2% от бенефициентите) и социални пенсии (0,2% от разходите и 0,1% от бенефициентите).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: ЕСБВПпенсии
Още от Технологии
Сонда откри скреж около екватора на Марс
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 6 дни
Направете ги по 5 бона и вкарайте 50 хиляди работници от не знам къде до края на годината.Вашата ..
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А бе срамна работа! А швейцарсщото правило още по с.амна работа! То предвижда такова изоставане ежегодно на вече отпуснатите пенсии, че не може да се опише. Вместо да използват по големия коефициент т.е. този на нарастване на заплатите те го делят на две и добавят половината инфлация която в нормалните години на работеща икономика изобщо не е цифра. Така че политиците да си опичат акъла....
26
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До Анонимен/16 "В Гърция възрастта за пенсиониране е 67 години и за мъже и за жени. Сигурно и ние отиваме натам." - 67? Мечтай си - за младите сега - 71 не им мърдат. В Дания е прието. В Холандия - на там вървят нешата.
25
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До Иван/18 "Хората трябва от млада възраст да помислят за старините си. Дари ще инвестира, дали ще купува имоти, дали ще направи бизнес, от който да се храни без да му се налага да работи." - затуй социалните демокрации са измислили данък имущество. Събирай, та да плащаш данъци всяка година върху събраното.
24
0
 
3
 
! Отговори
Много подвеждащо преди 1 седмица
Пенсиите не се изплащат от БВП а от вноските за пенсия и от бюджета. В България бюджета е малък заради ниските данъци - плосък данък и ниисък корпоративен данък.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Димо Не дават заплати като в НС и бг бегат. Като нема заплати НОИ фалира.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПП и ГЕРБ какво точно прават в НС нали те гласуват пенсиите.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Който не дава пенсии и заплати търгува населението си и то заминава!
20
0
 
7
 
! Отговори
Димо преди 1 седмица
Проблема с пенсиите е че няма кой да работи за да изкара пари за пенсии а не колко са големи,така е в цяла Европа,застаряващо население и субсидии от бюджета за попълване на разликите.Днешните работещи вкарват само част от парите си в държавната пенсионна система,остатъка е в частни фондове,а настоящите пенсионери масово взимат пенсии от държавния фонд няма как да излезне сметката ,отделно кражби с фалшиви ТЕЛК и резултата в ясен
19
1
 
7
 
! Отговори
Каракочев преди 1 седмица
На българският бизнес и това му се вижда много.
18
10
 
3
 
! Отговори
Иван преди 1 седмица
Пенсиите трябва да бъдат спрени. Хората трябва от млада възраст да помислят за старините си. Дари ще инвестира, дали ще купува имоти, дали ще направи бизнес, от който да се храни без да му се налага да работи.
17
1
 
3
 
! Отговори
спиций преди 1 седмица
така е в българските институции обичат да остават много пари излизат си на края на годината за да могат да си раздават като бонуси за добре свършена работа а народа да правят това което си прави с гореща супа...... поздрави ахмет
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всеки ден статии за пенсии. Чудя се какво ни готвят. В Гърция възрастта за пенсиониране е 67 години и за мъже и за жени. Сигурно и ние отиваме натам.
15
2
 
0
 
! Отговори
Ееее преди 1 седмица
Бай Каиш от сусорлево е ларж ве, намалете още пенсиите, бай Каиш влачи
14
4
 
15
 
! Отговори
Сега като преди 1 седмица
Дойде Баце,ще станат 5%.Той мрази пенсионерите,ядат му асфалта
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи в Гърция,която уж беше фалирала,пенсиите най-високи спрямо БВП,а в "стабилна" България най-ниски.Като си мълчите и тия ще ви вземат.
12
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Може би трябва да се каже,че става дума за държавната пенсия.
11
2
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 1 седмица
За първи път някой мери пенсиите като % от БВП. Само погледнете къде е най-нисък - Ирландия. Дали взимат лоши пенсии? Не вярвам, но БВП на глава от населението е най-високото от еврозоната, след Люксембург, което е един данъчен рай, и не определям като държава. Най-висок - Гърция, който са фалирали и изкуствено ги поддържат да не повлекат еврозоната. Сега помислете дали не е редно да се съсредоточим в БВП-то, а не в завишаването на пенсиите, при липса на всякакви инвестиции? Ирландия или Гърция?
10
3
 
3
 
! Отговори
Алчен пенсионер преди 1 седмица
Спокойно за 2024 г. вече са 11%, всяка година ги вдигаме с по 1% и до края на века ще гоним100%!
9
10
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 седмица
Ако аз имам власт пенсии няма да има.Ще има семейства,които осигуряват със спестявания своето бъдеще.А всеки номад,който иска да получава пенсия ,имитирайки болести,както това правят масово сефарадите във Франция ще бъде осъден и лишен от живот. Не е само във Франция.Разходете се около Женският пазар в София,Витошка,градинките на църквите и ще видите стотици сефаради ,които нарочно се обличат бедно,но спират на всяка крачка да ядат,харчат Вашите пари. И все хрупат пред бедни деца садистите.