Акад. Съботинов: Това е една катастрофа

"Мъчим се да не спираме прогнозите за времето"
Обновена: 31 окт 2011 15:38 | 31 окт 2011 15:33,
251
Акад. Съботинов: Това е една катастрофа
Акад. Никола Съботинов, председател на БАН. Снимка: Булфото

Това е една катастрофа. Така председателят на БАН акад. Никола Съботинов посрещна новината за отпуснатата държавна субсидия за Академията.

Днес Министерският съвет прие разчетите за Бюджет 2012, според който за институцията са отделени 54,7 млн. лв. Симеон Дянков заяви, че остава безкомпромисен и ще ореже средствата им и през 2013 г.

Според него БАН трябва повече да се финансира от проекти и чужди инвестиции, а държавното финансиране да е 1/3.

В същото време акад. Съботинов призна, че в БАН вече са свършили парите за всеки един институт и допълни: „Занапред всеки институт сам си прави сметка как да функционира".

В момента се "мъчим да не спираме прогнозите за времето, защото е невъзможно това да се случи, разговаряме с директора на НИМХ-БАН и търсим максимални възможности да осигурим заплати на синоптиците", обясни Съботинов.

"Метеоролозите трябва да живеят, не може така, с по 350 лева заплати", възмути се той.

Съкращаването на хора, по думите му, е невъзможно, тъй като вече е постигнат критичният праг, който е необходим да функционира всеки институт.

Още по темата

Това означава, че ще се наложи допълнително намаление на средното месечно възнаграждение за всички в Академията, коментира той.

Съботинов е категоричен, че случващото се с Академията е национален проблем и заради това ще търсят подкрепа от всички институции.

В знак на протест срещу Бюджет 2012 българските учени излизат на митинг утре – в Деня на народните будители. Вечерта те ще излязат на бдение със свещи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: протестбанБюджет 2012
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
0
 
1
 
! Отговори
физик в БАН преди 12 години
Работя в БАН като физик за 236 лева. Шефа има проект за 350 000 евро от които не дава нищо, нито за хонорари, нито за наука по какъвто и да било начин. Затова: Незабавно да се спрат всички научните проекти. Документите им да се изземат от прокуратурата и да започнат разследвания. Защо трябва да е нормална да напишеш проект че еди кой си институт ще свърши работата, че не си длъжен да даваш хонорари и да си лапнеш паричките на частно?
251
0
 
1
 
! Отговори
Caden преди 12 години
You put the lime in the coocunt and drink the article up.
250
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...
249
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Катастрофата сте вие-господин Съботинов. Не мислите ли , че е време да дадете път на младите , или вие сте им дали пътя-в чужбината. Оставете работата на тези , които могат да я вършат и те ще изправат БАН на крака.
248
0
 
7
 
! Отговори
Георги преди 12 години
АБЕ КАТО ПРОИЗВЕЖДАМЕ ХИЛЯДИ ИКОНОМИСТИ И ПРАВИСТИ И ВСЯКАКВИ ВИШИСТИ ЩО НЯМАМЕ НИ ИКОНОМИКА,НИ ПРАВО НИ ЕЛЕМЕНТАРНО САМОУВАЖЕНИЕ?ЩОТО ВСЕКИ ГОВОРИ АМА НА НИКОЙ НЕ МУ СТИСКА ДА НАПРАВИ НЕЩО ЗА ДРУГ ОСВЕН ЗА СЕБЕ СИ.ПО ПРИНЦИП МИ Е ПРИЯТНО ВИШИСТКИ ДА МИ НОСЯТ КАФЕТО , НО ВЕЧЕ НЯМА С КОЙ ЕДИН МЪЖКИ РАЗГОВОР ДА НАПРАВЯ,ПЪЛНО С КРИВИ ХОРА,ДЕПРЕСИРАНИ И ОТЧАЯНИ.АМИ ДАЙТЕ ДА НАПРАВИМ НЕЩО,ЕДНА РЕВОЛЮЦИЯ НАПРИМЕР.?ИМАТЕ ЛИ НЕЩО ДА ГУБИТЕ? ПАНЕЛКА ОТ 5 ЛВ И КОЛА ОТ 3?ЖИВОТА СИ МИНАВА ЕЙ ХОРА
247
0
 
2
 
! Отговори
жато преди 12 години
катактрофа да , пак си оакал памперса ,сменяй бърже
246
0
 
5
 
! Отговори
дедо преди 12 години
четем ви и не моем да повервам, ей мноо *** народ бе, чалгичката и примиера сте си ги заслужили отсекаде,
245
1
 
9
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Много *** хора има сред народа - наука не им е нужна, армия не им е нужна, земеделие не им е нужно - за какво въобще има държава - като гледам така - скоро и държава няма да има вероятно
244
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имаме си Доган. Той прави хидро-проекти. За какво ни е БАН?
243
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-великото постижение на БАН е изобретяването на чушкопека!
242
1
 
10
 
! Отговори
От Мариан преди 12 години
От години подтискамтази малка тревога:Братко, мога да искам,а пък искам да мога. :-)
241
9
 
12
 
! Отговори
жаго преди 12 години
да, това са учени . група съветски учени . могат да пишат и смятат със сметала . имат и бели престилчици.Във ВИФ имаше 4 професора по ски по едно време . Такова чудо нямаше во цели свет .
240
6
 
16
 
! Отговори
до 230 SS преди 12 години
Я ми разкажи за некакви научни постижения в този БАН,че аз не съм разбрал за такива, учени биле ама по развит комунизъм, стоят си там от Тошово време и само смучат пари,че и стачки ще вдигат да им увеличават парите, да се закриват те са комунистически гамени, сега са в помощ на БСП-то с тех ще започват и провокациите, учени биле, какво са открили сигурно на Ленин пантофите ?
239
0
 
4
 
! Отговори
edna balgarka преди 12 години
do 237-to otdavna trqbva6e da se zakriqt mnogo y4ili6a i osobeno yniversiteti.polovinata ot y4enicite i stydentite ne stavt za ni6o i kam tqh mogat da se dobavqt i tolkova y4iteli i prepodavateli v yniversitetite .nivoto e pod vsqkakva kritika .i kakvo posledno sa izobretili rabote6ite v ban ?
238
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заплатата на учен в Германия почва от 3000 евро.Обаче, за да станеш учен, се искат качества.Така че скъпи учени, ако имате качества и искате пари, беж към Германия!Ако не,радвайте, че народът ни е *** и е склонен все още да ви плаща заплати,пък макар и малки....
237
3
 
11
 
! Отговори
Адам Смит преди 12 години
Да се приватизира НИМХ, нека свободния пазар да реши колко да са им заплатите и дали изобщо има нужда от него.
236
9
 
13
 
! Отговори
Луди преди 12 години
Ами ако искате дайте да закрием и всички Висши Учебни Заведения и може би половината училища и тогава всичко живо ще гласува само за Боко.Ще се върне "доброто старо време"
235
8
 
10
 
! Отговори
Луди преди 12 години
Абе вие *** ли сте или какво?Как ще закриваш БАН?Кои сте вие,че да искате да се закрива БАН, и какво сте свършили през незначително изживяния си живот?
234
7
 
10
 
! Отговори
:) преди 12 години
БАН следва да се закрие. Не защото хората там не са продуктивни, а защото не можем да ги оценим. Когато започнем да си плащаме на чужди учени - тогава можем да оценим онова което сме загубили като сме прокудили нашите. За 350 лв заплата на месец сутрин не бих се събуждал, камоли да работя ... Проблема не е нито в учените, нито в парите ПРОБЛЕМА е в липсата на политика по този ПРОБЛЕМ
233
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и досега що открихте,бе,държавни чиновници-лапачи?лапкахте заплати,ама нема вече.и без това сте безполезни-ЗАКРИВАИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ