Синдикатите искат повече пари за образование през 2014 г.

Искат 20% увеличение на единните разходни стандарти за училищата от юли
Обновена: 21 юни 2013 14:14 | 21 юни 2013 11:38, Петя Славова
4
 Синдикатите искат повече пари за образование през 2014 г.
Бюджетът за образование трябва да е най-малко 4,5% от брутния вътрешен продукт, искат синдикати. Снимка: Булфото

Бюджетът за образование трябва да е най-малко 4,5% от брутния вътрешен продукт (БВП), каза в ефира на Bulgaria On Air председателят на синдикат "Образование" на КТ "Подкрепа" Юлиян Петров. Той припомни, че за тази година отделените средства за образование са 3,5% от БВП.

„Най-малко още 500 милиона трябва да влязат в образованието през 2014 г.“, заяви Петров.

Синдикатите ще водят преговори и за 20% увеличение на единните разходни стандарти на средните училища от месец юли тази година. Те са различни за училищата и зависят от големината на общината, в която се намират, както и от други показатели, обясни Петров.

Друго искане на синдикатите е детските градини също да преминат на делегирани бюджети, както и училищата.

„Делегираните бюджети са като валутен борд за образованието с оглед на големия размер на отклоняваните оттам средства“, коментира Петров. Добрата новина, по неговите думи, е че много директори са успели да се на научат как да бъдат добри мениджъри и да управляват финансите на учебното заведение. Образователното министерство обаче трябва да поеме по-активно контролиращата си функция спрямо тях.

По отношение на готвените промени в учебното съдържание на средното образование Петров коментира, че не е толкова важно кои произведения от даден автор ще бъдат изучавани, а какви ценности ще бъдат формирани у учениците. Той допълни още, че обявените преди ден промени не са били обсъдени с представителите на синдикатите, които представляват около 70 хиляди учители.

"Необходим е един по-широк обществен дебат по темата", допълни Петров.

Председателят на синдикат "Образование" на КТ "Подкрепа" подчерта, че образователната система е консервативна и промените не трябва да бъдат правени с оглед на бързи резултати, а според дългосрочните цели.

Още новини за бизнеса, четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Ивайло Братоев преди 10 години
Надявам се, че Юлиян Петров е казал това за ценностите в изучаваните произведения в бързината на поредното си интервю и не го мисли, защото в противен случай е най-малкото опасно да се изказва такова твърдение. Малко автори могат да се похвалят с непреходни стойностни прозрения, останали актуални в различни времена на обществено развитие... Ботев и Алеко са едни от тях! А по чисто синдикалните въпроси - със сигурност увеличение трябва, но различно за различните училища. Децата са еднакви...
3
0
 
2
 
! Отговори
... преди 10 години
"По отношение на готвените промени в учебното съдържание на средното образование Петров коментира, че не е толкова важно кои произведения от даден автор ще бъдат изучавани, а какви ценности ще бъдат формирани у учениците.4Много смехотворно твърдение! Ами те, ценностите, зависят точно от вида и съдържанието на онова, което се изучава. Иначе и Азис-овите песни все ще се четат...
2
1
 
4
 
! Отговори
тинтири минтири преди 10 години
Хора, не разбрахте ли, че делегираните бюджети в този им вид са ВРЕДНИ за цялата система на образование.Изместват фокуса от същинските цели, които трябва да се постигнат.Водят до комерсиализация на образователния процес, което може да има тежки последици. Не може качеството на образование да се измерва с количествени показатели -брой ученици. Водят да концентрация и неравномерност в образователната мрежа. В едни училища се натрупва излишък от средства, а други се чудят как да свържат двата края.
1
0
 
3
 
! Отговори
SKYBET преди 10 години
4e sindikati ima li v Bulgaria ot koga zashti ne znam?