Матурите след седми клас – слаби и с много двойки

Математиката мъчи децата, лексиката им куца, отчетоха от МОН
Обновена: 3 юни 2015 14:13 | 3 юни 2015 10:01,
130
Матурите след седми клас – слаби и с много двойки
Снимка: архив, Булфото

Резултатите от матурите на седмокласниците са по-ниски от предходните 2 години. Матурата по математика най-много е затруднила кандидат-гимназистите и много деца имат двойки, обяви пред bTV зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева.

"Математиката е затруднила тазгодишните седмокласници. Има доста двойки на матурите. По български език продължава да има лексикални и пунктуални грешки в работите на децата", уточни тя.

Още по темата

Днес официално ще излязат резултатите от външното оценяване на седмокласниците. Тази сутрин предстои преобразуването на точките в оценки.

По български език и литература общият брой точки са 4 по-малко от миналата година, а по математика – 7.

Според зам.-министъра това е отстъпление от постиженията и е проблем. Тревожни са многото двойки по математика, това е важна дисциплина, коментира Кастрева.

В изпита по български и литература учениците са показали липса на лексикални знания и опит за работа с текст.

Според данните от външното оценяване софиянчетата са се справили най-добре, след тях са децата от Варна и Смолян. Добри постижения има и в Плевен, Хасково и Разград.

Кастрева обясни, че изтичането на матурата по литература след седми клас е станало след 8 часа сутринта и се знае, че "къртицата" не е човек от системата на образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Диана ПеневаАми не се притесняват, а и не виждам защо е нужно да го правят.Ще приемат тези с над 3.00 и ще се броят за елитни.После МОн ще им каже в 12кл.,че не са подготвили децата, без да отчете, че още на входа са супер зле подготвени и далече от елита.
103
0
 
3
 
! Отговори
до 122 преди 8 години
След дадени хиляди левове и 4 на изпита, значи проблемът е в детето ти.За моето дете похарчих допълнително 120 лв за урока по математика и 250 лв за 10 урока по български последните два месеца преди изпитите. Добавям още около 50-60 лв за ходене на пробни изпити и изкара над 5,50 на 1 модул по двата предмета и малко над 5 на 2 модул.Половината им клас преписа и изкараха високи оценки без да са дали и 1 стотинка за допълнително обучение.
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото повече социализъм и безплатни екстри, толкова по-зле. Трябва само глад и бой, конкуренцията дава напредък.
101
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещата са елементарни. От *** родители излизат *** деца. Интересуват се само от простащини, футбол и т.н. Главата му е пълна с имена на футболисти и телевизионни бози и няма място за математически формули.
100
2
 
4
 
! Отговори
ужас преди 8 години
До рони.В част от задачите на модул 2 просто са елементарни.Това са задачи със събиране, изваждане, умножение и деление.Пълна пародия е.Племенник имам в 4-ти клас и детето реши повечето задачи, не реши тези, чиито материал не е изучавал в училище. Ако едно дете в 4-ти клас може да направи 50-60%, то питам се как така в 7-ми си супер зле и не можеш да решиш нищо.Какво значи не е решавал.Има сборници,имат толкова помагала, с които да работят, но нямат желание и елементарна логика.Това е истината.
99
6
 
2
 
! Отговори
Диана Пенева преди 8 години
От МОН не се ли притесняват, че елитните и професионални гимназии ще останат с непопълнени паралелки? Да бяха помислили преди да "изберат" варианта на тест по математика(втори модул).
98
0
 
0
 
! Отговори
. преди 8 години
Ето сайта на МОН, изтеглете си Наредбата.
97
0
 
4
 
! Отговори
111, преди 8 години
Да допълня и нормативната база- ясно е написано в Наредба 11 от 28.03.2005 г., която я има и на сайта на МОН- чл.15, т.2 от нея: "Изискванията към учениците прикандидатстване за участие в приема са:2. да са получили оценка най-малко 3,00 на всеки от приемните изпити, определени като балообразуващи по профили и специалности от професии. Остава НВО, по което детето има двойка, да не влиза в балообразуването също.
96
0
 
7
 
! Отговори
111, преди 8 години
Седмокласник със слаба оценка от НВО по математика или БЕЛ не участва в класациите за училищата, при които има такива. Възможността му е да учи в СОУ без такъв прием и да кандидатства, ако желае, в професионални гимназии с прием след V клас.Регламентирано е ясно. Една слаба оценка те изкарва от играта с елитните гимназии.Колко са елитни всички те е един друг въпрос.
95
0
 
1
 
! Отговори
Притеснен родител преди 8 години
Моля Ви дайте информация дали седмокласник с двойка на една от матурите отпада от всякакви възможности за участие в класирания в избрано училище/тоест , подаването на заявление в т.на. "училища-гнезда"/.Не видях този въпрос да е регламентиран в Наредбата на МОН.Чл.18 от Наредбата обяснява как става балообразуването,коя оценка се удвоява , коя се утроява и т.н.Но никъде не пише ,че ученик с оценка Слаб 2 не може да участва в класиране.Моля , ако има запознати ,да дадат информация. Благодаря
94
4
 
8
 
! Отговори
ivanova преди 8 години
По повод коментарите под статията току що прегледах математиката и мога да кажа само едно - задачите до една са елементарни! Няма никакво оправдание и извинение за многото двойки освен трагичното ниво на днешното образование. Колкото до БЕЛ - текста за преразказ е странен да, но пък голяма част от тестовите въпроси - също са твърде елементарни.
93
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vremeto za 1-vi modul po matematika e malko i tova pritesni decata,zatova ne pokazaha kakvo mogat.Inace maturata ne beche trudna.
92
3
 
7
 
! Отговори
На вниманието на МОН преди 8 години
Който има дете в 5-7 клас, знае причините за лошите резултати. Истинатае, че в този период в почти всички училища цари анархия сред учителите. Децата постоянно имат свободни часове. Преподаването по повечето предмети е съвсем небрежно. Тук-там има качествен учител, но на повечето не им се работи. Училището като институция е абдикирало от ангажимента за учебно-възпитателна работа. Как тогава децата да се мотивират да работят? Не става.
91
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДецата не са виновни за слабите резултати на външното оценяване по БЕЛ и математика след 7 клас. След като резултатите масово са лоши е логично вината да се търси във "великите умове", които разработиха идиотските и напълно неподходящи за седмокласниците изпитни варианти и по-двата предмета.
90
14
 
1
 
! Отговори
кали станкова преди 8 години
МИЛИТЕ БЪЛГАРЧЕТА !!! ДЕЦАТА НЕ СА ВИНОВНИ ЗА НИЩО !!!! ИМА ПРОСТО МНОГО ПРОСТАЦИ УЧИТЕЛИ И ТО !!!! ТРЪГНАЛИ ДА ПИШАТ ДВОЙКИ НА ДЕЦАТА !!!! ПРОСТАЦИ !!!
89
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименt- това са изговорените минути над тези 100 безплатни включени в плана на потребителя.Пълна пародия. МНого е трудно от 130 да се извади 100 и да се умножи по 0,31. След това да се прибави 14,80. Във втория случай просто, за да плати не воче от 20 лв. сметка 14,80+ 0,31/t- 100/трябва да е по-малко или равно на 20. Напълно съм поразена, че това затруднява ученик в 7-ми клас.Явно нивото не само на децата е зле, но и на родителите им. Съжалявам, но това е позор.
88
8
 
16
 
! Отговори
бб преди 8 години
Хайде ако може за тези които коментират че децата са *** да си затварят устите защото тази година матурите бяха десет пъти по трудни отколкото от минали години . Влезте в страницата на МОН и вижте какви бяха матурите. После се општайте да решите задачите по математика за шест и да напишете преразказа перфекто... От министерството и медийте вместо да казват че има масов провал да кажат и колко трудни бяха изпитите за разлика от миналите години...
87
3
 
10
 
! Отговори
ОТВЪН преди 8 години
КОЛКОТО Е ПО-БЕДНА ЕДНА ДЪРЖАВА, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ХАРЧИ ЗА ОБРАЗОЗАНИЕ. ЕДИНСТВЕНОТО СПАСЕНИЕ. АКО ТРЯБВА С МАЛКО ПРИНУДА, НО ВРЕМЕТО Е ДОШЛО!
86
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Н е си правете майтап. Това е най-големия роблем. Без образование всичко отива в канала. Просто погледнете картата на света.
85
2
 
13
 
! Отговори
Минко преди 8 години
Нормални са резултатите. Тва са бъдещите избиратели на ББ. Жалко за България, обаче...