Протест в Немската: Ученици на бунт за любим учител!

Младежите отправиха критики към управлението на директорката
Обновена: 15 сеп 2015 09:50 | 15 сеп 2015 09:39,
22
Протест в Немската: Ученици на бунт за любим учител!
Григор Димитров Снимка: Нова телевизия

Новата учебна година в Немската гимназия в София започна с протест. Ученици се организираха в подкрепа на любим учител, принудително пенсиониран с неуважително отношение.

Повод за недоволството стана отношението на директорката към Григор Димитров. Учителят преподава от 32 години в Немската гимназия, по думите му „честно и предано“. Отношението на директорката към него извади на бял свят и други нередности, заради които учениците – настоящи и минали – се разбунтуваха.

„На първия учителски съвет в началото на септември директорката ми каза да си събера картите от стаята, за да могат да я боядисат. След това последва смях, а няколко дни по-късно секретарката ми връчи заповедта за пенсиониране“, разказа учителят Димитров пред “Нова телевизия“.

Той признава, че е в пенсионна възраст от 7 септември и пенсионирането му е законно. Той обаче искал да подпише пенсионирането си в присъствието на директорката, но това му било отказано. Наложило се трима негови колеги да се подпишат, че отказва, каквито са изискванията на закона.

Димитров отказал да подпише и защото заповедта била от 1 септември, а той навършва пенсионна възраст на 7 септември.

Един от инициаторите на протеста, завършил Немската тази година, изчете позицията на протестиращите. В нея се изразява несъгласието с това, че се пенсионират принудително доказани авторитети в училище и те биват без благодарност и ипочетен знак.

Децата обвиниха директорката, че е прекратила 40-годишната традиция да се провежда карнавал в училището, забранила е състезания и екскурзии и заключвала училищния двор в абитуриентската вечер на учениците.

В отворено писмо до министъра на образованието ученици и родители пишат, че директорката  Кантарджиева не инициира реформи, съмняват се в компетентността й и считат, че единственият възможен вариант е тя да се оттегли.

Като факти е посочена и липсата на училищно настоятелство, нерегламентирано отсъствие от работа, съмнения относно начина на разпределение на ученическите стипендии и други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
ОТ АНОНИМЕН преди 8 години
До АнонименТОЙ НЕ Е УМЕН ,ТОЙ Е ПОДЪЛ УЧИТЕЛ. НЯМА ГИ ВЕЧЕ ЕКСКУРЗИИТЕ И ТОВА Е ПРОБЛЕМА НА ДИМИТРОВ.ЖЕНА МУ ОСТАВА БЕЗ РАБОТА. ЗАКОННО ЛИ Е ДА ПЕНСИОНИРАШ НЯКОГО ?ТОЙ Е НАГЛЕЦ.ДА ПРЕСТАНЕ ЗАЩОТО АЗ ИМАМ ВИДЕО КЛИПОВЕ КОЛКО Е КОРЕКТЕН И УМЕН
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мирише на организирано платено събитие, целящо смяна на ръководството.Освобождаването от работа на хора, придобили право на пенсия, е законно право на всеки работодател, а ако работникът или служителят смята, че има нещо незаконно, то си има ред за оспорване. Той не е навити наивни ученичета да се месят в кадруването.
15
1
 
0
 
! Отговори
Дражо Вълчев преди 8 години
Сигурно сред бившите ученици на колегата има добри адвокати...Да и спретнат едно дело на шефицата и колегата ще вземе някой лев допълнително...
14
1
 
4
 
! Отговори
99 преди 8 години
Директорката е протеже на Кастрева!
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква е тази наша народопсихология, завист и омраза към този който е умен и може. Колко от нас казват, този може и знае, да го уважаваме? Погледнете около вас, има ли поне един? Така умното бяга в чужбина, не му е лесно но се плаща. Тук ако не си член на управляваща партия, дори и да си гений, работа няма. Трябва Бащицата или под него да дават благословия за вярност а не за интелект и възможности. Винаги верни на Партията, помните ли? Някаква разлика? А вие си мечтайте за нормален живот.
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И при Комунизъма беше така, който не е с нас е против нас. Герберската кифла, директорката, е изгонила човека защото е умен, можещ и децата го уважават. Нея определено не. Явно е монтирана там за да изчисти всичко което може и се отличава защото представлява опасност за Втория ешалон на БКП, ГЕРБ. А в ГЕРБ по умни от Бащицата не може да има. Всичко умно настрана, простото тук. Помните ли Големанов? Някаква разлика??
11
1
 
17
 
! Отговори
inatut преди 8 години
Нормално, това е Немската гимназия. Единственото училище, което възпитава личности, а не ботове.А Грегъри е институция.Куцата докато не го затрие това училище, няма да миряса.Много читави учители изгони навремето.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Герберски шутове на всичко което е умно и нестандартно. Партията е съставена от *** изритани от БКП, не приема и признава превъзхождащите ги. Искат неуки, прости и неграмотни но послушни. Чичко Сталин така е действал, няма човек-няма проблем. Добре дошли в Новия култ към личността. И не искайте образовани и умни деца. На култаджията мислещи не му трябват. Задават неприятни въпроси.
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на децата!
8
1
 
33
 
! Отговори
Мен преди 8 години
Значи имало надежда. Браво на децата, дано един ден отгледаме едно стабилно и трезво мислещо поколение. С гордост да поемат юздите, на разюздената ни държавица.. Да са ни живи и здрави, вярвам, че ще се гордеем с тях!
7
2
 
21
 
! Отговори
Вероятно. преди 8 години
И в Първо е герберастка кифла. Изгони повечето странични дейности като айкидо, футбол, китара, просто отказаха да й дават рушвет хората.Училището запада с всяка изминала година. А това е гимназия на над 100 години, имаше традиции.
6
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на децата!Те ще ни оправят!
5
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Na4i zatova Grigor Dimitrov ne si e gladal rabotata s kaartite, zastoto se e srestal s Mara Sharapa bez da uvedomi direktorkata i sega em ot daskaloto Grigor go pensionirat, ema Mara Sharapara go natiri i zema nekov basketbolist i em Grigor se mesti nadolu po stalbata na tenisite...Dolu racete ot Grigor Dimitrov. Dolu!
4
0
 
44
 
! Отговори
ФАКТ преди 8 години
Грегъри винаги е бил най-големият! Велик човек!
3
3
 
56
 
! Отговори
сс преди 8 години
И в същото това време се реве, че няма Учители! Тъпанарска Държава !
2
2
 
66
 
! Отговори
God преди 8 години
Явно директорката е поредният се окопал лапач в елитно училище. Да не пуснеш абитуриентите ти в двора на училището им е проява на висок професионализъм и педагогически опит. Докога комплексирани *** ще управляват училища?
1
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никакво уважение между колеги.