"Съжителство с турците" непознато на историците

Никъде в научната литература не се ползва, твърди проф. Искра Баева
27 яну 2016 09:52,
307
"Съжителство с турците" непознато на историците
Снимка: Bulphoto, архив

Турското робство става съжителство, а цял випуск остават без знанията за Средновековие според новия учебен план.

"За първи път чувам термина "съжителство", използван за това време. Той е много странен, напомня ми за началото на 90-те години, когато се появи терминът "присъствие", коментира историкът професор Искра Баева.

Тя припомни още, че терминът "присъствие" е измислен не от професионални историци, а е плод на депутати на ДПС.

Още по темата

"Самата дума "съжителство" не е подходяща. Разбира се има някакво съжителство по тези земи в този период", коментира пред Нова тв главен асистент Владимир Станев.

Проф. Баева бе категорична, че никъде в историческата литература този термин не се появява.

Приетите термини са "господство", "владичество", "робство" по българските земи.

"Същите тези деца учат и възрожденска литература, където се използва терминът робство", припомни Баева. По думите й "робство" има емоционално значение.

По думите на Станев, ако се даде право на всеки авторски колектив да определя терминология, напълно възможно е "съжителството" да стане част от учебното съдържание на учебниците по история.

Според проф. Баева е възможно "съжителството" да е модерна версия на "комшулука" между българи и турци, но ако става въпрос за отношението между българите и Османската империя, терминът е неадекватен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
- нямаш нормалон училище-след 70 години същестуваване ти закривата църквата и те прикачат към гръцката.на практика си без образование, духовество, политичесик и интелектуален елит.чуждата класа прави турският задължителен и те асимилира.Ако искаш да станеш богат - кланяш се на османците.Богатството е нещо относителено - имаш 2000 овце и 500 крави с получени с мноог пазаралъци, труд, неволи . ИДва Спахията и одържавява половината. Противиш се - пребиват те до смърт.
170
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не можеш да осъдиш праверене - дори да е убил човек най-мноог да му лепната някоя лека глоба, и то ако ти си големец.Ако ти убиеш праворен смъртната присъда не ти мърда.- Ако си на ков и не слеезш пред правоверен - смърт.-Ако построиш черква по-висока от човешки бой - рушат я. Пък и се исак специалон разрешение за да се построи. Даваш и налог 10 000 жълтици за построяването.
169
0
 
5
 
! Отговори
Да, бе преди 8 години
До поет Иван ДинковТова напомня руското "Скажи еще спасибо что живой". Да, наистина не сме изчезнали в резултат от османското владичество. Загубили сме свободата си и възможностите си за самостойно развитие в продължение на векове, значителна част от живия си състав и сме били етнически прочистени от огромни територии, исконно населени с местни народности. Има ли днес гърци в Истанбул, пък и в цяла Турция? Къде са арменците в Турция? А българите в Одринска Тракия? Изтребени и прогонени.
168
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Румъния пък е съвсем лошо пример - първо няма Румъния а Влашко и Молдова, и второ никой не твърди, че в Румъния е имало робство, защото е била автономна имала си е велик воевова, болярски елит, духовенство, християнсктво, просот са плащали данък веднъж годишно....Говорехме за БЪЛГАРИЯ!имате данък девшриме - кръвен данък на всеки 5 години-жените ги отвличат когато си поискат дори и от чорбаджиите и не можеш да кажеш гък.-данъка джизие се покачва непрестанно-закрепостен си към своя спахия
167
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ацтеките са имали милиони в злато, но испанците ги поробват за по-малко от две години....
166
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
как да не е възможно да имаш дюканче и да си роб.робството няма нищо общо с икономическите основи, а с ПОЛИТИЧЕСКИТЕ.В света е имало много богати роби. По вреем на откупничеството, което също е вид робство някои роби събират пари не само да откупят себе си, жена си, но дори и да си купят къща и имот.... и пак е робство.....Имало е робини на които господарят е правел скъпи подаръци защото ги е "оправял".Икономиката няма никакво отношение към това роб ли си или не си.
165
1
 
7
 
! Отговори
Ghost преди 8 години
Без да съм историк академик знам няколко термина за 500 годишното съжителство: Геноцид,дискриминация,унищожаване на културни и исторически ценности и паметници(почти всяко населено място е имало крепост и базилика от които не е останало почти нищо),българите стават неграмотни защото за тях няма училище и забравят кои са,насилствена ислямизация за която има достатъчно сведения,кръвния данък...истинска идилия това съжителство...и странно защо ми напомня на действията на ИД...?
164
3
 
0
 
! Отговори
Ayaz преди 8 години
Greshna prestava imash za broq na bulgarite, ta sega bulgarite ne ste 3 mil: mil-Turci, nad mil-Romi, 600 hil. pomaci, 30 hil Gagavuzi, izvadi kopanari sushto i karakachani det gi vzemate za bulgari.Ako bqha va izkolili nqmashe da ostane i edin bulgarin. S kolko broq sa praveli vustanie prez tova vreme?
163
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е възможно по османско да имаш дюкянче(малко магазинче) било в Сърбия или Румъния и после да говориш за някакво Манипулативно робство
162
3
 
3
 
! Отговори
поет Иван Динков преди 8 години
Г-н Динков, във вашата книга твърдите, че присъединяването на България към Османската империя е спасило българския народ. Защо смятате така?- Трябва да знаем, че България и била част от една огромна държава. Още 52 съвременни страни са били в рамките на Османската империя. Всички те днес са суверенни съвременни държави. Били са част от нея между 400 и 600 години и са запазили своята вяра, бит, традиции. В рамките на Османската империя няма асимилиран народ. Не е имало народ, който да е попаднал в империята и да е изчезнал заради нея.
161
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аман от изаури...другарката историчка явно така се чувства по българка,все пак е потомка на "роби"че и професор :) Щеше да е смешно,ако не беше трагично...
160
3
 
6
 
! Отговори
Реалист До Цезар преди 8 години
А кой автор беше казал "КЛАХА НАРОДА СИ ,КАКТО ТУРЧИН НЕ ГО Е КЛАЛ"-ако ще пишем историята по даденостите в художествената литература
159
14
 
1
 
! Отговори
Исмаил до 197 преди 8 години
Че в коя държава преди не е имало задължителна военна служба(еничарите),къде потушаването на въстание не е ставало с кланета? И ако искаше да "потурчи " всички за 500 г нямаше да има един християнин. Помисли малко и елиминирай за минута това което са ти наливали в училище.
158
2
 
11
 
! Отговори
До Исмаил преди 8 години
Само дето леко пропускаш кланетата,насилията,въстанията от "охолен живот"на Раята, потопени в реки от кръв, Батак, Панагюрище, Перущица, потурчванията в Родопите, вземането насила на децата за еничари, кърджалийството...Исмаил, по-добре не закачай тази тема, много е деликатна,много кръв е пролята,за да се направим на толерантни и вропейци...Според историци през 1396 г България е била около 3 млн- при Освобождението 1878 сме отново 3 млн! Геноцид!А Италия,Германия достигат до днешните си размери
157
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
па вие сте турано турски произход , вашите големи императори Кханови беа од турано турски произход исти сте со турците
156
0
 
13
 
! Отговори
Ния преди 8 години
Е как така "съжителство"? Нали Османската империя е била на власт в българската държава? Демек, те са били "господарите" на българския народ. За какво съжителство иде реч? Филмът "Време разделно" дава много ясна представа за така нареченото съжителство. Какво биха казали Левски, Ботев и всички други герои борещи се за националната ни свобода? Според мен е подигравка с паметта им и с историята ни.
155
9
 
3
 
! Отговори
ERG преди 8 години
Съвременната ни държава 26 години не може да намери верен път да стане нормална европейска държава, др. Баева и компания се чудят за някакъв исторически термин. Дали ще пише робство, владичество или присъствие няма никакво значение, щото учениците им е все през г..а. Ще назубрят нещо и ще го забравят след два дни. Научете децата да мислят, да презеняват, а не да заучават нищо незначещи термини.
154
8
 
9
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
Турция премахва робството 1550 г. В Русия 1908 г идва навласт правителството наСтолипин. Той раздава земя на селяните и създава собственици. Комунистите го убиват 1914 г. Първата руска конституция-1908 Първата турска-1839 Излиза,че" освободителите" ни са си останали крепостни доста дълго след като са ни освободили от робските вериги.Не случайно Дяконът на въпрос какво ще прави след Освобождението отговаря,че ще отиде в Русия ,защото и там има още много робове.
153
1
 
12
 
! Отговори
77777 преди 8 години
Роб означава да работиш за 500 лв на месец и да получават 150 лв пенсия!Всичко останало е миш-маш в тази смешна държавица.....................................................
152
15
 
8
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
Сравнявам руското иго с османското съжителство: 1. имат ли имот българите -турско ДА,руско НЕ 2. имат ли право на религия-турско ДА,руско НЕ3. строели ли са се черкви - през турско толкова черкви са се строили че сега не могат да ги ремонтират,при руско се ползваха за складове и се взривяваха4.имат ли право да напускат империята-при турско ДА,при руско забранено(смъртна присъда или Белене)5.имало ли е свободно движение на стока и хора-през турско ДА