Децата ни ще учат повече българска история

90 от всички 120 творби по литература след пети клас също родни
29
Децата ни ще учат повече българска история
Снимка: БТА

В новите учебните програми има повече тежест на българската история и на българската литература. Досега българската история в целия курс заемаше 46 процента от цялото съдържание, сега е 56 процента.

Българските творби в курса по литература са 90 от всичките 120, които се изучават след пети клас, заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева днес на общественото обсъждане на проектите на учебните програми по български език и литература, и по история, цитирана от БТА.

Още по темата

За първи път програмите разписват ясно резултатите, които искаме от учениците - да овладеят една или друга писмена форма, да разбират литературата, която четат, да правят анализ на исторически събития, посочи още тя.

По думите й за първи път се разписват дейности в класната стая и извън нея, които да отговарят на уменията, необходими на съвременния човек.

Дава се свобода на учителя да прецени доколко класът му има нужда от преговор и колко може да се дават допълнителни знания.

Тя увери, че в близките седмици ще представи целия пакет от учебни програми.

Разбирам напълно аргументите на учители, родители и автори на учебници, че трябва да имат поглед върху целия материал. Така е, затова от тук нататък всичко ще е в пакет, увери вицепремиерът.

Причината сега да дискутираме програмите само за втори, шести и осми клас е заради поетапното прилагане на реформата и на Закона за предучилищното и училищното образование, посочи министър Кунева.

Тя припомни, че програмите за първи и пети клас вече бяха одобрени и влизат в сила от новата учебна година през септември, а за втори, шести и осми клас - от учебната 2017/2018 година.

На форума експерти от МОН представиха учебните програми по двата предмета от пети до 12-и клас. Програмите имат своята логика, те отразяват интелектуалното развитие на децата във всеки един етап, посочи министър Кунева. Тя добави, че са създадени връзки между предметите, за да може знанията да се затвърждават по-добре, а учениците да - осмислят света, не само да учат наизуст факти.

Министър Кунева говори и за т. нар. спорни моменти в програмите, свързани с преместването на някои текстове в други класове или в предмети, както и какво точно ще се учи за Османското владичество и че децата ни ще знаят за робството.

Това е важна тема и по нея не трябва да има сянка от съмнение в обществото, коментира вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
с преди 8 години
И какво ще учат по история.Как Ст .Стамболов бил голям лидер ,ама някакви решили да го претрепят.А България била Япония на Балканите щото един американски президент решил да бъзикне руските дипломати .
2
1
 
5
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Сезона за лов на кашалоти е открит. Кунева да се пази.
1
0
 
3
 
! Отговори
АТАКА Варна преди 8 години
На вниманието на прокуратурата на вниманието на Г-н Цацаров.Ние от партия атака имаме месечен разход по наеми за нашите офиси по общините и по една заплатка в офис 400 000 лева на месец,това прави 4 800 000 лева разход на година без разходите по телевизия АЛФА.Годишният ни приход от субсидия е 1 700 000 лв.От къде Г-н Цацаров ние от АТАКА набавяме 3 100 000 лева които са ни в минус ???