Часове по български в ЮЗУ, студентите – неграмотни

Дисциплината ще бъде избираема, ще учи и на говорна култура
Обновена: 24 мар 2016 09:56 | 24 мар 2016 09:52,
30
Часове по български в ЮЗУ, студентите – неграмотни
Снимка: flickr

Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград ще въведе допълнителни часове по писмена и говорна култура на студентите си.

Новата дисциплина ще е с хорариум 30 часа и ще започне да се изучава от началото на следващата учебна година.

Причината е, че все повече от студентите са неграмотни, пише "Труд". Югозападният университет е вторият в страната, който въвежда такава дисциплина. Във Великотърновския тя е задължителна за студентите.

Масово зрелостниците, които влизат в университетите, не знаят елементарни правила от българския език, коментират преподаватели.

Новата дисциплина ще бъде свободно избираема и ще може да бъде изучавана от всички студенти в университета независимо от специалността, която следват.

Според преподаватели ниската грамотност на студентите се дължи най-вече на липсата на желание да се образоват и изучават правилата на българския език в ранните класове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Велико Търново се влиза всякаква специалност само с тест по български! Ама хората, излезли от там са си с едното ВисшУ и трайно без работа...
21
0
 
4
 
! Отговори
* преди 8 години
Студентите са неграмотни? А как са издържали държавните зрелостни изпити и кандидатстудентския изпит? И защо ЮЗУ приема неграмотни младежи?
20
0
 
2
 
! Отговори
Ганчо преди 8 години
Кандидат студентите, не само не знаят да пиша, но те не знаят и да говорят нормално, както и да мислят последователно. Масовият им речни се свежда до словосъчетанията :"бате - бате", "майна-майна", "виж готин", "***-***" и други елементарни изрази. Това е масовата им елементаристична култура. И друго много важно, всички са позьори, копирайки държание на това което са гледали в Интернет или някъде другаде.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е така ли се наваксват пропуските в ср. образование? Тя и бившата министърка казваше вишОто образование....
18
0
 
5
 
! Отговори
Des преди 8 години
Не само в ЮЗУ са неграмотни, навсякъде. В УНСС съм виждала в документи за прием, правописни грешки в името и адресната регистрация на студентите. УЖАС!!!!!
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КОСЕ БОСЕНЕ САМО МИНИСТРИ И ДЕПУТАТИ НЕ ГОВОРЯТ ПРАВИЛЕН БЪЛГАРСКИ.ЗАСЛУШАЙ СЕ НЯКОГА КАК ГОВОРЯТ НЯКОИ УЧИТЕЛИ И ДИРЕКТОРИ НА УЧИЛИЩа.НО НА УЧИТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ НЕПРЕКЪСНАТО ЗАПЛАТИТЕ,ДА СЕ ПЕНСИОНИРАТ НА 50,ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ-10 БРУТНИ ЗАПЛАТИ,А ЗАВЪРШИЛИТЕ ГИМНАЗИЯ-СА ПО-НЕГРАМОТНИ ОТ БАБА СУЛТАНА ГЛАУШИЦА.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това хамериканския университет ли е или филиала в сирищник?
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Решението е при прием да има изпит по български език. Така беше в Русия преди години. За да уча в техен ВУЗ, трябваше или да пиша съчинение по зададена тема, или да направя диктовка.
14
0
 
8
 
! Отговори
КОСЕ БОСЕ преди 8 години
АКО СЕ ЗАСЛУШАМЕ В ПРАВОГОВОРА ДОРИ НА МИНИСТРИ,КОИТО КОМЕНТИРАТ ДАДЕН ПРОБЛЕМ ЩЕ СЕ УВЕРИМ ,ЧЕ ГРАМАТИКАТА ИМ ЛИПСВА НАПЪЛНО.ЧУДЯ СЕ ТЕЗИ ХОРА НЕ СЕ ЛИ СРАМУВАТ ОТ СЕБЕ СИ- ЗАЩОТО АЗ ДА.СМУЩАВАТ ДУШАТА МИ И АЗ СИ МИСЛЯ , ОТСРЕЩА СТОЯТ ЧУЖДЕНЦИ ЕДВА НАУЧИЛИ БЪЛГАРСКИ.
13
2
 
0
 
! Отговори
Todorov преди 8 години
abe tova e zashtoto daskalchetata tam nqmat chasove i taka im zapalvat vremeto za da mogatbda si gushkat razninprofesorcheta i docenti koito sa stanali takiva po noviq zakon koito e skandalen i pribirat po 2000-3000 lv na.mesec bez da pravqt nishto i ne gi interesuva nishto v bg trqbva polovinata unita da se zatvorqt .
12
0
 
18
 
! Отговори
ф 22 преди 8 години
Пак казвам ,университетите ни са вече средни училища ,а средните ни училища са килийни училища.Съжалявам ,но това е истината . Но не са виновни и хората.Центрове искат оглупяване на населението за лесен контрол .Модерността приключи другари и другарки .Идват диваци с технологии . Мале ,мале.
11
0
 
18
 
! Отговори
Недоучил преди 8 години
Учудва ме учудването Ви. Четох наскоро автореферат. 66 страници, 217 грешки в препинателните знаци. Около 50 липси на пълен член. Никаква съгласуваност на подлозите в основно и подчинено изречение. Абсолютно никаква представа за значението на съюзите. Словоред обратен като в немския език. Авторът няма представа какво означават доста думи в българския език. Пуснах писъмце до научни ръководите и ме заля порой от наглост. Какво искам, това не е дисертация по български и т.н. Е това са бъдещ. педаг.
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи те не могат името си да напишат правилно, но ще стават лекари, юристи, филолози... Боже опази!
9
0
 
16
 
! Отговори
ф 22 преди 8 години
Нали това е целта бе другари .Повече студенти ,повече работа,повече хорариуми .Вие да знаете какво правят в училище.Явно и университетите ни станаха средни училища.
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българското образование направо удари дъното! Тези хора вместо да учат нещо специализирано, да получат специалност ще учат материал за 5-6 клас! Пита се в задачката как изобщо са си взели дипломите за гимназията? И как са били приети за студенти?
7
0
 
11
 
! Отговори
АК-47 преди 8 години
Не ми е ясно, ама съвсем, КАК са влезли неграмотници в този университет. Нали има изпити, или вече ВСИЧКИ изпити се купуват? Особено, ако изпитът е по-български език, би трябвало да се намалява оценката не само във връзка с невъзможност за разработване на темата, а и за граматически грешки. Преди, по времето на бай Тошо беше така, но нали сега е "демокрация", кой ще ти обръща внимание, че не могат правилно да пренасят думи, да членуват, че вместо "ш" се пише 6, или вместо "ч" - 4. Ужасяващо е!
6
0
 
20
 
! Отговори
активен преди 8 години
Вместо да намалят университетите, ние там ще почнем да учим Български. Тогава защо се учи до 12 клас. Само да се усвояват парите български. Никъде няма такава простотия.
5
0
 
31
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Студентите неграмотни. Не се учудвам. Учудва ме това - Как са завършили средно образование, след като са неграмотни и как са ги приели в университет, след като са неграмотни???И защо сега трябва а се ограмотяват? Да бъдат изключени веднага и да ходят на частни уроци по БЕЛ. След като си вземат изпитите по БЕЛ, тогава да кандидатстват за университет. Да бъдат проследени къде са завършили средно образование и да бъде потърсена сметка на учителите по БЕЛ защо са допуснали да завършат и уволнение
4
0
 
32
 
! Отговори
И по-лошо идва ! преди 8 години
Завършващи гимназия - 50 000; прием в университетите - 60 000...По - трудно приемат в местната езикова гимназия , отколкото в местния университет!
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а с какви изпити влизат в университетите? поне елементарна проверка за правопис би следвало да има на входа