От сутринта: Родители на опашка за... 1 клас

12 300 деца ще бъдат първолаци тази есен
Обновена: 9 май 2016 11:26 | 9 май 2016 11:17,
16
От сутринта: Родители на опашка за... 1 клас
Кадър: bTV

Родители отново правят опашки пред най-желаните училища, за да запишат децата си в първи клас в тях.

Пред 133 СОУ в София днес сутринта чакаха близо 100 родители. Те са направили организация по старата схема – още от вчера има списък, а на смени си пазят ред на опашката, съобщи bTV.

В училищата има критерии, по които се събират точки за прием в първи клас, по-преден входящ номер обаче дава предимство при равен брой точки.

В 133-то училище тази година ще бъдат приети 102-ма първокласници в четири паралелки, каза директорката Даниела Борисова. Тя обясни, че нейните ученици показват добри резултати на всички изпити и затова е нормално родителите да искат да запишат децата си там.

Виолета Дърмонева от регионалния инспекторат в София обяви, че инспекторатът помага на училищата в организацията на приема в първи клас. Тя напомни, че беше въведен единен график за класирането на децата, кандидатствали в столицата за прием в първи клас.

По нейна информация тази година в София първокласниците ще са около 12 300.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пък как не ви увряха тиквите, че всичките училища са еднакви. Няма по-добри училища, има струпване на по-интилигентни деца с по-амбициозни и платежоспособни родители, което е единственото обяснение за по-добрите резултати на учениците от определени училища. Ама като си нямате друга работа, чакайте си. Но не забравяйте да си отделите парички за следващото кандидатстване на детето, дори и да сте го записали в първокласното основно училище, инак няма да ви се получи.
11
1
 
3
 
! Отговори
ии преди 7 години
Статистиката за 2009 поне я има сами си сметнете родените през 2009 -> 76585 деца.Първолаци за София 12300Интересно ми е колко ще са за страната първолаците, пак 61 000 като миналата година ли ?Интересно дали някой може да каже как така се губят 15000 деца в тази държава.п.с.Колко ли детски се плащат?
10
7
 
6
 
! Отговори
Striker преди 7 години
Мда, чакали са от сутринта, щото се напълни с мьекащи племена. От тия 100 родителя, сигурно поне 70 са от прованса...Нямам против, стига с предимство във всички институции да бъдат софиянци. (и ту трябва също да бъде уточнено - по рождение)
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За цялата страна колко са първокласниците? Намаляваме с по-бързи темпове от всякакви статистики и прогнози.
8
1
 
11
 
! Отговори
Дан преди 7 години
моята племенница ходи на изпит за първи клас?!? На мен ми е странно, но е факт.
7
1
 
6
 
! Отговори
??? преди 7 години
12300 дори да са само за София картината е повече от плачевна...
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека да Ви осветя как стой въпроса със списъците.Списъка е започнат няколко дни по-рано в дирекцията на училището, като в него са вписани естествено по-равните от равните деца. За да изглежда както трябва всичко, са повикани хора от зори за да имитират присъствие и така списъка влиза в действие. Който и да отиде се записва от 20-30 и т.н. число. Това важи и за последващото класиране и записване при обявени свободни места.Друг вариант е,идва разгневен чичко и изяжда списъка.Честито на всички.
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Честито на правещите деца, в тази *** държава!
4
4
 
37
 
! Отговори
Мен преди 7 години
Опашки и простотия. На всичкото отгоре ако в моя квартал няма добри училища не мога да си запиша детето в друг защото ми режат точките. Да ви имам малоумната система.
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е най-великата простотия на министерство на "У"бразованието. И някаква смешна лелка, именувана Виолета Дърмонева обяснява, че от 4 години мислели как да няма опашки и измислили единствено да има единен график.
2
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Матряла заслужава управниците си!Плебса требе да бъде унизяван и мачкан
1
2
 
51
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Трябва със закон да се забрани по-предния входящ номер да дава предимство и то не само за приема на първолаци, а за всичко. Това е такава диващина, че просто нямам думи. Цялата идея е да се покажат колко са велики разни незначителни хора, от които нищо не зависи, но които много се кефят, като видят подобни опашки чакащи за тяхното одобрение.