10 минути за междучасие са много. В МОН искат 5!

Директорите сами ще решават кога и колко да е ваканцията
9 юли 2016 07:30,
168
10 минути за междучасие са много. В МОН искат 5!
Снимка: архив Булфото

От следващата учебна година в училище ще има нови правила. В момента Министерството на образованието мисли върху вариант междучасията да бъдат намалени от 10 на 5 минути. Промени може да има и за ваканциите
 
По правило малкото междучасие сега е 10 минути, а голямото – 20. Експертите имат спорове дали да запазят дължината им.
 
"Там, където училищата могат да си позволят, може да има по-голяма гъвкавост и по-дълги междучасия, но да не се прекалява с повече от 30 минути”, обясни заместник-министърът на образованието Диян Стаматов, цитиран от "Нова телевизия”.
 
Този вариант е възможен в по-малките училища, където и децата не са толкова много. В другия случай обаче ще има намаление на почивката.
 
”Ще се наложи да има по 5-минутни междучасия. Но тук свободата колко ще са междучасията ще остане в правомощията на директорите”, заяви още Стаматов. 

Принципът ”по-кратки ваканции, но повече” се запазва. И така българските ученици ще почиват почти колкото връстниците им в Европа. Например ваканциите във Франция и Дания са колкото у нас. В Англия и Австрия  децата имат една почивка повече. А във Финландия  ваканциите са 4.

На много места почивките се определят според района. Подобна идея има и у нас.
 
”В макар и малката ни страна, има различни климатични особености и тази различност трябва да даде възможност и директорите да имат право за определяне на ваканции”, обясни Стаматов. 
 
Така директорите ще имат право да определят, кои дни да са неучебни, ако има много болни деца или е твърде студено. Сега това беше само в правомощията на държавата или общината.

От есента четвърти клас ще учат с две седмици повече - до 15-ти юни.
 
Учебните часове ще запазят дължината си. Но вече ще има вариант те да бъдат на блок с дължина до 90 минути, така че да не се прекъсва учебният материал.
 
Промените се очаква да бъдат обявени следващата седмица. Тогава ще стане ясно и как ще бъдат оценявани учениците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
1
 
! Отговори
Невярна информация преди 7 години
Статията съдържа невярна информация, която предизвика смут. Четвъртокласниците през учебната 2016/17 година ще учат до 31 май 2017, а не до 15 юни, както пише тук. Вижте сайта на МОН.
146
0
 
1
 
! Отговори
! преди 7 години
и правилно! а те ще пикаят след училище, когато се приберът у дома.......
145
0
 
2
 
! Отговори
Р2К преди 7 години
Кунева е вредна и дори опасна за българското образование! Незабавно трябва да бъде махната от този пост, най-малкото заради глупостите, които надрънка на т.нар. "учителски събор". Но конците дърпа онази мериносова овца, председател на комисията по образованието в Парламента - Милена Дамянова /специалист по унгарска филология/. Както повечето чиновници в министерството, те и двете не са влизали дори един час в клас с дневник в ръката. Изобщо нямат представа какво е действителното положение.
144
0
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 7 години
Анонимен 148 казва:Разминаването във ваканциите също е добра идея, защото няма да има струпване по курортите, трафика по пътищата, особено в малка България. Много по-добре е, наистина.Да му отговоря - Глупости! Ако едното ти дете почива от 1 до 15, а другото от 16 до 30 кога ще почиваш и с кое от двете?
143
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 35472-Когато учителите стачкуваха срещу безумията, вие/общесгвото/,сметнахте, че се искат пари,защото властта така пожела да ви употреби.Но властта така употреби и преподавателите с т.нар събор уж за обсъждане на новия закон,което обсъждане бе монолог.Сега е ред да употребят и децата.По какъв план е прието вашето дете,а по какъв ще завърши? Някой дава ли си сметка за тази подробност.Едва ли?Учил две години по едно,завършва по друго,дори със сменено име на училището.
142
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Министерството не "мисли"! Министерството прави каквото му кажат! А познайте от къде??... Хамерикаааааааааааааааааа. Там децата нямат време да се изп и к а я т.
141
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как може едно дете да си отдъхне за 5 мин??? Та то не може да иде до тоалетната за 5 минути!
140
1
 
27
 
! Отговори
me преди 7 години
Ами междучасия, аз предлагам, 6 часа да ги държат децата на синджир, за да може *** в МОН оправдаят липсата си на каквито и да е идеи, с които да гепят пари от ЕС. Замислете се, едно дете в 3-4ти клас как точно ще го държиш 90 минути в час или как ще си почине за 5 минути. Както долу някой е написал, за 5 минути не можеш да отидеш до тоалетната и да си свършиш работата, особено ако си момиче. Това е брутално нарушаване на правата на децата. Ама те нали са малко, на никой не му пука.
139
1
 
1
 
! Отговори
Hoivi преди 7 години
Monsterite taia godina 50% reformirvat...duruguto godina duruguto 50 %...posle hich...:-):-):-):-):-) posle 100% reformiran bay ganio...:-):-):-):-)
138
1
 
15
 
! Отговори
mimenceto13 преди 7 години
ei papardaci kvi 5 min .. edno momiche ne moje prevrazkata si da smeni za 5 min ludi li ste ... i letni brigadi ... vie li shte mi plashtate banqta i hranata vseki den na tiq letni brigadi ... da mi qdete pic***ta s izvinenie... kato vidq ministrite po 5 min pochivka na parlamentaren kontrol i da hodqt na letni brigadi shte sam navita ... inache moe zabraite
137
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лошото е, че в Б-ия, се гони количеството, до 12-ти клас, а не знания. Масово завършват млади хора, които са неграмотни, а колко пари са "наляти" за тези 12 г., на бъл. не могат да пишат, но учат още 2 чужди езика, кой кого лъже и колко пари отиват на вятъра. По-добре е тези деца, които имат затруднения с ученето, да се обучават професионално, да имат някакъв занаят, иначе една хартийка - диплома и никакви знания и после вкъщи на гърба на мама и тати.
136
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Георги ШоповБългария не се е доказала, като най-престижна държава що се касае до образованието, на последните места в Европа сме. Има деца, които това е предела им 10-ти клас, който иска да учи повече, тези млади хора могат да са много по-полезни, като работят. Знаете ли 12-ти клас, какво отбиване на номер и деградация за младите хора, цял ден кръстосват улиците и това са 18-19 годишни. Имаше дискусия, нормално ли е *** в 12-ти клас да ти ходи на род. среща, пълнолетен си.
135
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Германия децата са още на училище, до края на месеца, после от 15 Септември, на други места от края на Август, но ваканциите през година са много, което дава възможност децата да почиват, но не и да бездействат по 3 месеца, като в България и така наистина е по-добре. Разминаването във ваканциите също е добра идея, защото няма да има струпване по курортите, трафика по пътищата, особено в малка България. Много по-добре е, наистина.
134
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До кашик с диплома ДА ИМ СЕ ДАДАТ ГЬРНЕТА ДО ТЯЬ И НИКАКВО ИЗЛИЗАНЕ ХАХАААХАХ
133
0
 
32
 
! Отговори
Георги Шопов преди 7 години
Да глупост след глупост господа не "експерти"министърката диплом за средно образование в десети клас.Е мисля че диплома се дава за усвояване на опреденен обем знания а не за години обучение.Междучасие пет минути до тоалетна не може да отиде а ако има проблем а децата неса гъски как да се хранят.Ако можете не приемаите глупости...
132
1
 
37
 
! Отговори
ДЦ преди 7 години
10 минути за междучасие са много. В МОН искат 5!----------Кре----те------ни----------зъм!!!!!!!!
131
0
 
9
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 7 години
До Анонименdo 118: Образованието в Бг е: начално,основно ,средно....След средно-висше...
130
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И.*Т.И. - кратко и ясно - такива са всички в МОН, начело с Кунева. Депутатите по колко време ваканцуват ? колко дни им е лятната, коледната, великденската и другите подобни ваканции, колко дни в годината работят. Те за 5 мин. не могат да си измъкнат дебелите охранени шкембета и *** от стола. Как малките деца ще си съберат учебниците, ще се преместят на следващия етаж в друг кабинет, ще си изкарат и подготвят учебниците и тетрадките за следващия час, ще отидат до тоалетна ?!? ЗА 5 МИН ?!
129
1
 
45
 
! Отговори
кашик с диплома преди 7 години
Революционната промяна на междучасието ще бъде ли обезпечена с подходящо финансиране от ЕС?
128
1
 
23
 
! Отговори
До 118 преди 7 години
Ти да не си на 100 години?Кога основното образование е било до 3-ти клас.Напротив-преди 25 год.основно образование се получаваше след 8-ми клас.Следваха гимназия или техникум или СПТУ по избор.