Стаматов пресметна: Най-скъпият ученик излиза 300 лв.!

Не залагайте на скъпи дрехи, а на леки раници, посъветва той
8 сеп 2016 09:52,
27
Стаматов пресметна: Най-скъпият ученик излиза 300 лв.!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Първият учебен ден чука на вратата, а родителите са в трескава подготовка, за да осигурят всичко необходимо на децата си.

Заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов посъветва от ефира на "България сутрин" хората да изчакат първата родителска среща и препоръките на класния ръководител за всичко необходимо в учебните часове.

"300 лева е горната граница за подготовката на един ученик. Има ученици, които идват със светещи маратонки и такива с колелца. Има атрактивни раници от най-широка гама", обясни зам.-министърът в студиото на телевизия Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Според него това в никакъв случай не е от първостепенно значение. Той подчерта важността раницата на първолаците да бъде лека и на колелца, за да може лесно да се придвижва от децата. Хубаво е тя да бъде без отделения.

"Тежките раници от едно време са мит", категоричен бе Диян Стаматов.

По думите му семействата в България правят всичко, за да осигурят прекрасен първи учебен ден за детето си.

Стаматов е на мнение, че прекалено марковите дрехи не са необходими на първолаците, които растат с дни.

Новата учебна програма изисква и нови учебници по някои от часовете. Необходими са помагала, които да адаптират липсващите раздели.

"Те най-вероятно ще се ползват само тази и следващата година. Петокласниците ще имат нов учебник по история. Учебниците от 1 до 7 клас са безплатни за всички ученици, докато учебните тетрадки се закупуват", поясни зам.-министърът.

Диян Стаматов отправи пожелание по-бързо да станем богати, защото техниката е необходима в съвременното училище. По думите му е въпрос на време адаптирането на помагала в електронен вариант, но това излиза скъпо.

Той добави, че ремонтите в 13 училища в София и още 17 в страната, ще продължат и след 15 септември.

"Процедурите са започнали отдавна и са предприети всички мерки за безопасност. Учениците ще бъдат преместени в друга сграда или на друг етаж", уточни Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
11
 
! Отговори
ДАМ преди 7 години
Най-скъпият ученик струва 300 рева, а най-евтиния учител само 500 на месец. Баси и държавата!
21
1
 
7
 
! Отговори
един трети преди 7 години
точно толукова е униформата и ти трябват поне 2 и са задължени да ги нося и да лятото не се носят пуловерите ,за лятото има лятна униформа от която ти трябват поне 2 броя ;проблема не е кой колко дава или не дава за ученик а че някой изскача и ти обобщава на кой какви са му разходите - всеки разбира се си прави избор според възможностите си може за 100 лв да се подготви може и за 5 000
20
1
 
6
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Мога много да коментирам по тези разценки долу, но не ми се занимава. Интересно ми е само каква е тази униформа от два пуловера за 100 лева? Децата задължени ли са да я носят? И през лятото ли ще ходят с пуловерите? А панталоните без значение ли са? Нещо е много подозрително...
19
2
 
10
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Определено явно живеете в някаква паралелна вселена. Чудите се как да се надцаквате и да се изкарвате жертви. Не разбирам по-добре ли ви става. Един написал, че 400 лева му трябват, следващия да не остане по-назад вдигнал двойно (между 800-1000 лева). Третия вече дал само 1000 лева за раница. Да ви обясня - това вашето не е "подготовка на ученик", а си е направо "парад на суетата". От написаното определено ставя ясно, че проблемът ви не е в това, че не ви стигат парите, а че не знаете как да хар
18
5
 
10
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Лелеее, прочетох един по долу, че 400 лева на дете му трябвали и се изсмях и следващия след него написал 800-1000. Вие откачихте ли, какво купувате изобщо? Да не би и велосипед (или мотоциклет) да взимате? А вашите деца само за училище ли им купувате дрехи, през другото време дрехи не ползват ли. Или извенъж израстват между 14 и 15 септември и нищо вече не им става. Я се стегнете и започнете да МИСЛИТЕ като пазарувате.
17
7
 
11
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Я стига сте ревали и сте се правили на интересни. Раници не се купуват всяка година. При нас с една раница детето изкара от първи до четвърти клас и чак сега му взехме нова и какви са тези раници за по над 100 лева. Ми вземете нещо по-евтино, има раници по 30-40 лева. И какви са тези дрехи коите купувате, че 300 лева не ви стигат. не ви стигат точно по една причина, че сте си взели новия ноут7 (и се е запалил), взели сте си нова кола и затова не ви стигат. Я не се правете не интерени.
16
1
 
11
 
! Отговори
Купих преди 7 години
две раници на детето за 6-ти клас, 20 тетрадки голям и малък формат, няколко подвързии, моливи, химикалки, рисувателни материали, гумички, пергел и материали за математика, бележник плюс един анцуг. И всичко това на цена под 100 лв. Остават само помагалата. Така че не знам как някои хора вдигат аларма до небето. Не забравяйте, че децата отиват на училище да учат, а не да се хвалят. Както често се получава в нашето общество непрекъснато игнориране на децата от средната класа, поради липса на ценн
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В първи клас купих на сина ми раница на габол - струваше около 42 лева. Изкара с нея три учебни години. Даже и още може да се ползва, но единия от дзиповете се развали нацяло и трябва да се сменя, та решихме да купим нова. До четвърти клас децата ходят на училище с възрастен, който винаги им носи раницата, учат в една стая,не се местят. Така че няма нужда от ергономични и дишащи гърбове и презрамки. За физическо искат 2 бр. бели тениски. Стига сте преигравали. Явно единия родител нещо послъгва.
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе не знам за някои по-долу, които са коментирали, ама аз моето дете няма да го пусна да ходи на училище със стари обувки, раница на 5 години и жълти тетрадки от евтина, вестникарска хартия. А вие, ако искате водете своите деца и в скъсани дрехи. Достатъчно е да се види как над 50% от родителите си водят децата на ясла и детска градина, за да стане ясно, че не ги е грижа за тях. Горките деца.
13
5
 
13
 
! Отговори
pepinho преди 7 години
Мога ли да помоля човека който е написал за 30 лв за раница , да ми даде линк на такава - само да знае че трябва да е ергономична , с подпора за гърба ,твърда основа за предпочитане за да не си купуваш всеки сезон,дишаща материя за гърба ,регулеруеми презрамки и дължина на гръб ,отделения за бутилка вода и светлоотразители защото децата свършват по тъмно зимата ,лесна за почистване и устойчива на пранеБлагодаря
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И как го сметна бе, икономистЕ? Аз съм завършила преди 10 години и дори тогава, за да ме подготвят родителите за училище се искаха поне около 800-1000 лв. Какви бабини деветини ще разправя тоя? Учебници и тетрадки-скъпи, дрехите и те не са по-евтини, за храната да не говорим. Цените от 1997 до сега скочиха толкова много, че в чужбина на места е по-евтино. Интелигент загубен. Ако изобщо имаш диплома - трябва да ти я вземат и за висше и за средно образование!
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде ги видяхте тези ранички по 30лв? Аз купих на детето си за 116, сравнително лека и ергономична, което е доста важно. Униформата по две плюс няколко допълнителни дрешки към нея излязоха към 200лв (нали не си представяте 7 годишно хлапе са ходи цяла седмица с едни дрешки??) До тук 300+ Не дъм смятал другите разходи тип боички, моливи, блокчета, тетрадки, разни таксички на 15-ти и т.н. Но определено думата е доста над 300лв.
10
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига сте плакали. Обувки и дрехи се купуват за децата и без да ходят на училище. За първия учебен ден въобще не е необходимо да са нови (освен за първолаците). И не е необходимо да се купуват излишни неща каквато е модата сред родителите.Научете децата да работят в екип - това което може да е по едно на чин не е нужно да се влачи и от двете деца.И преди да започнете да ревете, че не разбирам - имам 2 деца. И никога не са ходили на частни уроци.
9
4
 
16
 
! Отговори
До един друг преди 7 години
А ти къде прочете, че не съм планирал което и да било, било пък и броя на децата ми?!?! ... И да, разбира се, че за дее деца ще е по две сумата, която ОПРЕДЕЛЕНО Е НАД 300 ЛЕВА. Мисълта ми е, че хем хората събират тези пари месеци наред (с огромни лишения) , заради мизерния стандарт, хем не са 300 лв, а с поне 100 отгореТа не ми обяснявай кой какво планира в кой етнос, а когато успееш да си планираш бройката на наследниците ги запиши на училище и ЕЛА ПАК ТУК ДА МИ РАЗВИВАШ ТЕОРИИ
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пропуснате 400 лева за уроци министара каза че това е най важното
7
13
 
14
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Стигат, стигат, че дори и остават от тези 300 лева. И както е написано в статията "за ученик", а не за всичките ви деца. Щом имате две деца ясно, че ще умножите горе долу по две. И щом имате две, значи сте преценили, че можете да ги отглеждате и никой не е виновен (и задължен) да ви дава пари само защото имате две. Нарича се "семейно планиране". Има само една прослойка от населението, която не може да се справи със семейното планиране, да не сте от "***" ?
6
6
 
3
 
! Отговори
ромсървис преди 7 години
Мен лично не ме интересува!
5
6
 
13
 
! Отговори
маке преди 7 години
навремето одех на даскало с 5 листа в задния джоб и един молив даже и химикал немахбюджет около 0,50 лва у раницата носех половин ягне и кило ракийка да не правиме глупости големото междучасие
4
5
 
22
 
! Отговори
РОДИТЕЛ преди 7 години
ПИШЕТЕ, БЕЗ ДА ЗНАЕТЕ... ОСВЕН ДРЕХИ И ОБУВКИ ДА ХОДИ НА УЧИЛИЩЕ ТРЯБВАТ И ТАКИВА ЗА ФИЗИЧРСКО... ПОСЛЕ СЕ ПОЧВА НА 15 СЕПТЕМВРИ СЪБИРАНЕ НА ПАРИ ЗА ШКАФЧЕТА И КАКВИ ЛИ НЕ ГЛУПОСТИ... БОИЧКИ, СКИЦНИЦИ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ... 300ЛВ СТИГАТ АМА ДРУГ ПЪТ... А ИМАМ ДВЕ ДЕЦА, СМЯТАЙТР, АЗ ГИ СМЯТАМ ВСЯКА ГОДИНА!
3
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за 200 лева спокойно можеш за облечеш един ученик от първи клас и да му осигуриш учебници и чанта. в горните класове ще ти излезе малко повече, но не чак толкова, като се има п редвид, че месеци наред спестяваш за събитето. сега ако исак частни учители, уроци по фектовка, джудо и т.н. това вече е ЛУКС.