Работодатели: Няма инженери, икономисти, IT-та

Само 17% от шефовете доволни от знанията на завършващите
20 фев 2017 13:50, Анисия Иванова
222
Работодатели: Няма инженери, икономисти, IT-та
Снимка: Reuters, архив

Работодатели изпитват липса на кадри основно сред специалисти, завършили машинно инженерство, електротехника, икономика, компютърна и комуникационна техника, показват данни от проучване на Българската търговско-промишлена палата сред фирми, които членуват в работодателската организация, съобщиха от нейния пресцентър.

Предпочитани специалисти от членовете на Палатата през следващите 5-10 години ще бъдат служителите с техническо образование, икономическо и с профил "информатика". Проучването е на тема "Образование".

В отговор на въпрос какво компаниите предприемат, ако не могат да намерят квалифициран персонал, преобладаващата част /69 на сто/ информират, че инвестират в обучения на вече наетите служители.

Около 60 на сто наемат нови служители, които квалифицират допълнително за дейността им и само 4 на сто търсят служители от други държави, когато не могат да открият подходящи кадри у нас.

Около 12 на сто инвестират в технологии, за да отпадне необходимостта от работно място за съответната дейност, а едва 5 на сто съобщават, че нямат затруднения с намирането на квалифицирани служители.

Младите хора се нуждаят от придобиване на повече знания при обучението им в университетите, това е мнението на 61 на сто от анкетираните компании.

Седемнадесет на сто от фирмите не са удовлетворени от знанията и уменията на младежите, получени по време на следването им. На другия полюс са 13 на сто компаниите, които съобщават, че са доволни във висока степен от подготовката на студентите. Едва 9 на сто са напълно удовлетворени от подготовката на студентите в България.

Липсата на професионални умения е най-посочваният от работодателите (според 79 на сто) пропуск при младите хора, липсата на умения за екипна дейност сред младежите е проблем за 39 на сто от фирмите, недостатъчната езикова подготовка е затруднение за 33 на сто от анкетираните, 31 на сто от компаниите смятат, че липсват предприемачески умения на младите хора.

Според 28 на сто от анкетираните на младежите им липсват базисни икономически знания. Работодателите имат най-малко негативни оценки за компютърната подготовка на младите хора - 11 на сто от тях виждат пропуски.

Повече от половината отговорили компании (51 на сто) са съобщили, че се е налагало обучение на назначения персонал, поради спецификата на дейност на фирмата, 41 на сто от работодателите са обучавали служители допълнително, защото при образованието им не са получили достатъчно или адекватни знания, а само 8 на сто не са обучавали наетите младежи допълнително.

Преобладаващата част от фирмите смятат, че образованието трябва да бъде обвързано с търсените специалисти от работодателите. Необходимо е да се осъществи реална връзка между образование и практика, да има промяна във финансиране на образованието, като не се използва само критерия "брой учащи".

Сред другите препоръки на бизнеса са да има външно, анонимно оценяване на нивото на завършващите средно образование или университет и от резултатите от него да бъдат обвързани с финансирането на учебното заведение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
24
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Наскоро прочетох, че през идните години, работната сила в България ще бъде около 30% от малцинствата. Да им е честито на българина капиталист!!! Прогониха силния и работлив българин зад граница заради своята алчност. До 2020 ще излязат от пазара на труда около 700 хил. българи. Ще останат около 2.5 милиона работещи, които ще трябва да изхранят пенсионери, роми, крадливи депутати и алчни капиталист. Късмет на тези, които решат да останат и работят в България! :)
67
1
 
25
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 7 години
ЗА КВО СА ВИ ТИЯ СПЕЦИАЛИСТИ ,БЕ ......ХА,ХА,ХААААААААААА....Я , СИ ВЗЕМЕТЕ ПЕНСИОНЕРИ И РОМИ ----ЩЕ ВИ СЕ ВЪРЖЕ ПО-ЕВТИНО!ВИЕ И БЕЗ ТОВА , НЕ ОБИЧАТЕ ДА ПЛАЩАТЕ .....ЗА КВО ДА СЕ ХАБАТ ХОРАТА ...??!!!!
66
1
 
20
 
! Отговори
Защо стана така? преди 7 години
Когато свалиха бай Тошо ни казаха, че държавното е лошо и ще стане частно.Да, но сега честния частник взима здравето на работника срещу мизерна заплата.Защо ?!
65
2
 
16
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Машинни инженери, трябват там, където има добро печелившо производство с осигурен пазар и гарантирани доходи. Къде е промишлеността, и къде са суровините, къде е износа на продукти, плод на развита промишленост? Накратко: Абе, дайте поне да видим какво толкова ще произвеждате, че ми стана интересно...
64
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Харесват ми коментари как никой вече не е балък да работи за малко пари. Но за жалост в реалността много хора приемат мизерни условия, като така подбиват пазара. И докато има много на брой такива хора няма да се оправят нещата.
63
2
 
17
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Досега гласувахте за крадци,после отивахте при техните подставени лица да работите.
62
0
 
22
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Правилно е описал БГ работодателя "Диалог" по-долу. БГ работодателя може да дава хиляди лева за задните си части всяка седмица, да ходи на СПА за 500 лв. и повече на вечер, но когато стане въпрос за заплати, ооооооооооо тогава 500 лв. са много пари.
61
33
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДиалогЕй диалогичния,ти искаш да получаваш,колкото мен ли бе? Произвеждай ми продукция която да продам за 5000 лв. на теб защо да не ти дам 1000 лв.заплата.Само не забравяй че от тези 5000 лв. поне 2500 лв.са разходи.Не забравяй че инициативата,да започна този бизнес е моя,инвестициите и рисковете също!Като се научите да работите и прозвеждате качествено,тогава пари ще видите!
60
0
 
30
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Питали ли сте се, каква е причината хората да напускат страната? Отговорете на този въпрос и ще откриете причините. За да останат хората в България, трябва да отстраните причините, които ги карат да напускат. Аз ще ви дам жокери.Некоректни работодатели - НЕ плащат осигуровки или НЕ осигуряват на реална заплата, НЕ спазват трудовото законодателство, карат служителите да работят в извънработно време, но не им плащат за това.
59
1
 
26
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Ниски заплати - компаниите правят огромни печалби на гърба на своите служители, но НЕ дават достойни заплати, които да помогнат на хората да живеят нормално и да се грижат за своите семейства.Наработеща съдебна система и корупция - дори и да тръгнеш да си търсиш правата, съдейки некоректен работодател, то никога няма да спечелиш.Кажи ми, има ли смисъл да останеш и да работиш в България, след като няма бъдеще за теб и твоето семейство?Трябва да си луд мазохист!
58
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иженери няма и да има. Не може човек с инженерно образование да взема заплата по малка от личен състав. Всички ще се изнесат от страната.
57
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и като ми почнат че как имало много работни места ама не искали били мързеливи и тн.. , никой няма да работи за ши... ви 500 лв.
56
1
 
22
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Имаше всичко, но ги изгонихте на запад заради алчността си да печелвите на техен гръб, а да не давате достойни заплати.
55
0
 
26
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Проблемът е в некоректността на работодателите. Работодателите са измамници. Не плащат заплати, не плащат осигуровки, не спазват трудовото законодателство.Когато биват наказвани от закона, тогава народа ще започне да работи.Защо да започвам работа, когато знам, че ще бъда измамен? Вече няколко пъти ми се случи да НЕ си получа възнаграждението и дните от отпуската.Бях каран да работя в извън работно време, но това време НЕ ми беше платено или компенсирано.
54
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полечето бизнесмени си купуват личното имущество през фирмите, на които са собственици и ги ползват за собствени облаги, а твърдят че се ползват за служебни цели. После нямало пари за заплати, нямало за това и за онова. Крият се осигуровки и данъци, малко са фирмите, които те осигуряват на реалната заплата и въпреки всичко това пак заплатите на работниците им се виждат твърде високи. Пазарното стопанство се описва най точно ето така:"На едни парите не им стигат за насъщния, а на други за яхти!"
53
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам три специалности които владея до съвършенство. Електротехник високо и средно напрежение. Ремонт на компютри телевизори и IT специалист. С тези три специалности в БГ взимах 850 лв. преди 7 години. Не ми се искаше да напускам родината си но с това заплащане ме принудиха. Изнесох се в Австрия където веднага си намерих работа а заплащането е повече от добро. Като начало започнах с 3 000 евро които само след година ми ги увеличиха на 7 000 евро а само след един мецсец ще взимам 10 000 евро.
52
0
 
12
 
! Отговори
унизително преди 7 години
Защо БГ работодателите плащат повече пари на ромите отколкото на Българите?
51
2
 
9
 
! Отговори
Горан преди 7 години
До Анонимен 66: Човече, е струваше ли си цялото това учене!? Ама никак не ги разбирам хората, дето учат, учат, учат... Трупат тапии, като за колекция, и накрая какво? Абе, ти овладей една добра професия, като хората, научи хората да те ценят в нея, пък да видим, ще ти трябват ли 100 академични дисциплини... Това звучи направо нелепо. Квалификация: Вечно учащ се... Не бива чак толкова да се изпада в крайности.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
66 е абсолютно прав!!!
49
0
 
19
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
има има, ама не за по 700-800 лв.