32 ВУЗ-а ще приемат с оценката от матурата по БЕЛ

Американският университет в Благоевград и НБУ не ги признават
Обновена: 9 мар 2017 14:20 | 9 мар 2017 14:19, Анисия Иванова
0
32 ВУЗ-а ще приемат с оценката от матурата по БЕЛ
Снимка: МОН

32 висши училища от всичките 51 ще приемат кандидат-студенти в различни специалности и професионални направления с резултата от държавния зрелостен изпит по български език и литература. Оценката от матурата по история и цивилизации, по чужд език, математика, география и икономика, биология и здравно образование също ще може да се използва за вход в повечето висши училища, съобщиха от МОН.

Според правилниците на някои университети, когато в дипломата за средно образование са вписани две оценки по балообразуващ учебен предмет, като една от тях е от държавен зрелостен изпит, а другата – от курса на обучение, за балообразуваща оценка се смята оценката от държавния зрелостен изпит.

При балообразуването в някои специалности се позволява вместо оценката от изпита по даден предмет да се използва оценката от матурата, умножена с коефициент, определен от висшето училище.

Поради специфични изисквания за прием  оценката от конкурсните изпити не се заменя с оценки от държавни зрелостни изпити в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов” – София, Националната художествена академия – София, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” и Театралния колеж Любен Гройс” – София.

Американският университет в България – Благоевград, и Нов български университет също не признават оценките от матурите.

Кандидат-студентите във всички медицински университети полагат задължителни изпити по биология и химия за специалностите "Медицина“, "Дентална медицина“ и "Фармация“.

В  МУ–Варна при формиране на състезателния бал се включва оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература или биология за  специалностите "Здравен мениджмънт", "Логопедия" и "Медицински оптик".

В МУ – Плевен се взема предвид оценката по биология за специалностите "Рентгенов лаборант“, "Медицински лаборант“, "Медицинска козметика“, "Опазване и контрол на общественото здраве“, „Социални дейности“, „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“, "Медицнска сестра“, "Акушерка“ и "Помощник-фармацевт“.

Обобщената информация за признаване на резултатите от държавните зрелостни изпити за кандидат-студентска кампания 2017 г. в акредитираните висши училища в Република България е публикувана на страницата на Министерството на образованието и науката в табличен вид по висши училища и по специалности.

Информация за начина на балообразуване се предоставя от съответното висше училище.


0
Още от
Напиши коментар Коментари