От догодина: Учителските заплати скачат с още 20%

Целта – двойно увеличение на заплатите им за три години
30 авг 2017 17:30, Екип на Bloomberg
45
От догодина: Учителските заплати скачат с още 20%
Снимка: Bloomberg

 След увеличението на учителските заплати с 15% от септември възнагражденията на заетите в средното образование ще бъдат възходящо индексирани с още 20-25% през 2018.

Това съобщи пред Националната телевизия председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Целта на кабинета – удвояване на учителските заплати за три години, посочи още тя.

"Средно около 15% ще е увеличението на учителските заплати, от догодина още 20-25%. За три години те ще бъдат удвоени. Предвиждаме цялостни инвестиции в образование - в материална база и съвременни форми на обучение", бяха точните думи на Стоянова.

За скок на възнагражденията ще се мисли и в други публични сектори.

"В сектор "Сигурност" ще се прави анализ, за да се види възможност за увеличение на заплатите. Там предвиденият разход е основно в техника. Ниски са заплатите на социалните работници, в НОИ, в сферата на културата, тези хора трябва да усетят някаква промяна, в противен случай диспропорцията в заплащането с други сектори ще стане голяма", каза още председателят на парламентарната комисия по бюджета.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
21
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До АнонименКато започнат да закриват ВУЗ-ове и да съкращават професори и доценти, ще дадат пари и на вас. Сега се благодарете, че не са ви започнали с голямата метла и все още сте на работа, че даже ви обгрижват, като нахъсват младите да учат виШУ, което няма как да практикуват след дипломирането си.
14
6
 
26
 
! Отговори
Безсутиен преди 6 години
Невероятно! Една посредствена масажистка взима 30 лева на час, а даскала 8 лева... С голям зор...
13
1
 
6
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До СтрахилЧе те не са спрели да закриват училища или паралелки, но го правят по- леко и тактично, а не драстично както беше през 1996- 1997г. и после през 2008г. За 2008 г. не съм много сигурен дали беше точно тогава или 2009г. Пък колко сливания на гимназии и техникуми бяха направени, не е истина просто.
12
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българинда си учил ве, да станеш даскал!
11
1
 
6
 
! Отговори
нереалист преди 6 години
До УВО 2017-18Точно!Ще допълня: -може да се разкрият нови раб. места за шофьори и да се закупят нови училищни автобуси,-ще се строят нови помещения(пристройки) към градските училища, където ще учат децата от селата.Увеличението на учителските заплати винаги е предхождано от съкращения в щата.
10
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Простия даскал с по висока заплата от професор? Това го няма в никоя държава в никоя вселена!!! ББ сега ще разбие висшето до крак - не че не е разбито и сега. Още Живков почна да го разбива - от 1980 нямаше пари за научна работа, но поне даваше средна заплата.
9
4
 
24
 
! Отговори
Св. Петър преди 6 години
Ще обучават след 20 години пенсионери ! Младите хора напускат България и само тиквата Борисов не е разбрал това !!!!!!!!
8
10
 
18
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Ехеее...даскал да си в тази държава.
7
3
 
6
 
! Отговори
Винету vs Винетуе преди 6 години
ОбрazУването на ББ от Б в СО, от банкя софийска област,има данни че без никакви проблеми БББСО прочел заглавиято на български, руски, белоруски, украински и македоно-сръбски на издадената в тези страни книга Винету. освен това с леека подркрепа е изчел същото заглавие на същата книга издадена във всички ЕУ-ски страни Vinetue [винетуе]
6
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не с 20, а със 120 процента трябва да скочат заплатите им,та дано да спрат да хленчат за пари, на всяка родителска среща. То сега не се трае.
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баш Батко от Б започна да загрява, че след 5 години неграмотността ще удари и него. Ще трябва да пише на ръцете на електорара си номерата на бюлетините, а тези от комисиите ще са вече покойници. Какви ще намери е въпроса? Разрухата се усеща навсякъде. И тя започна още през 2000 година когато беше гл.секретар. Заедно с Фандъкова и Кунева разбиха образованието. Такива промени направиха, че всеки директор стана гаулайтер. А всички са герберуги, верни но проЗДи. Потъваме бързо но сигурно.
4
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хехе какво УВО бе, то и сега няма даскали ...това 20% в цифри какво ще рече? 20% на 400 лева пак е 400 лева
3
0
 
10
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Ееее ще изкарам една педагогика ...обещавам
2
3
 
28
 
! Отговори
УВО 2017-18 преди 6 години
тази новина казва че:1) ще се закриват паралелки2) закриват училища и3) съкращават учители
1
7
 
16
 
! Отговори
_ преди 6 години
Добро начало. Да видим.