Нормални ли са учителите? Ще ходят ли на психотест?

Педагози недоволстват, готвят протести срещу наредбата
11 сеп 2017 07:37,
60
Нормални ли са учителите? Ще ходят ли на психотест?
Снимка: архив, Булфото

Учителите са готови да излязат на протест, ако не бъде отменена наредбата от 24 октомври 2016 г., която предвижда всяка година да се подлагат на задължителни психотестове. В нея е записано, че всички преподаватели трябва да го направят до 30 септември, в сила от тази година.

Оказва се, че близо 11 месеца след обнародването на наредбата (1 ноември 2016 г.) няма яснота дали тя ще бъде прилагана и в сектора зрее голямо напрежение.

От синдикат "Образование" са изпратили предупредително писмо до здравния министър, заяви председателят Юлиян Петров.

"Преди 4 дни изпратихме писмо до здравния министър Николай Петров, с което му даваме една седмица срок да прекрати поне за месец действието на тази наредба. Ако дотогава няма раздвижване, ще му поискаме оставката и ще започнем ефективни стачни действия, готовност за това има на много места", заяви пред той  пред "Труд".

Петров обясни, че преговорите по сагата със задължителните психотестове продължават от ноември миналата година. Оттогава синдикатите водят разговори с три екипа на министерството на образованието, както и със здравното министерство.

"Напрежението в цялата страна е голямо. И предупредихме министъра, че ако не се намери решение ще обявим нашите действия пред всички медии. Надяваме се да се разберем, но сме готови и на другия вариант, защото в момента няма решение и тази наредба е на изчакване. Засега има само едно писмо на образователния министър Красимир Вълчев от преди два месеца, в което се казва да не се бърза с тези прегледи", обясни Юлиян Петров.

По думите му са получавали сигнали от Русе, където учителите били посъветвани да започнат с тези тестове, защото няма време, а един такъв преглед там струвал 150 лева.

"За нас това е неприемливо и няма да го допуснем, не на последно място е комерсиален интерес", аргументира позицията си шефът на учителския синдикат.

"Оказва се че това е най-чувствителната наредба от всички в системата през последната година, защото всеки приема прегледа при психолог много лично", коментира бившият зам.-министър на образоването и настоящ директор на 119 СУ в София Диян Стаматов.

Според него е грешен моделът всички учители да се явяват на тестове и това трябва да става само при тези, за които се знае, че имат конкретни заболявания или други фактори, които биха попречили на работата им.

От синдикат "Образование" очакват в понеделник или вторник министър Николай Петров да вземе отношение по назряващия проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
28
 
! Отговори
123 преди 6 години
Разбира се, че е добре учителите да преминат определени тестове, но много махленски и просташки звучи: "Нормални ли са учителите?". Смятам, че нивото на българската журналистика удари дъното.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматкаЩо за политици ще са те тогава?D Политик се става след сделка с дявола.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" Господи, тази ужасна тирания на мнозинството!"Рей Бредбъри, "451 градуса по Фаренхайд"
12
6
 
8
 
! Отговори
Сссс преди 6 години
За шофьорите може за даскалите не може. Защо?
11
4
 
25
 
! Отговори
Ne преди 6 години
Не! Не са нормални учителите. Само не нормален ще обучава деца за 700лв
10
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както други професии ходят на психотестове, така и учителите трябва. Не може някой откачен даскал да дава насоки в живота на децата. И тия тестове не трябва да са проформа. Но в България последните години гледаме само парите и много ме съмнява за тези тестове дали ще имат ефект. Иначе кой с психични проблеми ще признае, че ги има
9
0
 
44
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Кога ще има тестове за политицитеКога ще приемат закон който да изисква чисто съдебно(криминално) минало за политициКога ще се изисква образователен ценз за политици.....
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бандитидеята ти това да важи не само за учителите а за всички българи, не е лоша, ама забравяш че НОИ няма да бъде очарована от тези нови разходи които трябва да направи.
7
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи шофьори и ред други, могат да се явяват на изследване за психологическа годност, а учителите не. Защо? В дългосрочен план един практикуващ смахнат даскал, е много по-опасен от какъвто и да е друг професионалист. Даже след навършване на четиридесет години, този тест да е на шест месеца, както прегледа на товарни автомобили над десет години. Явно като си знаят колко им е багажа,се страхуват да не хвръкнат от хранилката.
6
5
 
27
 
! Отговори
А преди 6 години
нормални ли са учениците, че такава пасмина за първи път се наблюдава в класните стаи в тая държава?
5
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Психо тестовете са просто вид медицински преглед, от това имат полза и учителите и системата на образованието ,проблема е че разходите за това медицинско обслужване трябва да се поемат от работодателя а не от работещите,При това може да се разработи доста изгоден колективен договор за тези прегледи ,не стои така въпроса с самостоятелното договаряне на преглед. А иначе учителите ще имат огромна полза ,че системата им следи здравословното състояние редовно.
4
5
 
17
 
! Отговори
сдсж преди 6 години
абе къде е да се записваме за суджук? в парламента ли , в Банкя ли?
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що да не са нормални? Всичко, което правят, го правят типичните средностатистически българи. Значи са представителна извадка на обществото.Проблемът е, че се изисква да не са нормални.
2
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимени тези дето пишат учебниците
1
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо да минат на психотест,тез къде са писали малоумната наредба!