7 млн. от държавната хазна за частни школа и забавачки

С 402 млн. лв. повече средства се планират за системата
Обновена: 26 окт 2017 08:25 | 26 окт 2017 07:40, Камелия Цветанова
21
7 млн. от държавната хазна за частни школа и забавачки
Снимка: Булфото, архив

Около 7 млн. лв. за държавно финансиране на частните училища и градини са заложени в проектобюджета на Министерството на образованието и науката (МОН). Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев след заседание на образователната комисия в парламента, цитиран от "Монитор".

Такова подпомагане ще получат само училищата, които заявят желание да получат субсидия.

Държавното финансиране за частните школа не е безусловно. Ако искат да получат субсидия от хазната, те ще трябва да осигурят безплатно обучение за 20% от децата – като това могат да бъдат ученици с изявени дарби или със специални образователни потребности.

С 402 млн. лв. повече средства се планират за системата на предучилищното и училищното образование, съобщи още Вълчев.

Освен за учителски възнаграждения и осигуровки, ще има допълнително средства за педагогически съветници, ресурсни учители и за стипендии за осмокласниците, които от тази учебна година също имат право на награди за успех.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Измислиха, как да изкарат синчетата на партията гении и да учат напълно безплатно в частно училище. А на останалите деца от частното не се дават по 400 лева на месец, каквато е държавната издръжка за дете в общинско или държавно училище. Така практикуват и във Франция и във Великобритания и в Германия. Всичко останало го плащат родителите. В крайна сметка децата в частните училища ще бъдат още по-ощетени.
17
2
 
3
 
! Отговори
[[ преди 6 години
След като работим и двамата родители, значи и детето ми заслужава да получава толкова, колкото и твоето, а места в държавните в квартала за моето дете няма, защото са заети от онези от Драгалевци и Симеоново. И какво ще направят, ще изкарат връзкарските деца гении, за да им е безплатно.
16
4
 
2
 
! Отговори
Ninja преди 6 години
До менЗа да наречеш дете хрантутник, явно си *** с пари от продадена нива или меринджеи на хранилка.Като искаш да ползваш данъците запиши си детето в държавно училище! По твоята логика и тези които плащат за частна охрана и СОТ трябва да искат дотации от държавата? Погледи се в огледалото за да се видиш колко си нещастен
15
4
 
6
 
! Отговори
Гост преди 6 години
До Men: Не коментираме темата кой и колко данъци плаща. Не ме познаваш, не коментирай тази тема! Това, че ти си записал детето си в частно училище е твое ДОБРОВОЛНО решение и никой не ти е длъжен! Ясно?! Държавата ти е дала възможност да си запишеш детето в държавно училище, ти си пожелал частното! Ами в такъв случай си плащаш, умнико! Ай сиктир!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На частните охранители на бащите и майките им да се осигури държавна субсидия.
13
8
 
2
 
! Отговори
Men преди 6 години
До ГостЩото умнико, аз плащам данъци, най-вероятно в пъти повече от теб. И една част от тия данъци отиват под формата на дотации за държавните училища, където учат и твоите децата, аз моите съм ги записал на частно. Т.Е държавно у-ще не ползвам, но ПЛАЩАМ.
12
3
 
6
 
! Отговори
Гост преди 6 години
До Men: Абе, Men, защо не дойдеш да финансираш моя частен бизнес, ама ето така, без да ползваш услугата ми или да купиш продукцията ми, а?! Плаща този, който ползва! Ясно?! Аман от ......
11
12
 
2
 
! Отговори
Men преди 6 години
До NinjaЗащото, минджа, родителите на децата в частни училища плащат и за твоя хрантутник. И после плащат таксите в частното училище.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление системата на образованието е бездънна дупка .....
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави са системата трябва де е по-гъвкава, но и да има по добър контрол.И парите да се дават срещу постижения, а не както сега- на калпак
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми тогава държавата да ми върне част от данъците, които плащам, защо аз да плащам за обучението на другите деца, а държавата не се грижи за моето дете ? С какво то е заслужило това ? Защото родителите му плащат десевтки и стотици пъти повече данък ли ? Или е лесно да се разпореждаш с чуждите пари !!Аз като плащам десетки хиляди на месец данък имам право да знам и да контролирам къде и как се харчат тези пари ! И най-вече да не отиват при разни хрантутници и прошляци.Аман от комунизъм.....
7
5
 
18
 
! Отговори
Ninja преди 6 години
Олигофрения? За държавните няма пари и децата учещи там нямят условия, а държавата дава пари за частен бизнес? След това ще санират частните училища безплатно, а в държавните ще ни събират по 400-500 лв на месец за ремонти отопление и др. Чао държавно образование ГЕРБ до гроб
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата трябва да е конкурент на частниците, а не благодетел. Лошото е, че тя се сеща за тази си функция само когато трябва да оскубе някой кокошкар.
5
6
 
23
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
80% от децата в частните са на "нашите" хора вече четвърто поколение ,а вие искате да плащат ли? -тези само взимат от 1944г та до ден днешен.20% са на Vипаджийте поп ,фолк ,плеиймейт "звезди"
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А знаете ли, че училището в горна баня където учат само деца на олигарси всъщност се води държавно и пилее пари за какво ли не? Например за развозване на учениците.
3
0
 
24
 
! Отговори
факт преди 6 години
Колкото и пари да наливат в една не реформирана система нищо няма да се получи...каца без дъно.
2
9
 
32
 
! Отговори
сигурно преди 6 години
Не трябва и стотинка да получават , Нали са частни !!Има родители които плащат по 1000 лв. на месец на пикльовците !!
1
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо държавни пари отиват за частни училища??? ОСТАВКА!