Вълчев убеден: Образованието не е разделителна линия!

Прогноза: Всеки втори млад учител напуска до 2 години
10 ное 2017 18:47, Анисия Иванова
8
Вълчев убеден: Образованието не е разделителна линия!
Снимка: МОН

Образованието не е разделителна линия в българското общество. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при откриването на конференцията "Образование 2017“, посветена на темата как високоефективните учители да бъдат привлечени и задържани в училище. Тя се организира от фондация "Заедно в час с партньорството на сдружение "Образование България 2030", съобщиха от МОН.

По думи на министъра тепърва ще изживеем шокови вълни от навлизането на дигиталния свят в живота ни. 

"Не знаем какви професии ще навлязат в света ни след 20 години. Тази година в образователната система влязоха деца, родени през 2010 година, а им преподават учители, родени през 60-те години на миналия век“, посочи той.

В последните години заради пенсионирането на много учители сме успели да стопим възрастовата разлика между учители и деца от поколение и половина на едно поколение. Средната възраст на българския учител е 50 години, съобщи Вълчев.

Половината от преподавателите, които постъпват на работа в училище, ще напуснат до 2 години, смята Нели Колева от фондация "Заедно в час". По думите ѝ едва 1 от петима, завършили специалност "Педагогика" работи тази професия.

"Учителите имат нужда от усещане, че те растат в професията, развиват се, научават нови неща. Имат нужда от адекватна подкрепа, от обучение, така че да отговарят максимално ефективно на нуждите на своите ученици. Основното е признанието, адекватността и усещането за успех. Учителите не се чувстват успешни в училище, не се чувстват, че отговарят на изискванията на своите ученици, претрупани са със странична работа, която е строго административна", каза Колева.

Заплащането на учителите трябва да се увеличи, за да имат повече млади хора мотивация на преподават, убеден е  министърът.

"Другото, което трябва да се направи, е да издигаме обществения имидж на професията, да дадем по-голяма свобода на учителите, да намалим административната работа, която е един от основните демотивиращи фактори", допълни Вълчев.

В европейските страни половината от бюджетните средства за образование са за учителски заплати, каза министър Вълчев, а намерението на правителството е за двойно увеличение на учителските възнаграждения до края на мандата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
50 преди 6 години
Ако не са частните уроци като паралелно училище,образованието да е рухнало отдавна!Какви двойни заплати-вие ще паднете след някалко месеца!Алабализми от рода на стари и млади-значи да се пенсионират без да са навършили години само и само да се назначат млади!?Не ми е ясно само къде ще работят учениците,след като няма икономика?На кого казвате работодатели-на тези айдуци дето разграбиха предприятията и ги ликвидираха ли?Това дуално си е едно ПТУ в нова опаковка.И то за дигитална икономика ли ще п
5
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Не мога да се съглася,че младите учителски кадри са демотивирани и не искат да работят като учители.Те просто не могат да си намерят работа,защото старите кадри не сдават властта.Кой е луд да се пенсионира при 1000лв заплата?
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вълчо яко смърди на невежество.
3
1
 
26
 
! Отговори
Как да не е преди 6 години
разделителна линия?Само че министърът като че ли нарочно извърта и посочва проблем, който също е важен, но за днешна България не е основен. Защото и възрастен учител, ако постоянно актуализира подготовката си, може много добре да образова децата ни.Главният проблем обаче се състои в това, че онези, които НЕ ЖЕЛАЯТ да учат, са вече 50% от първолаците. Те се вясват в училище само за да не им спрат помощите и за да вземат безплатните бонуси, предвидени за ученици от онова малцинство.
2
0
 
21
 
! Отговори
гост преди 6 години
Всички в образованието знаят, че само глупости се случват и за това сме на този хал, но всеки си мълчи и се прави , че това е о.к. Няма ли един министър, който да каже - спрете, че всичко съсипахме с тези преустройства.
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма проблеми - шефовете на съюза на българските работодатели ще решат проблема. Може би с атрактивна заплата от 300 евро и ще се бълват кадри след кадри във всички сфери, готови да работят и за под 200.