Студенти затънаха в дългове към държавата – над 2,3 млн. лева

Бъдещи икономисти, прависти и медици с най-високи заеми
Обновена: 16 ное 2017 07:04 | 16 ное 2017 07:00, Петя Славова
45
Студенти затънаха в дългове към държавата – над 2,3 млн. лева
Снимка: архив, Булфото

Задължения в размер на 2 312 321 лв. е погасила държавата на бивши или настоящи студенти, които не са платили заемите си за следване в университет. Това отчетоха от Министерството на образованието и науката (МОН). Дълговете на неизрядните кредитори обхващат периода от влизане в сила на Закона за кредитиране на студенти и докторанти през 2010 година до настоящия момент, пише "Монитор".

Причината е, че по този закон кандидат-висшистите могат да теглят заем, за да следват в университет без поръчител като гарант им се явява държавата. При случай на активирана гаранция от МОН подават сигнал до НАП, които от своя страна започват да търсят длъжниците и да събират борчовете, коментираха от образователното министерство, като уточниха, че най-вероятно задълженията ще се търсят по съдебен път.

От стартирането на програмата за студентското кредитиране до настоящия момент са отпуснати кредити в общ размер на 124 206 138. лв., а за настоящата учебна 2017-2018 година студенти и докторанти са изтеглили заеми в общ размер на 1 284 628 лв.

Някои студентски кредити са достигнали размерите на ипотечните заеми, които могат да покрият приблизително разходите за покупка на гарсониера.

 85 хил. лв. е най-високата сума за следване в университет изтеглена у нас. От образователното министерство обясниха, че до такъв заем са прибягвали студенти от медицинските университети и Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Най-голям брой кредити са отпуснати на студенти, които се обучават в специалности от следните професионални направления: "Икономика", "Администрация и управление", "Медицина", "Архитектура, строителство и геодезия", "Право", "Сигурност и отбрана", "Комуникационна и компютърна техника" , "Информатика и компютърни науки". Най-честите кредитополучатели пък са студентите от Нов български университет, Софийски университет "Свети Климент Охридски", Варненски свободен университет, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", УНСС и Бургаския свободен университет.

 Условията за отпускане на заем за висше у нас са доста по-различни от тези за другите вземания. За разлика от масовите кредити, при които са необходими по двама поръчители, при студентските кредити гарант се явява държавата.

През следващата година тя ще гарантира студентски заеми в размер до 50 млн. лв. Средствата ще бъдат предвидени в закона за държавния бюджет за следващата година. Годишната лихва върху студентските кредити е сравнително ниска - 7 на сто. Друго предимство е, че длъжникът има право да изплаща кредита десет години след завършването си. Право на студентски кредит обаче имат само младежите до 35 години, обучаващи се в редовно обучение.

Задочниците също да имат право да получават кредити за следване на висше образование или записване на докторантура. За такава промяна в Закона за кредитиране на студенти и докторанти настояват от Националното представителство на студентските съвети (НПСС), разказа нейният председател Яна Вангелова. От организацията настояват още и за намаляване на лихвата върху заемите, която е 7%.

Тя добави, че някои банки са направили стъпка в тази посока и я смъкнали до 6,5%, но това не било никак достатъчно. От НПСС искат още и да се създаде възможност за опрощаване на кредита за студентки, родили две деца по време на следването си.

Предложения за промени в закона, уреждащ студентските кредити, има и от страна на Асоциацията на банките в България, НАП и от представители на Докторантския съвет, като предстоят да бъдат обсъдени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
18
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
Нашите студенти са доста далеч по заеми от американските -там се изчисляват с милиарди невъзвращаеми студенски кредити и Там АКО не си се хванал на работа до 5 години (май тъй беше ,но може и да греша с годините ) то ти се опрощава дълга за сметка на ПЕЧАТНА МАШИНА ЗА ДОЛЛАРИ .)
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са 2 млн , като голяма част от тях ще бъдат платени, до няколко години ще се обменя всякаква банкова инфо в целия ЕС и просто един слънчев ден ще ти дръпнат от германската заплата за погасяване на студентския заем.
17
7
 
2
 
! Отговори
Joko преди 6 години
До ПопокопоПОП-ко ли си ПОПО-копо ли си не знам, но НАУЧИ ПРАВОПИСА....
16
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Я ГледайАко не си ял от 6 дена, ще предпочетеш заема ...
15
2
 
40
 
! Отговори
Попокопо преди 6 години
7% лихва, била ниска ? Това не е частният сектор. В Дания, лихвата на студентския ми кредит бе 4% и започва да тече, едва СЛЕД завършването ми. Но не ми трябваше, защото минималната заплата не ме обрича на гладна смърт, а условията и размерите на стипендиите бяха адекватни, за разлика от тези в родината. И не, не ми пробутвате "ама хората работели". Бях на 18, когато се преместих, какво да съм работел ...
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХафенПич, сериозно ли ... ?
13
19
 
6
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 5Нали комунистите искахте БЕЗПЛАТНО образование!? Този закон е измислен от вас комунистите, за вас. Няма нормална държава, в която заемите да нямат поръчители и гарант да е само държавата. Безплатен обяд няма никъде, дори и в вашият "велик" комунизъм. При комунизма, децата плащат нашите бакии. Няма такова жЮвотно!
12
5
 
26
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
Като чуя социална политика и откачам! Не знам защо?
11
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са под 2% невърнати заеми - едва ли има кредитираща институция в България, която да се похвали с такава събираемост!
10
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Беше ясно че така ще стане. Балъците взимат без да мислят. Но явно това е измислено, за да се облажат някои банки-те все пак си връщат парите от държавата, а тя ще пие една студена вода. Щяла да си търси парите по съдебен ред , хаха. Ако тарикатите са в чужбина или просто нямат нищо на свое име , то просто ще изтече давността на задължението им и готово
9
5
 
29
 
! Отговори
Я гледай преди 6 години
Бая мишлета са попаднали в капана.Умирай, но заем не вземай.
8
4
 
20
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Я виж ти ,мислех си ,че балонът се надува ,а той вече бил готов да се пръсне.
7
2
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Я виж ти ,мислех си ,че балонът се надува ,а той вече бил готов да се пръсне.
6
12
 
28
 
! Отговори
. преди 6 години
Да се опростят. Не може така наречената държава да строи през 3-4 години къщи на така наречените "роми" (изкуствен, грешен термин, налаган със севернокорейска цензура от политици и медии като сфес.бг) , а да няма да помогне на младите хора, които искат да учат. Образованието либе по важно или хелектурата, отговора знаете и сами.
5
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нещо за 16 милиардния заем на Суджук Паша и Ушев Цецо Шестака?
4
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хехе ми нали членовете на ГЕРБ трябва да се хранят, айде честито! Банките ги държат гербери ,вие си го избрахте сега ще мълчите и че плащате лихвите . Тия банки не работят без пари ,безплатен обяд в капиталистическият свят няма!Мамона е бога на всички боогове дори и над Исус ,Алах и Буда .... Мунуси или плюсове все едно кво ще слагатем, истината една и съща.
3
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
85 бона за следване??? Голямо следване е било.
2
5
 
55
 
! Отговори
pipo преди 6 години
Супер яката схема - тегля 80 бона, завършвам и бягам в чужбина. Държавата ми връща заема и пие една студена вода, защото съм гол като пушка.
1
1
 
26
 
! Отговори
да видиш ти преди 6 години
към държават ХАХАХААААААААААААААААААААААААА