И учениците в частните школа - с право на стипендии

Право да ги вземат ще имат още и учещите в дуална форма
8
И учениците в частните школа - с право на стипендии
Снимка: архив, Ройтерс

Учениците, обучаващи се в частните училища, ще имат равна възможност с тези от държавните и общинските училища да получават стипендии. Средствата за тях ще бъдат предоставяни чрез бюджетите на общините, реши правителството.

С постановлението е предвидено да получават стипендии и учениците в дуална система на обучение.

Дава се равна възможност и на ученици със специални образователни потребности, които са завършили VII клас с удостоверение и са продължили обучението си в класовете от първи гимназиален етап, също да получават стипендии.

Възможността учениците-чужденци да получават стипендии се запазва, като се дава право и на търсещи или получили международна закрила в страната или получили право на дългосрочно или продължително пребиваване в нея също да получават стипендии.

Учениците с трайни увреждания и учениците без родители или с един родител, които получават стипендия поради тези обстоятелства, ще имат право да бъдат стимулирани и при постигнати образователни резултати. В случай на класиране и за тази стипендия, те ще имат право да получават и 50% от стойността ѝ.

Предвид целогодишното пребиваване (включително и през периода на ваканциите) и откъсването им от семейната среда за учениците, настанени във възпитателните училища-интернати и в социално-педагогическите интернати, е предвидено да получават за лични нужди по 33 лв. месечно на ученик по аналогия с джобните разходи, които се полагат на децата, настанени в специализираните институции за деца.

Актуализирана е горната граница на месечните стипендии от 50 на 60 лв., като по този начин училищата ще могат да определят месечните стипендии в диапазона от 21 лв. до 60 лева.

За осигуряване на стипендии на учениците от VIII клас на общинските училища през 2017 г. правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините в размер на 1 280 020 лева.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
3
 
! Отговори
Полу Идиот преди 11 месеца
До ,doel

Докато имаме мислене от тип комунизъм "частника", тази държава няма да се оправи. Едно време Мойсей е водил цяло поколение на път в пустинята, за да забравят робството. Май ще трябва и на нас нещо подобно да забравим комунизма....
7
0
 
3
 
! Отговори
Ниж преди 11 месеца
До Полу ***
не съм съгласен учителите не са така благослонни да получават същото като и разхайтените връзкари на мама и тати .И това да се толерира от депутатите не е редно.Точно те са облагодетелствани да ли са стигнали точно до това щом са решили да карат по тънката лaйсна
6
2
 
2
 
! Отговори
,doel преди 11 месеца
До Полу ***

пълен
5
2
 
6
 
! Отговори
,doel преди 11 месеца
часника насита няма
4
13
 
3
 
! Отговори
Полу Идиот преди 11 месеца
С безобразното ни образование време беше някой да обърне внимание и на частните училища, които малко по малко придърпват най добрите ученици. И не си мислете, че частни значи скъпи. И те се стараят да дават стипендии и безплатно обучение на най-добрите. Време е да престанем да делим децата. Без значение къде са всички плащаме данъци. И е нормално частните и държавните училища да са равнопоставени. Но тъй като частните са напред по всички класации почна да не се харесва и троловете се обаждат!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Думи немам
2
3
 
14
 
! Отговори
ТОВА Е "ИЗТОЧВА преди 11 месеца
ЧАСТНИТЕ УЧИЛИЩА ---ТРЯБВА ДА СА НА САМОИЗДРЪЖКА!
НЕ МОЖЕ ВСИЧКИ ---ДА СА НА ДЪРЖАВНАТА СОФРА!
ТАКА---СЕ ИЗТОЧВА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ----ЗА ЧАСТНИ ЦЕЛИ И ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА!!!
ЧИСТА КОРУПЦИЯ ---"ДЪРЖАВНО ОСИГУРЕНА"
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хайде да се погрижим за частната охрана на родителите им. Те не ползват МВР и трябва да получават държавна субсидия. Те също са граждани на България.