Образованието приоритет! СУ получи 10 млн. за ремонти

Министрите заседаваха в обновената зала 3 на НДК
Обновена: 10 яну 2018 16:15 | 10 яну 2018 16:00, Веселина Йорданова
114
Образованието приоритет! СУ получи 10 млн. за ремонти
Снимка: БТА

Правителството отпусна 10 млн. лв. и нова сграда на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Решението за това бе взето на днешното заседание на Министерския съвет, което се проведе в Зала 3 на НДК. От утре тя ще се ползва за събитията от европредседателството ни.

Министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че 9 млн. лева ще бъдат използвани за поддръжка и модернизиране на сградата на университета. Той посочи, че по-голяма част от сградите, които ползват различните факултети на ВУЗ-а, са паметници на културата, които формират архитектурния облик на София.

Останалият милион от отпуснатите средства ще бъдат използван за въвеждането на единна информационна система, която да поддържа всички процеси във висшето училище, и за придобиването на активи.

Премиерът Бойко Борисов припомни, че правителството е поело ангажимент за подпомагане на научните изследвания и библиотеката в университета.

Висшето училище ще получи и бившата сграда на Професионалната гимназия по облекло на софийския булевард "Черни връх", която да се използва за обучението на студентите от Медицинския факултет.

Ректорът на СУ Анастас Герджиков коментира, че България може да постигне по-голям икономически растеж чрез образование и наука. Да използваме този момент да поставим основите на магистралата на духа, цитира Герджиков думи на премиера преди време, с които Бойко Борисов обясни, че образованието е приоритет за правителството.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не говорим за фалшивите класация, които поставят фалшивия НБУ преди много по-добри университети.
12
0
 
0
 
! Отговори
annybody преди 6 години
До за СУКои са тези университет - моля Ви да ми подскажете, напролет детето ми е абитуриент.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПУ е много добър университет, завършил съм ПУ и не мисля, че отстъпвам по знания на завършилите прехваления СУ.СУ лежи на стара слава.Колко пъти да ви го повтарям?Като знам какви хора завършиха СУ................голяма трагедия.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добрите университети ще ги познаете по трудността на магистърските програми .. В Пловдивския университет магистърските програми са все едно на ниво втора бакалавърска .. техникумско ниво.. Вижте им програмите и на ФМИ и на Физическия Пловдив. да се смееш ли да плачеш ли , има слабо токови хора дека си мислят че са завършили магистърска степен..
9
1
 
1
 
! Отговори
Владимир Йосифов преди 6 години
Ехо!А, къде ще бъде Професионалната гимназия по облекло ????Тях куячита ги яли ?Какъв е коментара на кмета на Район Лозенец ??????
8
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия рейтинги и класации на университетите в България са пълна пародия, там зависи кой университет колко силно лоби има в Националната агенцията за оценка и акредитация (НАОА).
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СУ лежи на стара слава.Колко пъти да ви го казвам?СУ има голяма конкуренция, но конкуренцията е полезно нещо, тя е в основата на капитализма , нали?Пловдивският университет между другото си е много добър университет, в ПУ математическият, физическият и химическият факултет са на много добро ниво.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като чуя, че нещо е приоритет, лошо ми става. Сегашните управляващи вече 8 г са на власт, трети мандат и все повтарят, че магистрала Хемус им е приоритет. А магистрала няма... Представям си ако не беше приоритет...
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СУ е добър защото остана консервативен .. В ПУ Физическия факултет - специалност инж.физика - математиката е намалена до критично ниво и са вкарани разни социологии , икономики и психологии в учебния план , с цел да превъзпитават студентите да ги правят гейове.. В СУ във Физическия няма никаква икономика и социология..
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново 10 милиона за кражби (от строителни дейности) и безсмислени информационни системи. Университетът е затънал в бюрокрация, мошеничество (неплащане на сметки) и псевдодейност (от която падат милиони за чиновниците)
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимени Да питаш при Станишев , СУ и БАН имаха бюджет с 20мл. повече после дойде Дянков намали бюджетите и от 2009г. Бюджетите не са мърдали нагоре само надолу
2
6
 
4
 
! Отговори
за СУ преди 6 години
СУ лежи на стара слава.В България има поне 10 университета, по-добри от прехваления СУ.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А да попитам когато Сергей Станишев беше премиер, колко милиона получиха университетите и БАН ?