Ученик с необразован родител - повече пари за училището

Така държавата мотивира преподавателите да работят
24 яну 2018 12:15, Петя Славова
38

Училищата, в които се обучават деца на родители с ниско образование, ще получават повече пари от бюджета. Средствата ще могат да се използват за увеличение на заплатите на персонала или за бонуси към възнагражденията.

Също така те може да отиват и за преподавателите, които са включени в екипите за връщане на отпаднали ученици в клас, за заплата на социален работник, на помощник на учителя в проблемните паралелки, или за допълнителни часове по български, ако за голям процент от децата този език не е майчин.

Целта е по този начин преподавателите да бъдат по-мотивирани да работят с тези деца и да се направи опит да се намали броят на отпадащите ученици.

"Добрата икономическа база винаги е предпоставка за по-качествена услуга, по-качествено образование или по-качествено здравеопазване. Не винаги обаче това се отнася за грамотността", посочи в студиото на "България сутрин" журналистът Нора Стоичкова.

Тя допълни още, че по този начин ще бъдат разрешени някои материални проблеми, но имайки предвид факта, че обазователната система в България е недофинансирана, насочвайки средства към места, които имат нужда, на практика ще се финансира образование там, където дори няма база то да разцъфти и да се развие.

"Тези, които имат нужда от обгрижване са децата на родителите, които имат достатъчно висок образователен ценз, защото много често, грижейки се за всякакви малцинства, ние изпускаме главното - масата от децата, които учат в училища в окаяно състояние", категорична беше Нора Стоичкова.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Мирослава Кортенска пък уточни, че в страната ни твърде голяма част от децата не посещават училище и след положени огромни усилия само 20 хил. от тях са били върнати.

"На фона на огромната неграмотност и социалната бедност, тези мерки ще спомогнат за нормализирането на образователната ни среда. Няма как да има образовани хора, ако средата е неграмотна", каза още Мирослава Кортенска.

Промените в наредбата за финансиране на училищата и детските градини предвиждат повече средства да има и за училищата в отдалечени общини в региони като Северозапада, Родопите, Странджа-Сакар, както и за такива в малки погранични райони.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
31
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 6 години
НЯМА ДРУГА СТРАНА В СВЕТА, КЪДЕТО ТОЛЕРИРАТ ТЪПИТЕ И ПРЕСТЪПНИЦИТЕ. ХАЙДЕ, СТИГА ЖЕЧЕ.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-малко пари за училището на родителя.
13
0
 
37
 
! Отговори
българина преди 6 години
Ци аните са дошли от индия от 4 та най долна каста шудра, в превод недосегаемите, което дефакто е неинтегрируемите. Изгонили са ги от там точнонза това, което цяла европа знаем, безделници и бандити, които не стават за нищо освен за тор.. А ние ще харчим пари да произвеждаме още този нискокачествен тор
12
0
 
40
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Недосегаемите имат куп привилегии, но нито едно задължение, още колко ще търпим това?
11
1
 
8
 
! Отговори
В това време ни осве преди 6 години
как от 1-ви ноември тази година гражданЯ и администрация вече ще си хортуват само и единствено по имейла. Вярно, че в някои държави (визирам Дания) тази практика вече е факт и "няма не искам, няма недей" - всички граждани са задължени, има отложено изпълнение до 3 години само за най-възрастните. Друг въпрос е, че изцяло тя се осигурява и поддържа от държавата, а и за датчаните не е проблем да си купят РС.И тъй като съм нашенче, подозирам как идеята е само предтекст за поредна врътка с едни пари
10
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата не мотивира учителите да работят а да си сменят професията. Или въобще ще откажат хората да учат за учители. За такава работа и 1000 лева е малко!!!
9
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още подарени пари за австралопитеците!
8
3
 
19
 
! Отговори
смг преди 6 години
А, пък в СМГ СТАТИСТИКАТА показва, че са приети следните ученици през последните 10 год.67.6% ученици плащали за частни уроци в СМГ2.40% ученици, които един или двма родители са учители20.0% ученици плащали за частни уроци на учители, които преподават в СМГ, 10.0% ученици плащали за частни уроци на учители , които има приятели-учители, работещи в СМГ.
7
0
 
13
 
! Отговори
Сериозно преди 6 години
WTF...?!?!!?
6
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Така държавата мотивира преподавателите да работят" - Или пък мотивира да се създават повече необразовани родители!
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то в бъдеще само такива ще има в училище,стига сте ги стимулирали вече де!! Заради вас управляващите няма да остане персонал да работи в училищата и детските градини. Не стига че заплатите малки ама и с такива да работиш. Никой няма да иска
4
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даже предлагам, ако "родителя" е и безработен и никога през живота си не е свършил за 5ст. работа, да позлатяват училището.Баси тъпите ***.оти!
3
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако необразованият родител работи, нека в извънработното си време да отработи сумата, която ще струва допълнителната работа на педагозите с неговите деца!Стига вече дундуркане, глезене и толериране на безотговорни хитреци!
2
1
 
41
 
! Отговори
По-ефикасно решение преди 6 години
Вместо да се къса от бюджета награда за това, че някой някога е решил да не ходи на училище, но после е създал бол деца, не е ли по-справедливо първо да изчислим колко ще струва допълнителната работа с децата на такъв герой, а после законът да принуди този герой да плати от джоба си тези допълнителни разходи?В повечето случаи необразованите родители предпочитат да не работят и разчитат на детски надбавки и помощи. ДА ГИ НАКАРАМЕ ДА РАБОТЯТ, а не вечно да лежат на гърба на данъкоплатеца!
1
0
 
17
 
! Отговори
Офтца преди 6 години
:))))))бееееее