Камерата в клас: Воайорство, маскирано като страх

До 8 години 40% от учителите у нас ще излязат в пенсия
18 фев 2018 12:49, Надежда Бочева
79
Камерата в клас: Воайорство, маскирано като страх
Снимка: архив Reuters

40% от българските учители предстои да излязат в пенсионна възраст през следващите 8 години и това ще доведе до сериозен дефицит. Това каза пред БНР заместник-министърът на образованието Деница Сачева.

Затова според нея е необходимо повече млади хора да бъдат привлечени към професията на учителя. "Да се обърнем към учениците, които сега са на 15-16 години и да им кажем, че професията на учителя предстои да бъде много по-добре платена, с много по-добри условия на труд в рамките на следващите няколко години и е професия, за която ще има голямо търсене", каза заместник-министърът.

Още по темата

На среща с родителски организации се е стигнало до консенсус, че видеонаблюдението в училищата и класните стаи може да бъде и много опасно за децата.

"Ежедневно сме свидетели на насилие и агресия дори в обичайните си човешки отношения. Поели сме ангажимент да разработваме антистресова програма за учителите в детските градини и училищата", обясни тя.

В краткосрочен план образователните институции ще проведат заседание на педагогическите съвети с цел всяка една институция да предприеме конкретни мерки в това отношение. "Трябва да си даваме ясна сметка, че без доброто взаимодействие между родители и учители всичко това, което искаме да постигнем, няма да може да бъде реалност", смята Деница Сачева.

Тя уточни, че Министерството на образованието работи за подобряването на работната среда на учителите. "За първи път се говори за двойно увеличение на заплатите на учителите. Това е една от много съществените мерки, които трябва да бъдат взети. Говорим за инвестиции повече от 600 млн. лв. в образователна инфраструктура, които, въпреки мащаба на това число, ще бъдат недостатъчни за всички нужди".

"Трябва да си даваме сметка в какво време живеем. Разбира се, в това време имаме много повече стрес, много повече конкуренция, динамика на информацията, сериозни проблеми в семействата.

В България има сериозен проблем с деца, чиито родители са в конфликт, деца на родители емигранти. Всички тези проблеми в най-голяма степен рефлектират именно в училището и като общество трябва да си даваме сметка, че очакваме от учителя да бъде свръхчовек и да компенсира всички тези дефицити", допълни тя.

Учителят по литература от 105 СОУ "Атанас Далчев" Николай Милчев смята, че видеонаблюдението е част от силно преувеличаване и фетиш към технологиите.

"Не знам защо в 21 век си помислихме, че технологията може да реши всичко. Слагането на камери в училище довежда до онзи абсурд, в който доверието се превръща в нещо като книга на Оруел. Чувал съм, че в училища е издигнат девиза "Не на аналоговите учители в дигиталния свят". Това е смразяващо! Камерата не е действителност, те я воайорство, маскирано като страх. Прекрачва се много важна граница", смята той.

Увеличението на заплатите е един лост, но той въобще не е достатъчен, смята още Милчев.

"В училище след време ще влязат такива учители, каквито условия и мотивация се създадат от държавата, за да стане настина престижна тази професия. Дайте права и самочувствие на учителите, защитете ги", призова преподавателят.

Още актуални новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
6
 
20
 
! Отговори
запознат преди 6 години
Учителите са подложени на двойна преса. От една страна са родителите, а от друга директорите, които превърнаха училищата във феодални владения. Знаят, че са несменяеми и правят каквото решат. Буквално тормозят колегите си. Държат се лошо, крещят им без причина, създават огромно напрежение, издевателстват. Ако в класа има провинение, не искат да се дава гласност. Страхуват се от проверки. Колегите не издържат на това издевателство.Давам пример. Шумен-най-голямото основно училище. Страшно е.
46
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
млади хора, не ставайте учители в държава в която бодигардовете са на почит, завършетевисше образование, но отидете да станете учители-по химия, физика, биология,математика и др. и др. в нормални държави.Този народ наречен български няма умствен потенциал даоцени тежестта, високата квалификация на учителя, това че 45 минути на час работи с по 30 човека.Не се хабете за тоя уродливо мислещ народ, разбира се не всички от него.
45
0
 
13
 
! Отговори
тиквочага преди 6 години
компири компири и офси.... и аз не съм завършил даскало ама вижте ***, юбавец, папата и мама меркел ше се избият да ме гушкат.
44
7
 
20
 
! Отговори
ДО 40 преди 6 години
ТИ СИ ТИПИЧЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ТЪПИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД, КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ОЦЕНИ ЧЕ ТРУДА НА УЧИТЕЛЯ Е ТЕЖЪК, С 30 ДЕЦА В ЧАС, предаване на уроци, изпитване.А пенсия - 1/3 от тая на полицая.Затова българите след 10 години няма да имате учители и ще сте още по-*** и прости като народ, ще станете слуги на народи, които ценят учи-телският труд.Така ви се пада, щото сте *** и елементарни.
43
6
 
6
 
! Отговори
ДО 40 преди 6 години
ТИ СИ ТИПИЧЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ТЪПИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД, КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ОЦЕНИ ЧЕ ТРУДА НА УЧИТЕЛЯ Е ТЕЖЪК, С 30 ДЕЦА В ЧАС, предаване на уроци, изпитване.А пенсия - 1/3 от тая на полицая.Затова българите след 10 години няма да имате учители и ще сте още по-*** и прости като народ, ще станете слуги на народи, които ценят учи-телският труд.Така ви се пада, щото сте *** и елементарни.
42
7
 
3
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Не че съм против увеличението на заплатите , но не мисля че е решение на проблема
41
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой печели от войната между родители и учители? Колко спокойно и щастливо щеше да бъде, ако всички спазваха правилата, ако всички спазваха задълженията си, ако всички уважаваха правата - собствените и на другите. Семействата, в които няма разбирателство, произвеждат проблемни деца. Изключенията потвърждават правилото.Войната между родителите и учителите ще произведе проблемно бъдеще. Ще страдаме всички. Вече страдаме, но ще стане и по-лошо. И големият губещ ще бъде семейството!
40
10
 
8
 
! Отговори
Неа преди 6 години
То и аз не искам да ми снимат детето , а да работят психично здрави и уравновесени хора , но уви ...
39
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НеаОнзи ден една учителка в ДГ ми каза , че 20% от родителите не са съгласни да се снимат децата им . Някакъв коментар ?................80% DАз също съм против.
38
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те се "узлобяват " на родителите, то е явно това но и родителите зе озлобяват на куневките. Един ден ще хвърчат и НПОта и куневки и ексхибиционисти, и гербери и *** мааам.....
37
12
 
14
 
! Отговори
Просто родител преди 6 години
Да, все още, но много рядко, се намират учители с призвание. Но тези "непризваните" са болшинство. Жалки са защото са злобни и до голяма степен мързеливи. За неграмотност да не говорим. Есента една позната влезе да учи педагогика в университета в Благоевград сигурно от четвърто класиране. А в същото време е и възпитател в начален курс в едно обединено училище. Елате да я видите как в междучасията пуши заедно с учениците. Но ... това е бъдещето. И затова ще се "Узлобяваме" ние родителите.
36
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е за това ги бият и пребиват хората. И пак ще продължават. Защото имате из.в.е.г.и. за учители. .
35
2
 
22
 
! Отговори
ЖороПърви преди 6 години
37 деца в детска група, нулеви инвестиции в материална база в професионалните гимназии след 1989, липса на съоръжения за спорт в училище- това са много по-големи проблеми за обществото от един шамар в Бургас!
34
5
 
6
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Онзи ден една учителка в ДГ ми каза , че 20% от родителите не са съгласни да се снимат децата им . Някакъв коментар ?
33
7
 
18
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Учителя се е снимал гол , но не е показвал снимките на децата , а са стигнали до тях по друг път и от 3-то лице . Така че това което човек прави в личния си живот не бива да ви касае чак толкова много . Все пак въпросния господин в училището е в ролята си на директор , а в личния си живот може да бъде какъвто прецени .
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не може да се отрече, че социалните инженери успяха да превърнат представата за учителя в облъскващо чудавище. Само, който не е искал, той не го е видял.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМалкото ми дете е в предучилщна група. Вечер, като пуснем новини или слушаме радио в колата докато се прибираме, ми казва, че госпожите днес това са го гледали/слушали и са си говорили пред тях потемата===============А защо си мислите че пускайки новини на дете си, не му вредите. Я какви нещо се говори там?Не само пушенето е вредно, не ги оправдавам, но като им сложат камери ще пушат в двора..
30
16
 
10
 
! Отговори
псевдоучители преди 6 години
Представяте ли си какви учителки учат децата ви ! Директора им се снимал чистогол, по .... и снимката му се размандрва по деца и сайтове. Учителките на кунева вместо да излязат да протестират както протестират за заплатките си, излязоха да го защитават. Гол календар щели да правят в негова защита. И тази из.м.е.т се нарича учители ?
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сегашните деца нямат никакъв респект и държане към учителя, та каквото и да сложите тази професия бавно си отива.
28
3
 
12
 
! Отговори
До учител преди 6 години
И на какво учиш децата от толкова години? Да пишат "Узлобихте"?