Държавата не подпомага студенти, а иска да печели от тях. Защо?

Бедни работят, за да финансират образованието си, коментира депутат
29 мар 2018 21:17, Петя Славова
17
Държавата не подпомага студенти, а иска да печели от тях. Защо?
Снимка: архив, Булфото

Парламентът отхвърли предложението на БСП за законови поправки за по-ниски лихви на студентските кредити. Промените целяха да бъдат намалени лихвите на гарантираните от държавата студентски кредити. Вносителите предложиха фиксираната лихва да бъде 3,5% вместо сегашната от 7%. Отхвърлено бе и предложението студентите задочно и дистанционно обучение да имат право да теглят преференциални кредити.

Според народния представител от БСП Ирена Анастасова държавата не прави абсолютно никакви усилия да задържи студентите и докторантите в страната, а се грижи повече за благосъстоянието на банките.

"Не е редно от студентите да се печели. Към момента 4-5 банки предлагат такива студентски кредити с лихва от 7%. Взехме предвид всички становища и предложихме лихвата да стане 3,5%, но дори мнението на Министерството на образованието е негативно", уточни депутатът от БСП в "Денят ON AIR".

По думите ѝ има бедни студенти, които работят, за да финансират образованието си.

"В парламента при обсъждането на това предложение партиите не казаха категорично "не". Просто изразиха мнение, че на този момент ще се въздържат, че сега не го подкрепят.

Даже се предложи промените да се обсъдят юни месец. Дали пък не го подкрепиха, защото е наше предложение? Ако е така, ще е жалко", подчерта Анастасова пред Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
6
 
! Отговори
Бучински преди 6 години
Петя, български????Държавата не подпомага студенти, а иска да печели от тях. Защо?ЗАЩО Държавата не подпомага НА студентиТЕ. , а иска да печели от тях. Петя, български
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Andreshko 11Много беше качествено образованието по времето на Тато особено за отрочетата на активните "борци" против "фашизма" и капитализма. Надписваха се оценки и се ползваха връзки да може "пиленцето" да влезне. А в повечето случаи пиленцата "божий" бяха от природно глупавички та нагоре! И сега им се възхиштаваме на делата им в парламенто! Има много малко изключения които се броят на пръсти!
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До AndreshkoТаксите в Холандия са 1500евро.. Съвсем Евтино в СУ има такси по 3000лв. за някои магистърски програми.
13
2
 
12
 
! Отговори
67 преди 6 години
Обрекохме пенсионерите на бедност,майките все ревът за повече детски ама няма да ги огрее,90% от работещите работят за без пари,студентите не са ни приоритет,изгонихме младите в чужбина,затрихме икономиката,на път сме да нямаме лекари и учители,народа яде европейски и български б-о-к-лу-ци и боледува хронично,олигарсите стават по-богати а цените все така високи.Но всичко е точно.Ако искате тази политика да продължи и през следващите 5 г.гласувайте за ГЕРБ в интегралната бюлетина на избори 2019.
12
5
 
5
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
До # 5 Браво,че дете ти са го приели в Хонландия,но си стягай гърбината,защото цялото му образование ще излезе около 160 хиляди евро.
11
7
 
7
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
При тъй наречения "тоталитарен режим завърших висше образование,като съм дал пари само за учебници,а при сегашната "демокрация" ще плащате и кожите ще ви съдерат...и образованието ви пак ще е калпаво,защото съсипаха всичко "тоталитарно".
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се радвай , вероятността детето ти да завърши в Холандия е малка ..
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви бедни студенти на телефоните взимат 1300-1800лв. Взимат повече от родителите си
8
0
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 6 години
Добро предложение правиш, но е нужна една корекция. У нас могат да бъдат селектирани добри преподаватели с актуални знания. Висшите ни училища да останат 8, най-много 10 на брой, както препоръчват от чуждестранни компетентни среди. В тези ВУЗ-ове да се влиза само след сериозни приемни изпити, с висок бал.Който има общ успех поне (4.50) и поеме ангажимент 10 години да работи в България, да бъде освободен от такси и да получава добра стипендия.Но при нашенската корупция,как да осъществим това?
7
0
 
12
 
! Отговори
Десен преди 6 години
Първо трябва да се гласува дефиниция на понятието "беден студент", някакъв праг да се приеме.След това да се гласува тези студенти, ако са с общ успех минимум мн.добър (5), да бъдат освободени от задължението да плащат такси. За първокурсниците да важи общият успех от дипломата им.Да се обсъди размерът на стипендиите на бедните студенти, но задължително да бъде обвързан с успеха.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво ще учи детето ти в Холандия - икономика и бизнес , че е най-лесно..
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Току-що се обадиха, че приемат детето ми за студент в Холандия. Пък нека НС да продължава да изпълнява поръчки на ненаяли се монополисти.
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази година завършвам , в ТУ работя и успях да спестя 30хи. лв.
3
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото са неграмотни, колкото футболистите са футболисти толкова и висшистите са висшисти, образованието e отпреди 40 год. Всички университети трябва да бъдат закрити и също БАН трябва да се закрие това е цялата истина. Ходих на курсове научих Perl само за 21 дена сега взимам 3 бона.
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Студенти по какво?
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давам обществена поръчка за тунел, трябва да се сменят лампите на тунела трябва да се монтират 105 лампи които струват по 80лв парчето, трябва да се демонтира старата конструкция която е от желязо и тежи 90 тона, може да си продадете желязото в надин парите естествено са за вас.ОТПУСКАМЕ ЗА ПРОЕКТА 390 000ЛВ , който е съгласен да подава ДОКУМЕНТИ. НА ГЕРБ. КОМ