Вълчев: До месец ще има е-учебници от 1 до 7 клас

София, Варна и Бургас ще обучават туристически кадри
3 апр 2018 13:43, Анисия Иванова
6
Вълчев: До месец ще има е-учебници от 1 до 7 клас
Снимка: БТА

През следващите години приемът в професионално направление "Туризъм" ще бъде концентриран основно в колежите във Варна, Бургас и София, те ще станат центрове за обучение по тези специалности, каза днес във Варна министърът на образованието Красимир Вълчев. Той допълни, че браншът изпитва нужда по-скоро от кадри със средно професионално, а не с висше образование.

Министърът допълни, че най-вероятно утре Министерският съвет ще одобри промени в постановлението за финансиране на безвъзмездното ползване на учебници и учебни помагала от 1 до 7 клас. Това е електронен вариант на учебника с идентично съдържание на книжния. Гласуването ще реализира практически идеята за електронни варианти на учебниците, като по думите на Вълчев до един месец по-голяма част от издателствата ще осигурят такива. Възможно е това да стане и по-рано, добави той

За въвеждането на едносменен режим на обучение в училищата министърът посочи, че по-сериозни пречки има в големите общини, като най-тежко е положението в София и Варна. Той уточни, че предстои да бъдат разработени индивидуални планове за големите градове в какви срокове ще изпълнят изискването децата да не учат на смени.

Вълчев припомни, че е променен моделът за финансиране на училищата, като са вкарани допълнителни стандарти, за да се създадат по-добри условия за работа на по-малките и отдалечени от големите градове учебни заведения.

Допълнителни пари ще получават и образователните институции с концентрация на деца от уязвими групи, които са около 900 на брой, допълни Вълчев, цитиран от БТА.

Във Варна днес министърът на образованието бе гост на официалното откриване на реновираната нова сграда на Колежа по туризъм към Икономическия университет в града. В него се обучават 700 студенти годишно. В своята 55-годишна история Колежът е подготвил близо 10 000 специалисти в редовна и 35 000 в задочна форма на обучение.

Следобяд министър Вълчев ще се срещне с ръководството и студенти от Медицинския университет във Варна.
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
8
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Да редуцират материала,а не друго.Синът ми е 6 клас и в момента учи материал който преди 5-6 г.се е преподавал в 9 клас.Учат излишни неща и за няма време за затвърждаване.Убиха каквото и да е желание на децата.Ама нали не им трябват умни хора,а такива които лесно да управляват.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А по селата вече няма български деца ученици!Иначе има ученици,ама те са някакви други вери.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В новите учебници колко хайдути ще отпаднат и робство ще има ли или ще е вече приятелство? Дайте списъка на америка срещу България и Диванета, пардон Дианета, с исканията за промени?!
3
3
 
3
 
! Отговори
Коце кмета преди 2 години
Ама много ми е чудно какво ли ще е това животно е-учебник по герберастки? Да позная ли, че това ще е един пдф файл (в най-добрия случай), който не съдържа никакви екстри, дори хипервръзки? Защото аз под е-учебник разбирам 10 инчов четец с е-инк екран, на който се зареждат учебници по избор, които са интерактивни, с хипервръзки и звук (видео засега не се гледа добре на е-инк). Ама за тая работа трябват парички, а къде по-добре е тия парички да се откраднат...
2
2
 
0
 
! Отговори
do 1 преди 2 години
До Анонимен

ку-ку?
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както е тръгнало в София по-скоро ще минат на три смени отколкото на една.