Св. Георги да помолим... Да ни каже чий празник е Гергьовден, 6 май?

Съдържание в учебник по литература разгневи родители
Обновена: 8 май 2018 15:38 | 8 май 2018 14:45, Екип на Dnes.bg
101
 

Така! Това е учебникът за пети клас на сина ми. Питам го аз вчера какво знае за Гергьовден и отрочето ми казва, че било...

Posted by Elena Guncheva on Sunday, 6 May 2018

Текст в учебник по литература за пети клас възмути родители в социалните мрежи. Майка на петокласник сподели в социалната мрежа снимка от изданието, но без да уточнява кои са авторите на учебника.

Постът Елена Гунчева допълва с цитат от учебника: "Св. Георги е един от малкото светци, почитани както от християни, така и от мюсюлмани (...) Гергьовден е и голям празник на ромите в България - те го наричат Ерделез".

Елена Гунчева разказва, че на въпрос какво знае за Гергьовден, синът й изрецитирал наученото от учебника - а именно, че това е един от най-големите празници на циганите в България. Тя уточнява, че за значението на празника за българите, както и за празника на Българската армия е отделено едно изречение накрая на текста, пише "Дарик".

Това не е първият случай, при който родители изразяват недоволство от текстовете в учебници на децата си. Експерти от Министерството на образованието и науката (МОН) многократно са коментирали, че повечето издателства се опитват да бъдат максимално толерантни към различните етноси, кавото е и изискването на ведомството.

В действителност поднесената в учебника информация не е невярна. Гергьовден се празнува от всички религии - мюсюлманите са го взели от тюрките, ромите също са го приели като свой. Родители обаче коментират, че ударението на урок по темата трябва да бъде поставено върху това какво е значението на празника за българите.

В народния ни календар това е един от най-големите и тържествени народни празници, който поставя началото на лятото и новата стопанска година. Православната църква почита паметта на един от най-големите български светци - св. Георги Победоносец - покровител на овчарите и стадата.

За първи път 6 май се отбелязва и като военен празник през 1880 г. До 1947 г. се чества от българското войнство като Ден на храбростта и празник на войската. На този ден по традиция се освещават бойните знамена на Българската армия.

При ромите празнуването на Гергьовден е свързано с вярването, че Свети Георги е техен спасител и с легендата, че змеят на зъл цар започнал да изяжда ромите, но Св. Георги го убил. Освен това Ерделез се е празнувал и като начало на пролетта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
2
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
A на предишната страница какво има? Имам чувствтото, че там е основната част от урока - за християнството, а това тук е финалът :) Ако обаче се окаже, че само това - възмутително. :)
16
5
 
3
 
! Отговори
пиле Гроуър преди 5 години
Защо да помолите св.Георги ?! !Помолете св.Герги - нали е Гергьовден , не е ГеОргьовден !
15
12
 
5
 
! Отговори
Вярващ преди 5 години
Бас държа ,че тая майка нарушава ежедневно поне 5 правила от описаните в религията която защитава , а именно християнството. Българинът е езичник по душа, но му е наложено християнството по политически причини. В България християните по душа са малцина и тези които са истински християни /не фанатици повтарящи като папагали цитати от библията и тълкуващи светото писание както им е угодно/ , въобще не биха си направили трудът да влизат в подобни спорове и войни. Това е цирк на една неосъзната мама
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поне да бяха написали, че е Македонски празник. Така и така се чудят с какво да запълнят съдържанието..
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След приятелското съжителство 500год с османците , ромския празник Ерделези /св.Георги/, се чудя , какво ли още са ни подготвили от Отворено Общество и Америка за България.
12
2
 
5
 
! Отговори
разликата преди 5 години
Разликата между Покръстването през 866 г. и Възродителен Процес е че Покръстването успя на 100% а Възродителен Процес беше само Опит и съответно Провал
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свети Георги е бил уважаван и известен човек навремето почитан като свят дори от тогавашните вещери и магьосници. Императорът го е убил щото му е завиждал и се е страхувал от Господ.След тва на дърти години се е самоубил от страх. Какви араби,палестинци роми и пакистанци намесват в цялата история ? То бива неграмотност и невежество бива ама чак пък толкова. Авторите на учебникът са чалгари от факултету нали ?
10
8
 
11
 
! Отговори
Зла свекърва преди 5 години
В България е имало християни преди българите да дойдат тук. Християнизацията не е била насилствена. Реакцията на Борис е срещу бунта на болярите и опасността от нов държавен преврат. Християни са и Кубрат, и Аспарух, и Тервел. За тях със сигурност се знае. Колкото до учебника - така представена, информацията е небалансирана и подвеждаща. Липсва информацията за живота и мъченическата смърт на св. Геогри. Липсва информация за значението на неговия празник за българите. МОН очевидно не се справят.
9
2
 
9
 
! Отговори
иновации, милорд преди 5 години
Защо ли не ме изненадва този МОНски бисер. Няма как да привличаме инсестиции, ако няма квалифицирана работна ръка. А няма как да има обучени кадри когато в МОН са само смахнати кокошки на валеряни. Но и да ги изметат няма кой да отиде да работи в МОН защото най-глупавичките влизат да учат за даскалки. И психотест не може да се направи защото ще покаже, че цялата система са за Курило, в МОН нормални просто няма и няма от къде да се вземат
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Християнския религиозен фанатизъм се разпалва само от един тест за религиозен празник, а представяте ли си какво би станало, ако религията влезе в училищата като учебен предмет? Сещам се как ислямистите преследваха да убият Салман Рушди за книгата му, в която съзряха обида на техния пророк. Религиозният фанатизъм е най-опасното нещо на този свят, независимо дали е мюсюлмански, християнски или на друга религия.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако беше малко по-умен и досетлив щеше набързо да нсмериш в гугъл и да прочетеш за Покръстването през 866 г. вместо да слагаш минус на коментара да но явно не си толкова умен
6
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Т. е. учебника трябва да поднесе истината в приемлив за християните вид. Другото, макар и вярно, е лошо.
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На първо място Гергьовден е Ден на храбростта и празник на Българската армия. Акцентът на празника в учебниците трябва да е на подвига на хората, отвоювали свободата и независимостта на България в бойните полета по света. Другото - българи, роми, турци и т.н. - у дома, където им е мястото ;)
4
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В свят, в който има безброй религии, религиозните теми лесно стават повод за конфликти и спорове. Махнете религията от образованието. България е лаическа страна. Религиозни страни са държавите в арабския свят. Не става дума за религиозни забрани. Всеки който иска да практикува някаква религия да го прави извън училищата, армията и официалните институции. Това е цивилизацията.
3
19
 
8
 
! Отговори
TOP SECRET преди 5 години
Покръстването през 866 г. не е ли насилствено християнизиране на Българския Народ от Византия , колко века трябва да живеем в Лъжи и Дезинформация на Н-та степен?
2
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не виждам какъв е проблемът? За по-голямата част от българите Гергьовден се свъзва главно с плюскането на агнешко. Аман от фалшив патриотизъм и псевдо християни, които Библията не са чели дори.
1
20
 
12
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Детето е запомнило това, което е най-актуално в момента. Всички говорят за ромите и т.н. Както и да беше казано, щеше това да запомни. Проблема е, че жената повече псува ромите от, колкото да говори за светци у дома ... После учебника виновен.