МОН ще дава допълнително до 500 лв. на млад учен

Вълчев: Ще командироваме преподаватели в чужбина
Обновена: 10 май 2018 20:00 | 10 май 2018 20:00, Анисия Иванова
16
МОН ще дава допълнително до 500 лв. на млад учен
Архив: Булфото

Допълнителното месечно възнаграждение за млад учен ще бъде между 200 до 500 лева по проект "Млади учени". Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на пресконференция в МОН, на която бяха представени 11 национални научни програми в изпълнение на Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Република България 2017-2030,

"Най голямата програма на стойност 5 млн. лева е за млади учени и постдокторанти. Тя е насочена към съхранението и развитието на научния потенциал във висшите училища. По модул постдокторанти месечният гранд за един докторант ще бъде между 1500 и 3000 лева. Политиката, която водим, цели насърчаване на научната дейност, обвързването и с обществените потребности, стимулиране на партньорството и концентриране на ресурсите", допълни още Вълчев.

 По думите му МС е одобрило допълнителни средства от 8 млн. лева по бюджета на фонд "Научни изследвания". 

"С тези 8 млн. няма да се прекъсне дейността на фонда по откриването на нови конкурси. Бяха одобрени и допълнителни 5.6 млн. лева за осигуряване на абонамент до бази данни, важни за достъпа до научна информация и са ключова предпоставка за извършването на съвременни научни изследвания", каза Вълчев.

Сега имаме 333 български училища в чужбина, които ги подпомагаме с постановлението за неделните училища в чужбина и от националната програма "Роден език и култура зад граница", каза на пресконференцията Вълчев.

Тези училища са на 6 континента, 42 държави. Общо за целия период на програмата над 50 000 деца са били включени. Предоставените средства по програмата са над 50 млн. лева.

През последните 2 години имаме 22% увеличение на българските неделни училища зад граница, 25% увеличение на средствата и 32% увеличение на учениците, които са включени в тях, каза още той на пресконференцията.

"Днес публикувахме проект на постановление за назначаване на преподаватели по български език и литература в чуждестранните училища. Точно преди 10 години стартира Национална програма "Роден език и култура зад граница“. Тогава с 800 хил. са финансирани 54 училища, които са създадени от самоорганизиралите се български общности в чужбина“, каза още той.

"Въпреки че имаме над 330 неделни училища, не можем да достигнем до това всяко дете да има възможност за физически достъп до неделно училище и затова е ключово важно да разработим дистанционно обучение. В България всяко дете има достъп до училище, в най-лошия случай на 20 и няколко километра от дома си. В Еропа има деца, на които най-близкото им училище е на 200 км. Много от тези неделни училища се крепят на 1 учител. За да имаме устойчивост, трябва да имаме учители, затова ние предвиждаме да командироваме преподаватели в българските неделни училища“, каза още Вълчев.

Сега искаме да разширим изучаването на българистиката по света, като уредим трудово-правния статут на преподавателите, ще има и възможности за командироването им, обясни Красимир Вълчев. Той каза, че сега имаме 34-има преподаватели по българистика в 16 държави в Европа и Азия.

Той обясни, че целта е да бъдат мотивирани повече български деца в чужбина да посещават неделните ни училища, като ще има и дистанционно обучение за тях.

Той каза, че МОН има споразумение с Департамента за езиково обучение към Софийския университет, чрез което обучението по български език на учениците ни в неделните училища в чужбина ще бъде сертифицирано от него. Този сертификат е част от Европейската езикова рамка и вече е признат в шест американски щата, като по този начин се осигурява интегрирането на тези деца при завръщането им в българската образователна система, обясни  Вълчев.

Той добави, че са направени и промени в наредбата за прием на студентите в държавните висши училища у нас, като изпитът за този сертификат да може да участва за балообразуваща оценка на учениците, обучавали се в български неделни училища в чужбина.

Утре ученици от 120 български неделни училища в чужбина, от шест континента в 25 държави, ще се включат в инициативата "Розите на България", информира образователният министър. Той добави, че ще участват и български ученици от Япония и Казахстан, в които няма български неделни училища.

Над 1200 училища от България ще участват в инициативата, като в областите Смолян, Ямбол и Перник ще участват всички училища. Всички ученици ще играят българско хоро, под звуците на "Празнична сюита", а в София инициативата е от 14.00 часа пред Националния дворец на децата. 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
6
 
! Отговори
До Любознателен преди 8 месеца
Нали знаеш, че ако няма някакви предварително зададени условия - в случая това е възрастовото ограничение, тогава дадените от МОН допълнителни пари ще се разпределят в самия ВУЗ по усмотрение на ръководството и най-вероятно най-заслужили за допълнително възнаграждение ще се окажат Ректорът, Деканът и шефовете на катедри.
В случая се цели поощряване на младите, за да останат да работят в България и в сферата на науката. Друг е въпросът дали са подбрани най-подходящите за преподаватели във ВУЗ.
13
0
 
5
 
! Отговори
Уточнителят преди 8 месеца
Пълното заглавие на книгата на чл.-кор.проф. Емил Хорозов е "Проектният бизнес и ограбването на науката.Наръчник на управляващия мошеник". Издадена е от ИК "Сиела" през 2014 г. Някои от изобличените подадоха оставка, но повечето продължават да са ключови фигури във висшите ни училища и в БАН. Повече какво да коментираме?
Освен за издръжка на институти и ВУЗ-ове, ежегодно от бюджета се късат десетки милиони, които след това "учените" връзкари просто си разпределят помежду си.Сега ще им дават още!
12
0
 
5
 
! Отговори
haahha преди 8 месеца
До Можеш да ми вярваш

да знам. но имай предвид... за тези пари толкова мерак. всичко се върти около това. имаш един живот и малко време да избереш какво да правиш в него.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"МОН ще дава допълнително до 500 лв. на млад учен"
На ден или на час ?
10
0
 
7
 
! Отговори
Национална стратегия преди 8 месеца
за развитие на научните изследвания в Република България 2017-2030 ?

Най-напред закрийте БАН.
Ако не ви е ясно защо трябва да го направите, прочетете статията на проф. Мирослава Кортенска "В този си вид БАН е вредна за развитието на науката".

Но не знам какво трябва да направим с МОН. Ако не ви е ясно защо трябва да подпукаме и МОН, прочетете книгата на чл.-кор.Хорозов "Проектният бизнес - наръчник на управляващия мошеник".
9
1
 
3
 
! Отговори
naTpuoT преди 8 месеца
Ей, много сте алчни... Вярвам, че това е основната Ви грешка. Ние няма да се предадем, защото сме българи. Пет века не успяха да ни унищожът и ВИЕ няма да успеете.
8
0
 
8
 
! Отговори
Можеш да ми вярваш преди 8 месеца
До hahahaah

В нормалните държави работят някои учени, дошли от България. Но те се броят на пръсти.
99.5% от нашенските "учени" там няма да вземат и гимназиална матура.
7
0
 
7
 
! Отговори
Браво, браво! преди 8 месеца
Де що е дете, зетче, снахичка, племенничка или метреса на професор с власт, ще получава допълнителни парички!
Досега беше почти невъзможно да се вземе редовна докторантура, ако не си част от тази общност, а сега вече освен лесно придобиване на научна степен, ще имат и гарантиран допълнителен доход от джоба на данъкоплатеца!
Ние пък ще им вършим работата, докато правим дисертации на самостоятелна подготовка и ще се надяваме, че когато наближим пенсионна възраст, може да ни допуснат до защита!
6
0
 
7
 
! Отговори
Любознателен преди 8 месеца
На това не му ли казват възрастова дискриминация?
5
1
 
4
 
! Отговори
hahahaah преди 8 месеца
200-500 bonus

а в нормалинте държави.....

Average Base Pay

$71,734/yr
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не сме длъжни да учим, учението е труд, трудът струва пари, комунизъма свърши по 1000 евро залпата на ученик или си търсете учени от другаде.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
да
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
почнала е трета световна война, така че не е много ясно какво бъдеще имат в чужбина.
1
2
 
11
 
! Отговори
истина е преди 8 месеца
В КОЧИНАТА ЧИТАВ ЧОВЕК НЯМА ДА ОСТАНЕ , ЗАЩОТО ТУК САМО ПОЛИТИЦИ ,МАФИОТИ И *** ЖИВЕЯТ ДОБРЕ !