Училищният звънец бие на 17 септември, пролетната ваканция по-къса

Обсъждат матурите и изпитите след 7-и клас да са в различни дни
14 юли 2018 09:45, Александър Попов
20
Училищният звънец бие на 17 септември, пролетната ваканция по-къса
Снимка: Булфото, архив

Новата учебна година ще започне на 17 септември, понеделник, тъй като 15-и се пада в събота. Първият звънец за спортните училища пък ще бъде две седмици по-рано - на 3 септември.

И през следващата учебна година ще има четири ваканции. Есенната е между 2 и 6 ноември, на Коледа учениците ще почиват общо 11 дни - от 22 декември до 1 януари.

Четири дни ще продължи междусрочната ваканция - от 2 до 5 февруари.

С ден по-малка ще бъде пролетната ваканция, която е заложена от 31 март до 7 април. За дванадесетокласниците обаче тя ще е едва тридневна - 5, 6 и 7 април.

За най-малките - от 1-и до 4-и клас, учебната година приключва на 31 май 2019 г. За тийнейджърите след 7-и клас годината ще продължи до 28 юни, а завършващите 12-и клас приключват на 15 май 2019 г.

Обсъден е и план-приемът за 2019/2020 учебна година. Едно от предложенията е сроковете за прием да се оптимизират така, че всичко да приключва до края на юли, съобщава "24 часа". Сега част от кандидатстването се прави през август, когато семействата са планирали ваканциите си, обясняват идеята експертите.

През следващата учебна година за първи път ще се разделят матурите на абитуриентите от външното оценяване след VII клас. Сега зрелостните изпити и тези за влизане в гимназиите се провеждат в един и същи ден.

За 21 и 23 май 2019 г. са планирани зрелостните изпити, а 17 и 19 юни са датите за националното външно оценяване.

Идеята вече е приета на отраслов съвет за тристранно сътрудничество в министерството на образованието. Решението обаче не е окончателно. Предстоят още обсъждания, накрая графиците ще бъдат определени със заповеди на министър Красимир Вълчев, поясниха от МОН.

Досега двата изпита винаги се провеждаха в едни и същи дни, които са неучебни за останалите класове. Промяната ще донесе по още един ден без занятия в училищата, в които има изпити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
ПоправкаНаПоправката преди 5 години
Да ви имам проблемите!
19
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПоправка: международната, не международната
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка година коледната ваканция става все по-трудно кратка! Никога не е свършваш на 1 януари! Пак поредното недомислие! По-добре децата да починат още 2-3 дни след празника, а ако семейството посреща Новата година на друго място? За какво са толкова дълги ваканциите около 1 ноември и международната. По-добре е да са по-кратки, по 2 дни, а след Нова година децата да почиват повече. Депутатите колко дни ще си гласуват по празниците? Ще почнат работа най-вероятно около 15 януари.
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От година на година става все по зле! Коледната ваканция до 1 януари. Всяка година скъсявате с по-малко ваканциите на децата., заблуждавайки ги че са все по големи. Предишни години сме почивали до 7-8 януари. Срамота!
16
3
 
3
 
! Отговори
йори преди 5 години
И каква е тази велика дата! Да чуем!
15
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отново ще започнат спекулациите, че българските ученици имали най-много ваканции. А някой погледнал ли е календар за да види, че в тях са включени събота и неделя. Кой ще обясни на хрантутниците в МОН, че според КТ това са неработни дни и няма как да се учи. Явно целта на министерството е да се внушава на обществото, че учениците имат такива знания, заради много неучебни дни/ваканции.
14
2
 
6
 
! Отговори
До аз преди 5 години
Пък и гледам,подписал си се аз.Самовлюбен човек,а и за това ли знаяттолкова учениците.Просто е добре и нас държавата да ни помага ,само плащаме данъци.ПитаЙ Как е в провинцията. Наскоро ми разказаха случай, в който само ***.За се возят в училищните автобуси.Другите не можели и си плащат по 60 лева за карта
13
1
 
8
 
! Отговори
До аз преди 5 години
Ярък че си учител.Как без учебници по математика,език или преподаваш на ром четата. САМО при тях искат 2 тетрадки
12
4
 
14
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До До азУчител съм, искам от учениците да имат две обикновени тетрадки от 40 или 60 листа, нищо повече и учениците ми винаги изкарват много добри резултати на НВО - 7 клас. Така, че всичко си зависи от детето, ако му се учи и без учебници дори може.
11
2
 
4
 
! Отговори
До аз преди 5 години
Електронните си ги искат за да им са по леки чантите.Ако нямаш пособие или учебник ти се отразява на успеха.За учили щата които говориш са за братята скандинавци,иначе навсякъде е по друго.Влез в час и не се прерай
10
4
 
4
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До До азЗащо му е на детето електронен учебник. Доколкото знам тези учебници трябва да се използват в часа, за да е по-интересно преподаването и учениците да усвояват материала по-добре. Разгледал съм електронни учебници по някои предмети, не се различават от тези на хартия. А за другите материали всичко зависи от учителя, ако учителя иска, но иначе не са задължителни. Така, че протестирайте пред учители, които искат прекалено много.
9
5
 
3
 
! Отговори
Симо преди 5 години
Тъкмо 7-ми клас ще имат повече време за учене.
8
3
 
2
 
! Отговори
До аз преди 5 години
Сега знаеш ли как са нещата?Малко по различно е.Не отричам, в сек да си гледаш децата.Но не може миналата година за 2 ученички 5клас да си купувам учебници 260 лева,само 1 Ел. учебник е 160 лева. Отделно са тетрадки и други пособия плюс стол плюс всеки месец поне още 20 лева за Ксерокс и, и други като шкафчета...Към учебниците има тетрадки,и тях купуваме а те са по всички пред мети най евтината е 6 лева.
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се оплаквайте от сега по-голямо хрантутене на учениците в училище никога не е имало.
6
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До ВЕКИма училища, в които държвата плаща половината цена за обяда на всички ученици, независимо от етническата им принадлежност. Освен това учебниците сега са безплатни за учениците до 7 клас, преди години си ги купувахме.
5
2
 
21
 
! Отговори
ВЕК преди 5 години
До АзДо някъде си прав, но нашата държава дискриминира нашите ДЕЦА и за тези години не сме получили нищо за тях, защото доходите са ни малко над 1000лв. Значи за циганчетата има държавата а за нашите и то от нашите пари......НЯМА!!!
4
7
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
50 000 първолаци. От тях 29 000 ромчета. 90% няма да отидат на училище. 10 000 етнически българчета, от които над 50%ще избягат в чужбина след 11-ти клас. Какво бъдеще има България ?
3
3
 
19
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До дъщеря ми има именТи да не искаш държавата да ти храни детето. Какво са 100 лв. на месец за храна. Може би ти даваш повече за алкохол, цигари и кафета, но това не се брои.
2
6
 
5
 
! Отговори
дъщеря ми има имен преди 5 години
Дъщеря ми има имен ден.Отново ще ни искат по 70 лева за калпак,на ли учебниците са безплатни.Като сложа и хапване в стола за 100 лв на месец,и други разходи,защо ли българите не раждат?
1
3
 
8
 
! Отговори
17 Септември преди 5 години
На най-великата дата !