Учениците в BG - най-скъпоструващи за родителите си

20% от заплата ни отива за първолак, в ЕС разходите са до 4%
Обновена: 30 авг 2018 20:23 | 30 авг 2018 20:08, Петя Славова
34
Учениците в BG - най-скъпоструващи за родителите си
Снимка: архив, Reuters

Българските първолачета излизат най-скъпо на родителите си в целия Европейския съюз, съобщава bTV. Ново проучване показва, че са нужни средно по 200 лева от семейния бюджет, за да купят родителите най-основните неща за децата си.

Ученическата раница струва между 50 и 250 лева. Родителите са склонни да дават повече пари, ако са сигурни, че е щадяща за гърба на детето.

Цената на несесера заедно с нужните моливи, гумички и тетрадки може да стигне 60 лева. 40 лева пък струва комплектът за рисуване. А разходите за спортен екип и ученическа униформа стигат и 200 лева.

За сравнение – почти същата сума за първокласник дават и родителите в Швеция, Финландия и Германия – и докато у нас, 100 евро са около 20% от средния ни доход, то този разход в другите страни е само около 3-4%.

Освен ученическите пособия, голяма част от родителите трябва харчат пари и за униформа.

Един от магазините предлага облекло за над 50 училища. "Ако родителите купят 2 тениски – 34 лева, суичър 22 = 56! И полата 20 лева, е 76 лева. Ако включат и ризката и вратовръзката стават 110 лева. А най-скъпите училищни униформи са на частните училища – включват по 17 елемента, между 250 и 300 лева", обясни управителката Снежина Тодорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво,оглозгайте ги до кокъл нека още да дигат ръчички за поздрав на вожда.
11
0
 
10
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
За полите е ясно. А панталоните на каква цена са? Или твоят син, Петенце, ходи на училище с пола.
10
6
 
24
 
! Отговори
Грую преди 5 години
Българите са шарлатани и безбожници. Щом търпят тоя Али Баба и 240 разбойници, никой не ще им помогне! Нека Ви обират, лъжат, грабят и издевателстват над Вас, щом, Вие 7 милиона, сте негодни да се защитите сами!
9
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само сорроссоид може да обвинява Радев за катастрофи по пътища построени от Асфалт паша.
8
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"ПРи Радев е така - безпаричие, немотия, криза, президентският бащица гази инвалиди и...."Радев е от една година. А 12-те преди това различно ли беше и кой е виновен. Личи си че Соррросс ти е спонсор, а от Козяк ти нареждат. Кого ще лъжеш ти?
7
6
 
21
 
! Отговори
Циник до Иван преди 5 години
Иване...Иване...като те мярна из сайта - те разпознавам по неадекватните коментари!Масово в България хората са богати...амаго крият...а милионерите се обличат - като клошари - та да не ги познаят бедните?Така ли?И ти не си сам - заавлия...единия минус - ти е от мен!
6
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено че ще е така. В държавата на Еднокнижника образованието не е на почит.
5
3
 
23
 
! Отговори
затова не ходят на У преди 5 години
После министърът да не се чуди защо няма деца да учат в България. Децата от ро?мски произход, някои от тях дори не са и стъпвали в училище. Учебниците са толкова скъпи в тая държава, от различни издателства и написани неграмотно или неразбираемо за децата. Още от детската градина започват мъките и класирането. Детето например трябвало да отговаря на някакви въпроси, да може да рисува,за да влезе в детската градина. НЕ на всяко дете му се отдава рисуването,например като бях дете обичах да пея.
4
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ще връщат парите от Олимпик дето ги свиха не ме занимавайте с простотии.
3
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРи Радев е така - безпаричие, немотия, криза, президентският бащица гази инвалиди и престъплението се прикрива, автобуси се преобръщат, пътници гинат, деца падат от необезопасени катерушки, братовчеди се давят като скотове в дунава, баби биват мамени, пенсионери бити, кучета хапят минувачи, деца пищят, майки реват, бащи сноват, страх, несигурност, безпътица, пълна безотговорност, инстутуциите абдикират, хомосексуализъм, неграмотност, поквара, морален падеж, духовен упадък! Искахте промяна-НА ВИ
2
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В мафиотска страна, управлявана от бандит е така, не ревете, а плащайте.
1
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че по моя инициатива се абортираха няколко плода, които имаше опасност да се превърнат в роби и данъкоплатци на тая "държава".Никога повече деца за мафиотската гмеж!