Образованието през 2018-та: Учители, ученици, учебници...

Основните събития в образованието през отиващата си година
1 яну 2019 17:50, Анисия Иванова
49
Образованието през 2018-та: Учители, ученици, учебници...
Снимка: архив Reuters

За поредна година българското образование беше в режим говорене, гафове и търсене на решения. А на практика българските деца отново излизаха неграмотни, демотивирани да учат, нечетящи и с доста посредствени резултати на международните тестове. Образователният министър Красимир Вълчев призна, че днешната образователна система трябва да е като организъм, а не като производствена система. Според него драмата на днешното образование е, че то е от времето на масовото производство и е неадекватно за новото време.

Престижът на професията е тотално сринат, а учителското заплащане е на дъното на икономическата йерархия. И за да промени тази несправедливост кабинетът реши стартовата заплата за учители и други педагогически специалисти, да стане 920 лева....но от 1 януари 2019 г.  Министърът дори обеща, че "през 2021 година учителските заплати трябва да бъдат увеличени двойно".

Но предупреди, че въпреки заплатите недостигът на учители ще се задълбочава през следващите години. Защото се очаква 40 000 учители да напуснат системата през следващите 7-8 години. И най-критично ще е след 10 години. За целта призивът му беше някои позиции да се заемат от неправоспособни учители, а на други места да се оставят пенсионерите.

Покрай Истанбулската конвенция и натискът от Европа за нейното приемане джендър скандалите не подминаха и образованието ни. Оказа се, че децата ни трябва да бъдат ограмотени според най-новите псевдонаучни теории за развитието на пола, а не според биологичната реалност. В новия учебник по биология за 9 клас (по новата програма) беше включен скандален текст, според който "Сексуалната идентичност се формира в зряла възраст" - едно безумно джендър-твърдение. Правят се и редица допускания за развиване на хомосексуална ориентация, които са чисто хипотетични и няма основание да бъдат включвани в учебник, възпитаващ децата ни.

В защита на децата ни се изправиха граждански организации и родители. Оказа се, че учебникът на издателство "Анубис" е одобрен от  МОН, а оценителите са 7 души. Дали всички от тях са зрели хора с вече формирана сексуална идентичност, или това тепърва им предстои, попитаха от БОРД, организация за родители и деца.

Джендър скандалите продължиха и с помагало за 1 клас по математика, в което на децата им беше поставена задача: "Панталонките на момченцето струват 10 лева, а блузката му е с 20 лв. по-скъпа. Колко струва роклята му?" Според авторите обаче имало техническа грешка и обещаха проблемните бройки да бъдат спрени.

Скандалите с учебниците продължиха, но на тема цени. Тази есен 9-класници трябваше да си купят изцяло нови учебници, а цената за комплект се оказа 300 лв. От МОН обясниха, че в условията на пазарна икономика нещата стоят по този начин. Но поеха ангажимент да си поговорят с издателите за по-нормални цени. 

И тази година МОН призна, че основен проблем е напускането на децата от училище. Според статистика - 40 000 деца в България са извън класните стаи. И тръгна да ги издирва, от началото на учебната година мобилни екипи от социални работници, учители и полицаи обиколили домове на рисковите деца и успели да върнат....9000 отпаднали ученици.

Тазгодишните матури отново не минаха без скандали. Единият гаф беше по БЕЛ за 12 клас. В задача 7 зрелостниците трябваше да изберат верния отговор от 4 изречения. Оказа се обаче, че и в четирите имаше грешка. МОН обаче реши да не пада по гръб. Вместо да признае вината си и да приеме, че задачата няма да се зачита, от министерството влязоха в лют спор с езиковеди, специалисти от БАН и родители, че всъщност "грешката е вярна".  Накрая, за да замаже гафът, министерството реши да даде по 1 точка за спорния въпрос.

Скандал не подмина и 7 клас – поради техническа грешка в резултатите на първото класиране в София, оценката от НВО по математика за ТУЕС не беше умножена по три в системата и се получи изключително нисък бал за прием. Проблемът отново бил в системата на МОН, самото училище нямало достъп и не можело да поправи грешката. Министърът също се включи с коментара, че е станала техническа грешка, но ще има и наказани.

Иначе МОН се зае да подобри битовите условия в училище и да облекчи децата от тежките раници. За целта министерството реши да даде още 6 млн. лева за шкафчета в училищата за учениците от първи до седми клас. А Вълчев обеща, че до една година ще има wi-fi във всички училища. Министърът отново повтори, че една от амбицията е всички училища да  учат в една смяна. Но за София, Бургас, Варна можело да стане до 10 години, защото не достига база.

Друга промяна, която МОН обяви е, че хартиените дневници и бележници отидават в историята. От тази учебна година училищата трябваше да се откажат от тях и да отбелязват оценки, отсъствия и забележки само в електронна система. На много места обаче паралелно останаха и двете

Почти в края на година се оказа, българските ученици са в топ 10 от общо 58 държави в класация за процента на отсъствията и бягствата от час. В групата на страните, за които отсъствията също са проблем, са Черна гора, Италия, Уругвай, Доминиканската република, Словакия, Бразилия, Турция, Колумбия и Катар.

Според международно изследване на PISA 2015, чиито са данните, такъв висок процент бягства води до понижение на резултатите по природни науки с 15 до 20 точки.


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама много странно- колкото по-богата е дна страна, толкова по-малко й дреме за образованието,
Та се питам - дали не забогатяхме?
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой може да се трогне от изнесеното?
23
2
 
11
 
! Отговори
40 000 деца преди 1 година
са извън класните стаи? - отнемане на гражданството на родителите им. Ни ни трябва развъдник на търтеи и престъпници.
Да не се оправдават с българчетата, заминаващи за чужбина с родителите си. Тези деца си уреждат документите, преди да напуснат училището. Защото веднага след това постъпват в друго училище в чужбина.
Тези, които отпадат, явно не намират, че безплатното храна, която им се дава, е достатъчен стимул да посещават сградата на училището поне за час-два. Вечно някой им е длъжен!
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До В..
Връзките са до време,акъла и образованието до живот! При теб изглежда и двете са дефицит!
21
0
 
21
 
! Отговори
Ани преди 1 година
Хайде да говорим само истината.
А тя е, че образование има само в няколко училища в големите градове.
А в селата е само по документи. Т.е. подокументи всичко е изписано перфектно, а децата - неграмотни.
В малкия град нещата са средно аретметични на горните 2 случая.
20
0
 
13
 
! Отговори
2018 преди 1 година
11 600 БЕБЕТА ПО-МАЛКО.
2/3 ОТ ОСТАНАЛИТЕ НЯМА ДА ДОСТИГНАТ ДО МАТУРА, ЗАЩОТО СА .... ИЛИ НЕ ХОДЯТ НА УЧИЛИЩЕ.
19
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НЕДОИМЪК ЩЕ ИМА ПРИ УЧЕНИЦИТЕ, А НЕ ПРИ УЧИТЕЛИТЕ.
В ГОЛЯМ ГРАД ЗА 1 УЧИТЕЛСКО МЯСТО КАНДИДАТСВАТ 40 ДУШИ.
ХАЙДЕ СМЯТАЙТЕ В КОЙ МОМЕНТ НЯМА ДА СТИГАТ УЧИТЕЛТЕ.
18
0
 
18
 
! Отговори
Даскал Кольо преди 1 година
Изобщо не се притеснявайте, че няма да има учители. Децата в училищата / особено селските/толкова са намалели, че ще има учители в изобилие....
17
2
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Пълна скръб е тая система, щото тялото е болно. Лечение има, но ще трябва да се изрежат поразените тъкани. Рибата се вмирисва от към главЪта!
16
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Образованието е ясно - 30 години само надолу. Здравеопазването -30 години само надолу. Армията -30 години само надолу. Полиция - 30 години само надолу. Съд - 30 години само надолу. Ценностна система на хората - 30 години само надолу.Държавата - 30 години само надолу. То вече няма държава. Копаем дъното и под него още има за копаене. Комунизмът липсва все повече. На всички, които малко или много сме закачили от него. Иначе е лесно да се приказват глупости за онзи строй на родените след 1985-та
15
1
 
25
 
! Отговори
В.. преди 1 година
Не ти трябва кой знае какво образование в България , трябват ти връзки. Ако нямаш чичо владика и поп не може да станеш.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До лол
Много са ти объркани понятията,но за това не е виновна образователната система,а нежеланието ти да се образоваш!
13
3
 
22
 
! Отговори
Ученик преди 1 година
Няма нужда от умни хора в тази държава. На един учителите му виновни на друг родителите на трети децата. Умните си завършват и заминават и се разлизират отлично тука остава само матриала. Накрая нито майстори, нито лекари, нито милиционери нито даскали нито нищо просто прости прости хора
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10
Всеки сам избира,какъв да бъде!
11
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българското образование е добро,добри са и учителите,но да не се забравя,че самото то е функция и от домашното възпитание на децата!
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо е образователна система, когато накрая половината от тези деца ще са простиПутки, а другата половина - крадци?!
9
15
 
13
 
! Отговори
лол преди 1 година
Българското образование няма да се оправи докато преподавателите са над 65 годишна връзраст. Това са хора с много стаж и авторитет, но те са "изхабени", говорят наизуст неща от преди 40 години, не чуват, не виждат и не се интересуват какво научават децата. От друга страна, същите тези пенсионирани учители не спират да работят защото получават пенсия (450-600лв) + заплатата на учител (920лв чисто, защото не плащат данъци като пенсионери) + 40% стаж топълнитено към заплатата(450лв).
8
15
 
7
 
! Отговори
Учител преди 1 година
Основният проблем на българина е, че гледа само в проблемите на настоящето и в лошите перстпективи за бъдещето, а българите трябва да обърнат взора си назад в миналото и постоянно да си дават сметка колко лошо беше при социализма, и децата още от малки в образователната програма да учат за ужасите на социализма, а не да вярват на лъжите на техните баби и дядовци. Защото както казал един от бащите основатели Джордж Вашингтон - "Народ който не помни грешките от миналото е осъден да ги повтаря".
7
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви учители, какви пет лева?!

Деца няма! През 2018 г. са родени 46 000 деца. На 52% от тях майчиния език не е български.
6
11
 
13
 
! Отговори
бг преди 1 година
Училищното образование е в удобство на полуграмотни, меркантилни, вулгарно алчни женици. Ученика е последна грижа. Безумие, което гони нормалните родители и деца от България !