Нямало замърсяване в храната на двете столични училища

БАБХ: Готвачът на кетъринг фирмата е имал стафилококи
29 яну 2019 13:52, Анисия Иванова
1
Нямало замърсяване в храната на двете столични училища
Архив: Булфото

Няма микробиологично замърсяване в работната среда и храната по случая със стомашно-чревно неразположение при деца от две училища в София. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

По-рано този месец Областната дирекция по безопасност на храните – София извърши проверка в столовата на две столични училища (72 ОУ "Христо Ботев" и 151 СУ) и на кетъринг фирмата, приготвила храната. Сигналите бяха подадени от майки на ученици заради стомашно неразположение на децата им.

Още по темата

При извършената проверка от Областната дирекция по безопасност на храните е установено, че в работната среда и храната, която са консумирали децата, няма микробиологично замърсяване.

Резултатите от пробите от работната среда и контактните повърхности съответстват по показател "Общ брой микроорганизми“. Пробите от храната, които бяха предоставени на акредитирана лаборатория за микробиологично изпитване, са отрицателни.

След връчване на предписание от страна на контролните органи на БАБХ за изследване за заразоносителство на персонала, зает с приготвяне на храната, от 8 бр. проби 7 бр. са отрицателни, а един служител на длъжност готвач в кетъринг фирмата, е с положителен микробиологичен резултат за стафилококи.

Лицето е отстранено от работа и в момента му се провежда домашно лечение. При проверките не са констатирани несъответствия на действащото законодателство в областта на храните.

 

 

 


1
Още от Образование
Тенденция сред студентите: Медицината вече пред правото
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В 32 когато децата си купуват талони за храна,не издават никакъв документ за плащането.Дори нямат касов апарат.При проблем как да се докаже,че храната е взета от тази столова.