13 ВУЗ-а вдигат таксите от 5 до 63%, намалява ги един - за специалност

Държавата ще субсидира обучението на над 43 хил. студенти
Обновена: 24 апр 2019 14:34 | 24 апр 2019 14:29, Веселина Йорданова
47
13 ВУЗ-а вдигат таксите от 5 до 63%, намалява ги един - за специалност
Снимка: архив, БулФото

При 13 държавни висши училища размерът на таксите за обучение на студенти се увеличава с от 5% до 63%, или от 30 до 270 лева спрямо размера на таксите за миналата учебна година. Днес МС одобри размера им за новата учебна година.

Това са Техническият университет - Габрово, Техническият университет - Варна, Националната художествена академия, Икономическият университет - Варна, АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев", УНИБИТ, НАТФИЗ, и др. Най-голямото увеличение от 63% е на ТУ Габрово и се отнася за студентите задочна форма на обучение в техническите науки.

При 19 държавни висши училища няма промяна в размера на таксите за обучение на студенти.

Намаление на таксите за студенти има при Висшето строително училище "Л. Каравелов" - София, от 17%. То е при професионално направление "Архитектура, строителство и геодезия", отнася се за задочна форма на обучение и е 450 лева (при 540 лева за настоящата учебна година).

При таксите за обучение на докторанти при 5 държавни висши училища увеличението е средно с 20% (от 50 до 150 лева). Това са ХТМУ, МУ - Варна, НАТФИЗ, ВТУ "Тодор Каблешков" - София, и УНИБИТ. При 28 висши училища и Българската академия на науките няма промяна в размера на таксите за обучение спрямо тези от учебната 2018/2019 г.

Индикативният размер на таксата за кандидатстване е в размер на 50 лева при средна такса за обучение в държавните висши училища в размер на 800 лева за учебната 2019/2020 година. В държавните висши военни училища съответно таксата за кандидатстване е в размер на 30 лева при средна такса за обучение в размер на 750 лева.

Размерът на таксата за кандидатстване в БАН и научните организации е в размер на 30 лева при средна такса за обучение на докторанти в размер на 460 лева за учебната 2019/2020 година.

Предложените такси за учебната 2019/2020 година ще обхванат над 160 000 брой учащи, в т.ч. 155 000 студенти и 5000 докторанти в редовна и задочна форма на обучение в държавните висши училища.

Обучението на 43 413 студенти в 37 държавни висши училища ще бъде субсидирано, реши още правителството като утвърди броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации в България през учебната 2019-2020 година. От тях 37 119 за образователно-квалификационни степени след средно образование. През тази година се очаква около 54 хил. младежи да завършат средно образование.

Определени са 2000 места за наши сънародници от чужбина, които ще се обучават в бакалавърски и магистърски програми в български висши училища. Местата за докторанти са 40. Ще бъдат осигурени отново и 150 места за обучение на граждани на Република Северна Македония.

За следващата учебна година се допуска допълнителен прием в 8 професионални направления в рамките на капацитета на направлението: "Педагогика на обучението по...", "Физически науки", "Химически науки", "Математика", "Енергетика", "Материали и материалознание", "Химични технологии" и "Религия и теология". Това са направления с намаляващ брой студенти, но важни за развитието на отделни сектори на икономиката и обществото.

С решението се утвърждава и приемът на студенти срещу заплащане в държавните висши училища. За учебната 2019-2020 година са предвидени 12 805 места, от които 7 808 след средно образование. Частните висши училища ще приемат 12 324 студенти, от които 8 204 след средно образование.

Новите докторанти във висшите училища ще бъдат общо 2 420. За държавните висши училища местата са 2 254, за частните - 166, а за научните организации – 296.


47
Още от Образование
УНСС пред запор на сметките, ще фалира ли?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
По-съкратено основно и средно само български език ако научат до 5-6 клас. Другите предмети платени и незадължителни по желание. То и сега са платени с частни уроци и в училище нищо не учат. След 7-8 клас безплатен ВУЗ без кандидатски изпит както е в чужбина и учи специални предмети.
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен

Трябва да има и такса ПРОСТТИЯ и НЕГРАМОТНОСТ !
42
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Висшето трябва да е безплатно, защото дава прехраната и ако няма пазар, може да се преквалифицира. Средното не дава хляб и може да е платено или безплатно само ако има пари.
41
7
 
6
 
! Отговори
пророк преди 4 седмици
И боговете и силите на природата ще накажат градът на злото софия
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Батман
Много се радвам че съм завършил преди 10 години
--

аз съм завършил преди 27 години - напълно БЕЗ ПЛАТНО , че и степендия получавах ... във валута...
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
баси май ката ... едно време ВСИЧКО беше БЕЗ ПАРИ, ... че и степендии даваха за добър успех.
"такса за кандидатстване" ?! "такси за обучение" ...
демек - плати си, ако искаш да знаеш.... не нихилизъм, ами пълна апатия и безразримие ще има към това т.н. понятие "държава"!
и после - защо никой не се интересува от нищо .... е па как да се интересува, то има ли нещо за което да се вълнува в тая "държава"...
разложението във всички плоскости е пълно и безвъзвратно...
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Правят го така , чу кадърни но бедни младежи да немогат да учат висше а само ле к ета на богати м ош е нн и це приватизатори. Да е.. тая пропаднала територия бг.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 35 Анонимен
А ма имали изобщо продукт ! Има само усвояване на евросубсидии.
36
2
 
11
 
! Отговори
Батман преди 4 седмици
Много се радвам че съм завършил преди 10 години. Едно че таксите бяха поносими, общежитията горе долу добре и най-важното обучението беше различно. Сега като ги гледам че те само тестчета решават.
35
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 30:
Глупости! Заплатите са ниски, щото се работи бавно и лошо и продукта не е конкурентноспособен.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 32
Точно така бедните ,които са мнозинство се връщат в средновековието не само в образованието. Средновековие с айфон.
33
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Връщаме се в ерата на феодализма когато това да си образован е било както сега да имаш небостъргач

Е, ако нямаш интернет - може би. Но да твърдиш, че нямаш достъп до образование при всички тези сайтове и виртуални университети, е леко слабо.
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Връщаме се в ерата на феодализма когато това да си образован е било както сега да имаш небостъргач тоест нещо невероятно признак за висок социален статус и достъпно само за богати и политици.Това е България стига дъното и копае в него, вече в тая дейност надмина най-загубените африкански държави и бие и световната купа, ако България беше човек и си вдигнеше ръката нямаше да може да стигне дъното вече е много под него близо е до течното външно земно ядро де.
31
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз сум доволен когато завърших ТУ София преди 2г. Имах 40 хил. лв. Спестени от работа .. В САЩ щях да съм на кредит с 150 хил. долара..
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен

Ако не им се работи, стоят безработни.
------
Ако заплатите са по-високи, повече и ще им се работи.
29
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
To няма икономика, а сме колония от нов тип на ЕС. Как да развиваш нещо, като нито има къде да се прилага, нито финансиране. Получи се див капитализъм, но всичко сринаха преди това. Дори едно селско стопанство съсипаха.
Няма как от нищо нещо да стане. В напредналите държави това са процеси текли с години, а и те са имали колонии, които са им дали материален старт.
Ние една АЕЦ полуготова не можем да пуснем, защото всичко е на схеми за "усвояване". Социализмът свърши!
28
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Живи да ги ожалиш. Що не си стоят тука - ни лихви, ни заеми, ни стрес от жената, ни докторска грешка ще ти открият.
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ами след лихвите за 20 години....
26
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Откога 250 000 са половин милион долара?
25
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да, пирамидната схема се предава надолу по каналите,. Завършил медицина в САЩ заробен с половин милион долара, стрес да изкарваш пари, стрес от съпругата, стрес от заемите за къща, стрес от докторски грешки...направо е чудесно. Да стандарта на живот е добър ако никога през живота си не си виждал хубаво ядене и готина кола.