УНСС пред запор на сметките, ще фалира ли?

Ректорът обясни, че ръководството изпраща писма вече 2 г.
Обновена: 24 апр 2019 10:55 | 24 апр 2019 10:55, Боряна Павлова
47

4404 гледания   |  Още видео
Най-големият университет в България е изправен пред напълно реалната опасност да фалира, заради неизплатени средства от финансовото министерство. Вчера ръководството на Университета за национално и световно стопанство предупреди, че ако държавата не отпусне нужните 10 млн. лева за довършването на нов корпус на ВУЗ-а, то сметките на учебното заведение ще бъдат запорирани.

Строежът на новия корпус започна през 2016 г. Парите - 7 млн.. лв., са обещани от втория кабинет на Бойко Борисов. Три години след първата копка корпусът все още е на груб строеж.

Част от финансирането трябва да бъде осигурено по европейска програма, а другата част от парите са държавни.

Още по темата

"Говорих с образователния министър. Надявам се на мъдрото му решение. В противен случай проектът ще бъде прекратен. Що за пример даваме на възпитаниците ни? От 2017 г. изпращаме писма към правителството и нямаме нито един отговор. Не споделям разбирането, че за да се реши един проблем в държавата, трябва да се вдига шум. Разчитахме, че въпросът ще бъде решен. Не може финансов министър да подпише договор, че ще изплаща милиони на година и да не ги изплати", подчерта ректорът на УНСС проф. Стати Статев. 

Той обясни, че в подписания договор с държавата пише, че всяка година трябва да се усвоява милион от евросредствата и 2 милиона от държавата.

"Корпусът ще даде възможност на всички студенти на УНСС да се обучават в реални условия от практиката. В момента не можем да провеждаме занятията си спокойно, тъй като няма място. С новите зали на този корпус ще се развие значително висшето ни образование. Държавата трябва да покаже, че образованието е приоритет", посочи председателят на Студентския съвет при УНСС Ангел Стойков пред Bulgaria ON AIR.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
3
 
! Отговори
Бивш студет от УНСС преди 11 месеца
Обществото само ще спести милиони ако УНСС фалира. Жив свидетел съм как се раздават дипломи без НИКАКВО покритие !
41
0
 
1
 
! Отговори
Да де, ама ... преди 11 месеца
До Чиновник

Вярно е, че винаги е имало псевдостуденти. Не е вярно, че те винаги и навсякъде си остават мижитурки. На част от тях шефските места са им гарантирани по рождение. Зависи какво разбираш под "мижитурка".
Друг голям проблем са нашите псевдоучени, които стават и университетски преподаватели. И като се съберат преподаващи псевдоучени и псевдостуденти, тогава не се ли получава псевдоуниверситет.
Не са "псевдо" само нашите изработени с труд пари, с които държавата ги субсидира!
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
УНСС - утре носете съответната сума!!
39
2
 
2
 
! Отговори
do 38 преди 11 месеца
внимание е когато знаеш за какво го търсиш и по коя дисциплина от преподавател. очеизВАДНО е, че ти не си наясно. не си имал нужда от толкова много мозък. поради тази причина издаваш колко си прост- превъртял си този свят изначално или просто не си стъпвал в университет, а да не говорим да си отварял книга или учебник. поредния псевдо-квартален разбирач на университети, политика, футбол и тн. злобей на воля. унсс си е и си остава топ университет за българските стандарти и не само.
38
1
 
1
 
! Отговори
.. преди 11 месеца
Фалирането - практическо обучение за професорите и студентите им ли е?
37
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 38, Според теб студентките за какво основно стават? Знаеш за какво, няма да ти казвам. Под бретона нямат нищо и затова другото им се случва, но са доволни.
36
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
До ...
Съвсем не величая английските университети. Те също не са съобразени с нуждите на пазара докрай.
35
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
До ...В СУ съм учил аз, получавал съм внимание се учех добре, много добре дори. Ти се замисли все пак, че отношението на преподавателите няма общо с корупцията. В СУ администрацията е корумпирана,о от сигурни източници знам, няма от какво да се оплача, учех, бях отличен студент, но няма да съм удобен. Златни преподаватели съм имал, интелигентни и подготвени хора, но не всички. Съгласен съм с теб, че за всичко си трябва студенти. От следването си разбрах, че трябва да си умен и почтен.
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До ...
До37

Ти да не си от 3 ПОЛ , че внимание ти е било обръщано. То и на БИВШИ АДРЕНАЛИНКИ обръща ВНИМАНИЕ ама заловиха по халат!
33
3
 
5
 
! Отговори
... преди 11 месеца
унсс си е супер университет и заедно с техническия и софийския са най-добрите. само плюете от злоба, заради личните ви неуредици. записваите се в НБУ тази върховна пародия на университет с такси като в Англия и тогава си яжте дървото, ама поне да е като хората.Аз от Унсс съм видял само хубаво. никой никога не ми е отказал консултация или допълнително внимание от преподавателите. Българина умира да плюе по всичко наше и да величае някакви смешни унита в англия, където завършваш 3 години с есета
32
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
Алчни и подкупни преподаватели там бачкат, а в България няма толкова хора, които да ги бива в стопанската и икономическата сфера, така ми се струва. СУ е достатъчен за добра икономическа подготовка, Техническия университет е супер, той произвежда специалисти, в НБУ-то също се откриват атрактивни специалности. В СУ, Техническия и НБУ има и посредствени, но няма толкова алкохолици, наркомани и надути типове.
31
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
Този университет е разяден от корупция, там корупцията е като тумор; неоперабилен тумор е корупцията в УНСС. Не казвам, че трябва да го закриват, но не изпитвам съчувствие към ректора. Стати Статев не прилича на решителен човек. Рекетират най-безсрамно студентите в УНСС и не знам колко научават, не е сигурно, че е достатъчно.
30
1
 
3
 
! Отговори
Смехурко преди 11 месеца
Ми той фолклорът вече отреагира с виц: "Да ти фалира Икономическият университет е все едно да ти се срути Университетът по архитектура и строителство или да пламне зараза в Медицинската академия!"
29
1
 
5
 
! Отговори
Ицо Хазарта преди 11 месеца
Нема ли промоция в УНСС, да купя на пет шматки, изпита за 200 ево и едно прасе.
28
1
 
5
 
! Отговори
Joko преди 11 месеца
Закривайте по бързо този клозетарник наречен УНСС.
27
2
 
7
 
! Отговори
До 18 (с ник 12) преди 11 месеца
Нали вчера тук ти обясниха, бе!
Корифеите от УНСС са учили в Москва преди 50 г. Те са подготвени да обясняват колко е хубав соца и как лошата капиталистическа икономика ще рухне всеки момент.
Освен това, корифеите на УНСС преподават в по още няколко ВУЗ-а, членуват в редколегиите на по няколко периодични издания, оглавяват фондации, ООД-та, административни отдели в държавни учреждения, управителни съвети, асоциации и смучат, смучат пари и блага отвсякъде.
Който както успее да се уреди, бате
26
2
 
10
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 11 месеца
Ега ти икономистите, ако допуснат да стигнат до фалит, след като имат и държавно финансиране, и платено обучение! И тези подготвят бъдещите икономисти на България!
На какво ще ги научат? Как да фалират предприятия, фирми, че и държавата като цяло ли?
Ако са толкова некадърни, да върнат парите, получавани от бюджета от момента, в който станаха УНСС!
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 28

"ВУЗ-а е да ти даде основа, а не да те научи на всичко. Който има пипе, го разбира, който няма, плюе против образованието."

Как се ЛЪЖЕ безскрупулно и КРАДЕ нагло. Май излиза, че имаме МНОГО ПОВЕЧЕ СИВО от колкото твойта "НАСОКА" към тоталния КРАЙ и се вижда, и се усеща , и ще СТАНЕ
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ВУЗ-а е да ти даде основа, а не да те научи на всичко. Който има пипе, го разбира, който няма, плюе против образованието.
23
1
 
3
 
! Отговори
До 25 Реалност преди 11 месеца
Та колко министри на икономиката за завършили УНСС през последните 20 години? Щом повдигаш въпроса, би трябвало да знаеш. Аз засега за нито един не се сещам.