УНСС пред запор на сметките, ще фалира ли?

Ректорът обясни, че ръководството изпраща писма вече 2 г.
Обновена: 24 апр 2019 10:55 | 24 апр 2019 10:55, Боряна Павлова
47

3196 гледания   |  Още видео
Най-големият университет в България е изправен пред напълно реалната опасност да фалира, заради неизплатени средства от финансовото министерство. Вчера ръководството на Университета за национално и световно стопанство предупреди, че ако държавата не отпусне нужните 10 млн. лева за довършването на нов корпус на ВУЗ-а, то сметките на учебното заведение ще бъдат запорирани.

Строежът на новия корпус започна през 2016 г. Парите - 7 млн.. лв., са обещани от втория кабинет на Бойко Борисов. Три години след първата копка корпусът все още е на груб строеж.

Част от финансирането трябва да бъде осигурено по европейска програма, а другата част от парите са държавни.

Още по темата

"Говорих с образователния министър. Надявам се на мъдрото му решение. В противен случай проектът ще бъде прекратен. Що за пример даваме на възпитаниците ни? От 2017 г. изпращаме писма към правителството и нямаме нито един отговор. Не споделям разбирането, че за да се реши един проблем в държавата, трябва да се вдига шум. Разчитахме, че въпросът ще бъде решен. Не може финансов министър да подпише договор, че ще изплаща милиони на година и да не ги изплати", подчерта ректорът на УНСС проф. Стати Статев. 

Той обясни, че в подписания договор с държавата пише, че всяка година трябва да се усвоява милион от евросредствата и 2 милиона от държавата.

"Корпусът ще даде възможност на всички студенти на УНСС да се обучават в реални условия от практиката. В момента не можем да провеждаме занятията си спокойно, тъй като няма място. С новите зали на този корпус ще се развие значително висшето ни образование. Държавата трябва да покаже, че образованието е приоритет", посочи председателят на Студентския съвет при УНСС Ангел Стойков пред Bulgaria ON AIR.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
3
 
! Отговори
Бивш студет от УНСС преди 1 месец
Обществото само ще спести милиони ако УНСС фалира. Жив свидетел съм как се раздават дипломи без НИКАКВО покритие !
42
0
 
1
 
! Отговори
Да де, ама ... преди 1 месец
До Чиновник

Вярно е, че винаги е имало псевдостуденти. Не е вярно, че те винаги и навсякъде си остават мижитурки. На част от тях шефските места са им гарантирани по рождение. Зависи какво разбираш под "мижитурка".
Друг голям проблем са нашите псевдоучени, които стават и университетски преподаватели. И като се съберат преподаващи псевдоучени и псевдостуденти, тогава не се ли получава псевдоуниверситет.
Не са "псевдо" само нашите изработени с труд пари, с които държавата ги субсидира!
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
УНСС - утре носете съответната сума!!
40
2
 
2
 
! Отговори
do 38 преди 1 месец
внимание е когато знаеш за какво го търсиш и по коя дисциплина от преподавател. очеизВАДНО е, че ти не си наясно. не си имал нужда от толкова много мозък. поради тази причина издаваш колко си прост- превъртял си този свят изначално или просто не си стъпвал в университет, а да не говорим да си отварял книга или учебник. поредния псевдо-квартален разбирач на университети, политика, футбол и тн. злобей на воля. унсс си е и си остава топ университет за българските стандарти и не само.
39
1
 
1
 
! Отговори
.. преди 1 месец
Фалирането - практическо обучение за професорите и студентите им ли е?
38
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До Анонимен 38, Според теб студентките за какво основно стават? Знаеш за какво, няма да ти казвам. Под бретона нямат нищо и затова другото им се случва, но са доволни.
37
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До ...
Съвсем не величая английските университети. Те също не са съобразени с нуждите на пазара докрай.
36
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
До ...В СУ съм учил аз, получавал съм внимание се учех добре, много добре дори. Ти се замисли все пак, че отношението на преподавателите няма общо с корупцията. В СУ администрацията е корумпирана,о от сигурни източници знам, няма от какво да се оплача, учех, бях отличен студент, но няма да съм удобен. Златни преподаватели съм имал, интелигентни и подготвени хора, но не всички. Съгласен съм с теб, че за всичко си трябва студенти. От следването си разбрах, че трябва да си умен и почтен.
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ...
До37

Ти да не си от 3 ПОЛ , че внимание ти е било обръщано. То и на БИВШИ АДРЕНАЛИНКИ обръща ВНИМАНИЕ ама заловиха по халат!
34
3
 
5
 
! Отговори
... преди 1 месец
унсс си е супер университет и заедно с техническия и софийския са най-добрите. само плюете от злоба, заради личните ви неуредици. записваите се в НБУ тази върховна пародия на университет с такси като в Англия и тогава си яжте дървото, ама поне да е като хората.Аз от Унсс съм видял само хубаво. никой никога не ми е отказал консултация или допълнително внимание от преподавателите. Българина умира да плюе по всичко наше и да величае някакви смешни унита в англия, където завършваш 3 години с есета
33
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Алчни и подкупни преподаватели там бачкат, а в България няма толкова хора, които да ги бива в стопанската и икономическата сфера, така ми се струва. СУ е достатъчен за добра икономическа подготовка, Техническия университет е супер, той произвежда специалисти, в НБУ-то също се откриват атрактивни специалности. В СУ, Техническия и НБУ има и посредствени, но няма толкова алкохолици, наркомани и надути типове.
32
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Този университет е разяден от корупция, там корупцията е като тумор; неоперабилен тумор е корупцията в УНСС. Не казвам, че трябва да го закриват, но не изпитвам съчувствие към ректора. Стати Статев не прилича на решителен човек. Рекетират най-безсрамно студентите в УНСС и не знам колко научават, не е сигурно, че е достатъчно.
31
1
 
3
 
! Отговори
Смехурко преди 1 месец
Ми той фолклорът вече отреагира с виц: "Да ти фалира Икономическият университет е все едно да ти се срути Университетът по архитектура и строителство или да пламне зараза в Медицинската академия!"
30
1
 
5
 
! Отговори
Ицо Хазарта преди 1 месец
Нема ли промоция в УНСС, да купя на пет шматки, изпита за 200 ево и едно прасе.
29
1
 
5
 
! Отговори
Joko преди 1 месец
Закривайте по бързо този клозетарник наречен УНСС.
28
2
 
7
 
! Отговори
До 18 (с ник 12) преди 1 месец
Нали вчера тук ти обясниха, бе!
Корифеите от УНСС са учили в Москва преди 50 г. Те са подготвени да обясняват колко е хубав соца и как лошата капиталистическа икономика ще рухне всеки момент.
Освен това, корифеите на УНСС преподават в по още няколко ВУЗ-а, членуват в редколегиите на по няколко периодични издания, оглавяват фондации, ООД-та, административни отдели в държавни учреждения, управителни съвети, асоциации и смучат, смучат пари и блага отвсякъде.
Който както успее да се уреди, бате
27
2
 
10
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 месец
Ега ти икономистите, ако допуснат да стигнат до фалит, след като имат и държавно финансиране, и платено обучение! И тези подготвят бъдещите икономисти на България!
На какво ще ги научат? Как да фалират предприятия, фирми, че и държавата като цяло ли?
Ако са толкова некадърни, да върнат парите, получавани от бюджета от момента, в който станаха УНСС!
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 28

"ВУЗ-а е да ти даде основа, а не да те научи на всичко. Който има пипе, го разбира, който няма, плюе против образованието."

Как се ЛЪЖЕ безскрупулно и КРАДЕ нагло. Май излиза, че имаме МНОГО ПОВЕЧЕ СИВО от колкото твойта "НАСОКА" към тоталния КРАЙ и се вижда, и се усеща , и ще СТАНЕ
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВУЗ-а е да ти даде основа, а не да те научи на всичко. Който има пипе, го разбира, който няма, плюе против образованието.
24
1
 
3
 
! Отговори
До 25 Реалност преди 1 месец
Та колко министри на икономиката за завършили УНСС през последните 20 години? Щом повдигаш въпроса, би трябвало да знаеш. Аз засега за нито един не се сещам.